Dansk kommissær: Slut med bare at lukke for strømmen fra nabolandet

Illustration: Vattenfall

EU vil med den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager i spidsen forhindre situationer med lukkede højspændingsledninger mellem landene.

Det skete blandt andet i juledagene, hvor stormen Urd gav negative elpriser i Danmark og endnu mere negative i Tyskland. Det kom dog ikke de svenske strømkunder til gode, fordi Svenska Kraftnät lukkede hovedparten af kapaciteten fra Danmark og beholdt positive elpriser gennem hele højtiden.

Læs også: Negative elpriser stoppede danske vindmøller i julestormen

Margrethe Vestager har to vinkler på sagen. For det første en politisk med gennemførelse af EU-Kommissionens såkaldte vinterpakke om en energiunion. For det andet en konkurrecemæssig med den igangværende undersøgelse af den tyske kapacitetsbegrænsning over for dansk/nordisk el.

Europæisk overdommer

Hun lægger ikke op til en særskilt undersøgelse af den svenske lukning for import af dansk vindstrøm.

»Det er en del af den store energipakke at se, præcis på hvilke betingelser man kan lukke for strøm fra naboen. Der har været en række situationer af denne type. Vi foreslår, at man kan ikke bare ensidigt kan lukke. Man bliver nødt til at tale med dem på den anden side, før man gør det,« siger Margrethe Vestager.

Læs også: Negative elpriser: Usædvanligt længe fik vi penge for at bruge julestrøm

»Hvis man ikke kan blive enige om det, skal man kontakte den fælleseuropæiske myndighed på dette område (ENTSO-E - European Network of Transmission System Operators for Electricity, red.). Det er tjekket omhyggeligt, om det kan lade sig gøre i praksis. Der siger de folk, der har forstand på det, at det kan det faktisk godt,« fortsætter Margrethe Vestager.

»Det er at få en praktisk løsning, når der bliver lukket ensidigt, og hvor man kunne få den mistanke, at det handler om at holde prisniveauet i forhold til nationale producenter, fordi elprisen på børsen ellers ville falde, hvis man massivt får vindstrøm ind i sit net.«

Tysk begrænsning granskes

I granskningen af den tyske kapacitetsbegrænsning ser EU-Kommissionen på, om det kan løses ved at ændre regelsættet, eller om det er en konkurrencesag, fordi der ikke er gyldige tekniske, fysiske begrundelser for, at man ensidigt lukker for så stor en del.

»Vi er ikke færdige med undersøgelsen af det tyske spørgsmål, hvor man fra dansk side nogle gange ser, at der bliver lukket på tidspunkter, hvor man siger at 'det kan da ikke passe',« siger Margrethe Vestager.

Kun 13 procent af kablernes kapacitet bliver udnyttet

Adgangen til at sende strøm fra Danmark til Tyskland er så elendig, at den i hele Europa kun undergås af forbindelsen mellem Rumænien og Bulgarien, skrev nyhedsbladet Energi i november på baggrund af en rapport fra sammenslutningen af europæiske energitilsyn ACER.

Ifølge ACER var omkring 13 procent af det dansk-tyske grænsekabels formelle kapacitet på 1780 MW til rådighed for markedet i 2015 i retning mod Tyskland, dvs. 87 procent var ubrugt.

Læs også: Leder: Rekord i vindmøllestrøm – nu skal vi lære at bruge den selv

Den rumænsk-bulgarske forbindelse blev kun udnyttet fem procent, dvs. 95 procent ledig.

Transitlande blokerer

Polen og Tjekkiet er så utilfredse med den transit, som bruger deres net, at de installerer særlige enheder til begrænsning af transitten, hvilket giver endnu mere pres på de tyske net, oplyste REO i sit nyhedsbrev i juli 2016.

Rumæniens regering har i et ekstraordinært møde givet energiminister Toma Petcu beføjelse til at forbyde el-eksport fra 16. januar til 15. februar på grund af det barske vintervejr, skriver The Romania Journal.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er svært at få det til at ligne et liberalt marked, når politikerne samtidig holder det i et jerngreb med regler, tilskud og afgifter. Hvis du kunne kunne købe en MWh i Bilka på tilbud i form af et kort som du satte i din elmåler, kunne man måske tale om et marked. Det ville være en reel form af smarte elmålere, men det er nok for liberalt. Måske nogle ville købe atomstrøm eller kulstrøm, oh ve. Problemet er jo, at de almindelige kunders elpris er fuldstændig afkoblet fra noget marked. Det virker lidt søgt, at der skal lovgives om at købe og sælge el over landegrænser. Du kan trække hesten til truget, men ikke tvinge den til at drikke. Det er også bagsiden af liberaliseringen, at aktieselskaber pludselig skal tjene penge til aktionærerne, og det gør de så det bedste de kan. Det er faktisk deres opgave. Deres opgave er ikke at levere billige produkter, kun at holde forretningen kørende, og det er måske lettere, når det er stater du handler med i stedet for en masse umulige kunder.

 • 11
 • 6

Er der noget teknisk i vejen for at man (via EU) liberaliserer el-leverancer til private henover landegrænserne ?

Her i Tyskland er det trivielt at skifte el- (og gas-) leverandør, man kan på få minutter gøre det via f.eks. check24.de.

De kommende 12 måneder har jeg lige låst mig til 0.205€/kWh (inkl. månedligt gebyr).

 • 3
 • 0

Det virker lidt søgt, at der skal lovgives om at købe og sælge el over landegrænser.

Der skal jo netop lovgivning til for at skabe et frit marked. Det gælder strøm såvel som vaskemaskiner. Jeg antager at det er det Vestager ønsker med dette.

Men i første omgang er der tilsyneladende mest et marked mellem virksomheder. og som du påpeger, har de ofte andre interesser.

Man burde fjerne afgifter på grøn strøm. Det ville måske også løse forureningsproblemet med brændeovne...

 • 7
 • 0

For svenskerne kan det jo også skyldes andre faktorer. Hvis de lukker en hel masse vindenergi ind, så skal deres kraftværker jo skrue ned. Det er ikke sikkert at det er fordelagtigt. Vi forsøger jo principielt at eksporterer vores problemer med at håndterer vindenergien. At forlange at svenskerne løser vores forsyningsproblemer, er vel ikke rimeligt.

Negative elpriser er selvsagt heller ikke fordelagtigt for os. Det må da være muligt at bringe den energi til anvendelse på en mere intelligent måde end at presse den ned i halsen på vores naboer.

 • 4
 • 2

Det må da være muligt at bringe den energi til anvendelse på en mere intelligent måde end at presse den ned i halsen på vores naboer.

Nemlig, det burde kunne være muligt at bruge det i DK. Variable afgifter ville måske bringe færre penge i statskassen, men vil kunne løse problemet. Med et øget forbrug i blæst, vil det holde priserne oppe. Men EU er vist ikke interesseret i at strøm hovedsagligt bruges lokalt.

 • 0
 • 0

"Vi forsøger jo principielt at eksporterer vores problemer med at håndterer vindenergien"

Det er jo netop den grundliggende ide i det frie globale marked, at det er den der er bedst (billigst) til at løse problemet, der gør det. Svensk og norsk vandkraft er en rigtig god buffer for vindenergi. Jo større marked der er tilgængeligt, jo flere muligheder er der for at integrerer f.eks. vindenergi.

Man kan så være imod det frie globale marked, hvis man ikke tror på at det er en fordel for menneskeheden. Men det er en anden sag.

 • 2
 • 2

Vi forsøger jo principielt at eksporterer vores problemer med at håndterer vindenergien. At forlange at svenskerne løser vores forsyningsproblemer, er vel ikke rimeligt.

Nu ved jeg naturligvis ikke om du med "vi" mener tyskerne? For den eneste grund til at Danmark havde negative priser i juledagene, var at Tyskland havde endnu mere negative priser, således at Danmark importerede en masse energi i Tyskland og forsøgte at sende den til Sverige (og Norge)... Hvis Energinet.dk havde handlet på samme måde som Svenska Kraftnät så havde vi lukket for importen fra Tyskland og solgt vores egen energi til Norge og Sverige, uden at have negative priser her hjemme...

Det ville naturligvis have presset Tyskland til at løse sit eget problem og givet producenterne i Danmark en bedre indtjening, mens elkunderne kom til at betale for at man ikke havde valgt at købe energi der hvor den er billigst... Dyre for kunderne, bedre fortjeneste for industrien og uden betydning for statskassen...

 • 3
 • 2

Hvis du kunne kunne købe en MWh i Bilka på tilbud i form af et kort som du satte i din elmåler, kunne man måske tale om et marked. Det ville være en reel form af smarte elmålere, men det er nok for liberalt. Måske nogle ville købe atomstrøm eller kulstrøm, oh ve.

Så strøm skal koste det samme uanset udbud/efterspørgsels m.m.? Samme pris selv om der måske er mangel midt på dagen og overskud om natten? Samme pris om sommeren hvor der er overskud af billig vandkraft og om vinteren hvor der er et stort forbrug og dermed risiko for mangel...

Og hvori består det frie marked? Hvem skal sætte den pris som Bilka betaler for strømmen på kortet?

 • 4
 • 0

Spørgsmålet er om det er rimeligt at tvinge naboerne til at aftage en vare, som de ikke ønsker.

Det kan man naturligvis altid diskuterer, men hvem er det der ikke ønsker varerne? Er det forbrugerne der ikke vil have billigere strøm, eller er det producenterne der vil sælge så dyrt som muligt? Hvis interesser skal et offentligt monopolselskab varetage?

Personligt er jeg glad for at jeg bor i et land hvor man prøver at gøre begge dele... Skaffe billigst muligt strøm, men samtidig støtte de producenter der ikke forurener eller som er nødvendige for forsyningssikkerheden... Jeg ser ingen grund til at lukke for import fra Tyskland, så længe overproduktionen skyldes vind og sol, frem for at skaffe mere produktionstid til danske kulkraftværker...

 • 5
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten