Dansk koncern satser globalt på solvarme
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk koncern satser globalt på solvarme

I al stilfærdighed har danske VKR Holding siden 2002 opkøbt en række producenter og forhandlere inden for solvarme rundt om i verden - senest to danske virksomheder. Målet er at blive førende på solvarme på alle væsentlige markeder via moderselskabet Solarcap, der ejer de indtil videre 12 virksomheder i gruppen.

»Det stopper ikke ved de 12. Vi vil udvikle os videre i takt med markederne,« siger direktør i Solarcap, Niels P. Freiesleben.

I dag er mere end 1.000 personer beskæftiget i Solarcap og datterselskaberne. Markedsandelens størrelse vil Solarcap ikke oplyse, men omsætningen har rundet én milliard kroner og væksten fra 2005 til 2006 lå på mere end 30 procent.

De opkøbte virksomheder er blandt andet to østrigske, hvoraf Sonnenkraft er én af de førende solvarmespecialister på det europæiske marked med salgsselskaber i Frankrig, Tyskland, Spanien og Italien. Andre virksomheder er en tysk, en amerikansk og en indisk producent og nu altså også to danske producenter, som er købt i år.

Den ene er Arcon, der er markedsleder på det danske marked plus førende på store solvarmeanlæg til fjernvarme. Blandt andet har Arcon netop leveret 8.000 m2 solfangere til et kraftvarmeværk i Brædstrup. Det andet danske selskab er det noget mindre Thermo-sol i Tølløse.

Meget forskellige markeder

Det er et marked med muskler, som VKR Holding har købt sig ind i. Væksten på det europæiske solvarmemarked lå sidste år på 47 procent med den største vækst i Tyskland, Østrig og Frankrig. Østrig er i øvrigt det land i Europa med mest solvarme per person. I 2007 forventes en noget lavere vækst.

Også Indien er et solvarmemarked med krudt i, mens det amerikanske marked næsten er ikke-eksisterende. Alligevel har Solarcap købt en virksomhed der.

»Vi er i USA, fordi vi vil lære markedet at kende, inden det løfter sig for alvor. Det vil ske i løbet af de næste tre til fem år, og potentialet er enormt,« forklarer Niels P. Freisleben og henviser til, at flere stater støtter solvarme - med Californien i front - og at udbyttet af solvarme vil være meget højere end i det kølige Nordeuropa.

Også i Sydamerika arbejder Solarcap nu konkret på at etablere sig gennem et virksomhedsopkøb.

Politiske ambitioner

VKR Holding har haft et godt øje til solvarme siden sidst i 1990erne, fordi man "kunne se, at det var et område, der bevægede sig". Det var imidlertid først fra 2005, at VKR Holding rigtig begyndte at købe op og først i 2007, at man rykkede ind på det danske marked, hvor væksten bare har været på 10-12 procent. Det er til dels sket ud fra politiske overvejelser.

»Vi vil gerne deltage i den offentlige debat og med vores tilstedeværelse påvirke den danske energipolitik, som helt glemmer termisk solenergi til fordel for biobrændstoffer, vindenergi og varmepumper, som er meget højere profileret,« siger Niels P. Freiesleben. Han mener, at termisk solvarme kan levere en væsentligt del af energien til opvarmning og varmt vand i bygninger og derfor skal med i energiplanerne. Det har han blandt andet fortalt Folketingets Energiudvalg i foråret.

Formanden for Dansk Solvarmeforening, Emanuel Brender fra virksomheden Batec, hilser den nye, store spiller velkommen i solvarmebranchen. Branchen består traditionelt af relativt små virksomheder.

»Jeg tror ikke, at markedssituationen i branchen vil ændres af VKR Holdings køb. Hvis noget truer de danske solvarmefabrikanters markedsandele, er det nærmere tre tyske gaskedelfabrikanter, som sælger forbrugerne hele solvarmepakker med gaskedel, varmtvandsbeholdere og solfangere«, siger han.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først