Ukendt

 • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Dansk kødspiser-rekord er en katastrofe for klimaet

Hvis det skal batte på CO2-regnskabet, så bør politikerne droppe den nuværende Elsparefond og oprette en Kødsparefond i stedet.

Forslaget kommer fra klimachef i ingeniørvirksomheden Niras Torben Chrintz oven på Danmarks seneste verdensrekord som indtagere af langt flest mulige kilo kød per indbygger per år.

»Klima-effekten af en kødsparefond vil være langt, langt større end effekten af en elsparefond. Folk tror, at hvis de har et A++-køleskab, så er de miljøvenlige, men det handler ikke om køleskabet, men om hvad man kommer ind i køleskabet. At udskifte et C-køleskab med et A++-køleskab svarer kun til en CO2-besparelse på mellem to og tre procent i forhold til, hvad kommer ind i køleskabet,« siger han.

Fire tons CO2 fra hver danskers kød-retter

Det danske forbrug af kød på omkring 120 kilo per indbygger medfører et udslip af drivhusgasser, der svarer til op mod fire tons CO2 om året. Den samlede CO2-udledning per dansker er på 17 tons per år. At spise et kilo kød er lige så slemt for klimaet som at køre 130 kilometer i bil.

Efter Torben Chrintz opfattelse kan Danmark ikke alene ved teknologiske hjælpemidler nå frem til de ønskede klimamål. Der skal også ske ændringer i vores hverdag.

»Det er selvfølgelig svært at ændre en befolknings adfærd. Men hvis vi lavede en kødesparefond i stedet for en elsparefond, så er jeg sikker på, at der ville være sket noget. Men ellers kan man via afgiftspolitikken afspejle den forurening, der er tale om,« siger han.

Efter klimachefens opfattelse giver det god mening at sætte ind mod kødforbruget.

»18 procent af den samlede udledning af CO2 kommer fra den animalske produktion, og det er den samme størrelsesorden som samtlige kulkraftværker i hele verden,« fremhæver han.

»Den internationale fødevareorganisation FAO med, at kødforbruget inden 2050 vil være fordoblet, og så kan man hurtigt regne ud, at vi får svært ved at nå målsætningen om, at temperaturen ikke må stige over to grader som følge af CO2-udledning,« tilføjer Torben Chrintz.

Fødevareøkonomisk Institut: Dansk klimaregnskab får ikke gavn af mindre kødforbrug

Afdelingschef på Fødevareøkonomisk Institut Alex Dubgaard advarer om at lægge for stor værdi i nedskæringer i det danske kødforbrug, hvis vi ser isoleret på de danske forpligtelser i forhold til internationale klimaaftaler.

»Det, vi bliver målt på, er, hvad der slipper ud på dansk territorium. Selv om vi skærer ned på det danske kødforbrug, hvad der kan være gode grunde til, så er der ingen grund til at tro, at det vil få større indflydelse på udledningen af drivhusgasser i Danmark, for omkring 80 procent af vores egen produktion af kød går til eksport,« siger han.

Alex Dubgaard forventer heller ikke, at en dansk reduktion af produktionen vil få nævneværdig betydning, da andre lande bare vil steppe ind, hvor Danmark stepper ud.

»Selv om vi fik danskerne til helt at holde op med at spise kød, så vil det ikke sænke vores egen kødproduktion ret meget, for det vil være relativt let at øge eksporten af svinekød og oksekød. Og selv om vi lukkede for svineproduktionen, er der ingen grund til at tro, at japanerne og russerne vil spise mindre svinekød. Så vi må gå ud fra, at de andre store producentlande kan erstatte de par procent af verdensproduktionen, som Danmark står for,« siger Alex Dubgaard.

Efter hans opfattelse skal der helt andre og internationale initiativer til, før en ændring af fødevareproduktionen og forbruget vil kunne måles i reducerede drivhusgasser.

»Hvis vi vil gøre noget for verden, er det fint at sænke danskernes forbrug af kød, for det vil mindske det samlede globale udslip. Det er klart, at det vil være så lille en ændring, at ingen vil kunne måle det, men i princippet har vi gjort noget, der er moralsk rigtigt,« siger han.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvis vi beder danskerne om at blive vegetarer, for at lette på co2 udslippet, så er det da den rette vej til at fjerne enhver opbakning til AGW tesen...

Medtager vi så forslaget om at vi også skal opgive bilen, så er den lige i skabet.

Godt gået.

Vh Troels

 • 1
 • 0

... ved det der med at grille et par lækre monsterbøffer og ryge nogle smøger, men de klimahylende naboer hviner af fryd (not!) mens de boltrer sig i råkostsalaten :-)

/Tim

 • 0
 • 0

Gad vide om folk også tænkte det samme, da man indførte lyssignalerne (lyskurven), at "... der er nu ikke noget som at køre over for rødt, det kunne jo være man ramte nogen ..."

Der er jo ikke nogen, der siger at man ikke må lægge en selvdød ko på grillen, men behøver det være hver dag, at man indtager protein nok til hele ugen. Hvordan skal man kunne nyde en god bøf eller gryderet, hvis man får bøf hver dag.

 • 0
 • 0

Man udleder også CO2 ved at trække vejret, så hvorfor starter de ikke med at statuere et godt forbillede - win win situation.

 • 0
 • 0

Og vi vidste den vil komme.

Men nu skal vi først lige have fat, i de overvægtige og en tvungen slankekur. Vi starter med at fratage dem kørekortet fordi de ikke kan dreje på rettet og dermed er til fare for alle os andre. Det kan politisk betalte "videnskabs folk" bekræfte om et par år.

Så skal vi lige have afviklet, den almindelige borgers ret til afføring, ved at gå over til "syntetisk" fremstillet føde som ikke udleder Co2 i den sidste ende.

Vi skal da også isoleres som mennesker, så vi ikke besøger hinanden, med mindre vi skal på arbejde.

Om et del år, har vi såmænd et Co2 politi som uddeler, bøder ved et overforbrug hos private.

 • 0
 • 0

Anbefal afholdenhed: Forbyd sex - det giver både børn og forøger lokalt udslippet af CO2. Det går også hånd i hånd med Mette Frederiksens ideer om at ulovliggøre prostitution.

 • 0
 • 0

Det er klart, at det vil være så lille en ændring, at ingen vil kunne måle det, men i princippet har vi gjort noget, der er moralsk rigtigt,« siger han.

Hvad kan vi bruge moralen til, hvis den ikke har nogen virkning ?.

 • 0
 • 0

Anbefal afholdenhed: Forbyd sex - det giver både børn og forøger lokalt udslippet af CO2. Det går også hånd i hånd med Mette Frederiksens ideer om at ulovliggøre prostitution.

WOAH - Forbyd SEX, du må være tosset. Men det er jo rigtigt nok, kød er en enormt CO2 "berigende ;)" Jeg kunne sagtens forestille mig at man ville have en stor glæde af at kun spise kød 2 gange i ugen, så er der dælme noget at glæde sig til, må jeg forslå mandag og torsdag, da jeg normalt for sex onsdag og lørdag?

Forbyd sex. Tosset!!!

 • 0
 • 0

Anbefal afholdenhed: Forbyd sex - det giver både børn og forøger lokalt udslippet af CO2. Det går også hånd i hånd med Mette Frederiksens ideer om at ulovliggøre prostitution.

Gå hen og fortæl det til afrikanerne, asiaterne, palestinenserne, osv...

 • 0
 • 0

CO2-/klimasniksnakken er kommet helt ud af proportioner. Man trækker ikke engang overbærende på smilebåndet længere, når køer der står og rå-prutter bringes ind i "debatten". Det hører faktisk dagligdagen til, at vi må lægge ører og øjne til den ene vanvittige dommedagsprofeti (som vi selv er skyld i) efter den anden.

Nu må vi sgu ikke engang længere spise kød???

Hvad har de folk dog gang i... skal vi alle være veganer-indianere... det kunne lige passe dem!

Jeg slasker hermed dobbelt så mange store fede lækre bøffer på panden og grillen, som jeg gjorde før, og jeg håber inderligt at folk er blevet ligeså møgtrætte af alt det elendige bavl som jeg er, og gør det samme.

/Tim

 • 0
 • 0

læste andetsteds at hvis alle blev vegetare, ville der slet ike være landbrugs jord nok til vi kan ernære os alle med det.

 • 0
 • 0

Du behøves såmend ikke vente på forbud. Der er ikke kød nok i verden, CO2 eller ej, og når finanskrisen er overstået (hvis den gør det) og et par milliarder nye købekraftige mennesker møder op på markedet for kød, så gæt på prisen. Du må finde dig billigere måder at more dig på (hvilket vel ikke er svært).

 • 0
 • 0

læste andetsteds at hvis alle blev vegetare, ville der slet ike være landbrugs jord nok til vi kan ernære os alle med det.

Hvad tror du de dyr vi spiser har levet af?

 • 0
 • 0

Ole Dahl:

læste andetsteds at hvis alle blev vegetare, ville der slet ike være landbrugs jord nok til vi kan ernære os alle med det.

Er dét vidensniveauet her på ing-debat?

 • Suuuk!
 • 0
 • 0

Næh John!

Det du er vidne til, er det der kaldes galgenhumor ;-)

Mennesket kalder sig selv "det opretgående menneske" hvor det mere korrekte betegnelse ville være " det religiøse menneske.

Den økologiske og globale opvarmnings inkvisition er snigende på vej, og medfører sikkert at vi om nogle år skal bygge huse til Connies pris, hvor vi hver fredag ligger på små økologiske bedetæpper iført store dynejakker af økologisk bomuld med fjerfyld og får tildelt oblater bestående af økologiske gulerodskiver. Over alteret med Al Gore står de kryptiske bogstaver "IPCC".:-)

 • 0
 • 0

Nu må du lige klappe hesten Bjarke! Humor er fedt, men er klimaet en joke?

CO2 problematikken er helt reel. Vi er alle nød til at tilpasse os, at verden ikke kan holde til så en massiv forurening, som vi har haft det sidste århundrede.

SKal alle så ikke tage ansvar?

Vegetarisk mad er fuldt på højde med konventionel dansk mad. Jeg er selv vegetar og har lige gennemført Berlin Maraton, så hvis nogen af jer tror, at det er farligt/usundt at være vegetar så tager i fejl. Jeg har endvidere et meget lavt kolesteroltal, så i modsætning til dem med et højt tal, så kan jeg stadigvæk dyrke sex, når jeg bliver 60, da mine årer ikke er fyldt med fedt/forkalket. Så du har valget knask videre på den fede svinekotellet fyldt med mættet fedt, eller lav en bønnedelle ;-)

Tag I hellere lidt ansvar for jeres levevis, hvis I har overskud til det.

 • 0
 • 0

Hvad så med al den gylle som bliver hældt ud i vandløb? For ikke at snakke om det enorme store areal af landbrugsjord, som skal bruges til at producere foder til dyrene.

Hvis nu bare landbruget blev beskåret en smule, så kunne vi få vandløb med liv i. Store naturområder fyldt med skov osv.

Er det også helt at fornægte? :-) Er bøffen virkelig så vigtigt for Hr og Fru DK?

 • 0
 • 0

Udskyld Troels jeg mente Jacob.....Men generalen sagde frokost. :-)

@ og Jacob

Jeg er barn af to fanatiske vegetarer. Ingen af deres børn, jeg og mine 3 søskende, er vegetarer !

Den ene blev 59(min mor) og den anden 91. Jeg er opfostret med Skodsborg produkter og soya frikadeller og har tilbragt halvdelen af mine sommerferier i Martinus åndsvidenskabelige ferieområde i Klint. Og min morfar og onkler er præster. Det forunderlige er, at jeg ikke har taget varig skade af påvirkningerne.

Jeg er 65 og er ikke kost foragter og vegetar. Jeg har alle funktioner presente....også min forstand og dømmekraft. Og til forskel for vegetarer der ikke kan spise andet, så kan jeg godt spise vegetarisk mad:-)

Da jeg som før nævnt, har bevæget mig i flere religøse og politiske sfærer i min bardom hvor essensen er TRO er jeg efterhånden blevet ret dygtig til at skelne. Jeg foretrækker at basere mit liv på viden!

Når og hvis du, som jeg i en alder af 65, har et blodtryk på 118 over 76 og en hvilepuls på 55 så vil du tillægge det kosten og ikke dine gener.

Men vegetarer lever i den tro, at de er klogere end alle andre. Det fremmeste eksempel herpå, er vegetaren Hitler.

Gav det stof til eftertanke Jacob?

Verden er ikke sort og hvid, men alt imellem.

Og klimaet ja jeg hører til dem som ikke tror uden at være atetist.

 • 0
 • 0

Du er på gale veje og i et galt forum...simpelthen

Hvad så med al den gylle som bliver hældt ud i vandløb? For ikke at snakke om det enorme store areal af landbrugsjord, som skal bruges til at producere foder til dyrene.

Hvis nu bare landbruget blev beskåret en smule, så kunne vi få vandløb med liv i. Store naturområder fyldt med skov osv.

Er det også helt at fornægte? :-) Er bøffen virkelig så vigtigt for Hr og Fru DK?

Du er galt afmarcheret. Du kan ikke sondre.

Gylle bliver ikke hældt i vandløb med vilje.

Men ligesom der i Tune sker uheld, så kloakvand bliver blandet med drikkevandet, således sker der også af og til fejl i landbruget.

Hvis der var lidt færre mennesker her på Jorden, var der ingen problemer med dyrehold og manglende natur......men du mener, at vi mennesker skal skifte levevis til at blive vegetarer, fordi befolkningsekplosionen er ustyrlig og bliver hjulpet af kunstig befrugtninger og manglende prevention i de områder, hvor der er 6 generationer per hundrede, med et gennemsnit på 4 børn per kvinde. Sammenholdt men vor på 4 generationer per århundrede med 1,8 barn per kvinde.

 • 0
 • 0

Jeg kender godt Martinus, men det er ikke noget jeg støtter. Det er dog godt at høre, at du ikke har taget skade. ;-)

Jeg tror ikke, at jeg er klogere end andre. Tror nu heller ikke, at jeg er dummere :-) Men som artiklen skriver, så er mindre kød godt for klimaet. Dette betyder ikke, at du eller andre skal blive vegetarer, men hvis alle spiste lidt mindre kød, så tror jeg det vil gavne vores klima og natur.

Mht. gylle, så er der for mange svin i DK. Det går ud over vores vandløb osv. Det bliver måske ikke gjort med vilje, men det er alligevel en konsekvens af en så kæmpe stor produktion af svin på så et så lille areal. Dette er noget, imodsætning til overbefolkning, som vi kan gøre noget ved. Jeg må indrømme, at jeg ikke er så meget inde i overbefolkning, men det er helt sikkert også et stort problem.

Nu handler denne debat ikke om sundhed. Men hvis du kender det vegetariske miljø, så har du måske også stødt på 7. dags adventisterne. Denne gruppe er ret stor i USA. Det er en af de få kristne meningheder som anbefaler vegetarisme. Den ene halvdel er vegetarer, den anden indtager moderat med kød. De tager endvidere vare på deres krop, da de tror at "kroppen er vores tempel", dvs. de dyrker motion, drikker moderat etc.

Hvem lever længst?

Det gør dem af 7. dags adventisterne som er vegetarer.

 • 0
 • 0

Igen. Ikke en faglig kommentar. Men kan vi ikke slippe for "Ekstrabladsoverskrifter"? Danskernes forbrug er ikke "katastrofalt". Danmark udgør så lille en del af klodens befolkning, at udsagnet er tåbeligt.

Men det betyder jo ikke, at vi ikke skal gøåre noget ved det. IOg der er jeg enig med den formodede hensigt. Men brug sproget ansvarligt

 • 0
 • 0

Det er ikke alt kød der opdrættes under fabrikslignende vilkår. Flere steder i Europa ses landbrugsformer hvor foderet ikke består af indkøbt foder og vækstfremmere der er fragtet den halve klode rundt – det er ofte de landbrug der holdes i live af EU-støtteordninger. Med lidt god vilje kan man sige, at disse støtteordninger også har en CO2 reducerende effekt.

Desuden er det rimeligt at antage, at grunden til at både middelhøjden og gennemsnitlevealderen de sidste par generationer er steget i vores del af verden, skyldes bedre kost – herunder tilstrækkelig proterinrig kost fra kød.

At middelhøjden tilsyneladende er stagneret men fortsætter i bredden, har intet med forbrug af kød at gøre – det skyldes udelukkende overforbrug af mad generelt. En varieret kost har alle dage været det sundeste og det vil det vedblive med at være uanset ugens kostråd.

Jeg giver ikke meget for de fuskere der omtales i artiklen som bruger alle midler – herunder misfortolkede forskningsresultater til at fremme deres eget synspunkt. Der findes ingen ædruelige beviser for at en asketisk livsførelse har nogen effekt på hverken miljøet eller sundheden.

 • 0
 • 0

Hej Johan

Nu er det ikke fordi, at jeg eller andre vil "tage" noget fra dig. Du må spise det du lyster. Jeg synes dog, at kødproduktion bør foregå under nogenlunde etiske rammer. Og når vi snakker CO2, så bør man også taget hensyn til dette, spørger du mig.

Når jeg siger, at vegetarisme er sundt, så forstår jeg, at du ikke er helt enig? Men hvad siger videnskaben? Er en befolkningsundersøgelse med 34 tusinde deltager nok? Eller skal vi udelukkende forlade os på din logiske-sans ;-)

"Desuden er det rimeligt at antage, at grunden til at både middelhøjden og gennemsnitlevealderen de sidste par generationer er steget i vores del af verden, skyldes bedre kost – herunder tilstrækkelig proterinrig kost fra kød. "

Jamen hvorfor bliver vegetarer så ældre? Her taler vi om dem som er født vegetarer.

http://lifetwo.com/production/node/2007010...

Vegetarisk mad er heller ikke asketisk, men det kræver self. tid og overskud at sætte sig ind i, hvordan man skal spise. Det er jo ikke fordi, at en vegetar kun spiser en stor skål salat om aftenen. Kødets proteiner skal erstattes med bønner, tofu, kinua osv.

Prøv at spise vegetarisk - det er utroligt dejligt! Man føler sig let og frisk bagefter og er ikke nød til at søge hen til sofaen.

Alt godt herfra :-)

 • 0
 • 0

Iøvrigt tror jeg at den højere levealder vi har oplevet, skyldes bedre behandlingsmetoder især antibiotika. Bedre boliger osv.

 • 0
 • 0

Jeg vil meddele Zoologisk have at de skal sørge for at løverne o krokodillerne kun får soyabønner og kartofler. :-)

Der er ytrings og religionsfrihed her tillands, men udnyt denne, under hensyntagen til, at vi her er nødt til at behandle hinanden pænt og derfor ikke kan fortælle, på almindelig dansk, hvad vi mener om missionering og misionærer, der ikke forstår en pæn hentydning.

 • 0
 • 0

Jacob:

Jamen hvorfor bliver vegetarer så ældre? Her taler vi om dem som er født vegetarer.

Det gør de heller ikke - det føles bare sådan ;-)

 • 0
 • 0

Det er ret interessant at læse kommentar efter kommentar der ironiserer over indholdet. Der er ingen der forlanger at nogen skal være vegetar - det må jo være op til hver enkelt - ligesom vi også selv bestemmer om vi vil købe et køleskab mærket med "A++" eller "C" og om vi vil cykle eller køre i bil.

Den interessante oplysning i artiklen er for mig at "18% af den samlede udledning af CO2 kommer fra den animalske produktion, og det er den samme størrelsesorden som samtlige kulkraftværker i hele verden", og at 1kg kød svarer til 130km i bil.

Hvad man vil bruge de oplysninger til... ja det må så være op til den enkelte - men jeg synes i hvert fald at det er vigtigt at vi ved besked om hvor CO2'en kommer fra, så kan vi bedre foretage rationelle valg. Jon

 • 0
 • 0

Det er spændende at læse diskussionen her i denne artikel. Dog synes jeg at debatten tager en irrelevant drejning når folk begynder at snakke om hvem der lever længst og hvad der er sundest. Fakta er at kødproduktionen forurener en hel del, det kan vi vist alle blive enige om, så hvorfor ikke bare tage og spise lidt mindre kød. Og bare fordi vi snakker lille Danmark er der vel ingen grund til ikke at gøre noget godt for miljøet? Det er ikke for at pådutte nogen noget, det er bare en opfordring. Og hvis der er nogen der synes at de udleder for meget CO2 ved trække vejret, skal de da være velkommen til at lade være med dette. Også bare en opfordring ;)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten