Dansk klage: EU må stoppe stikdåse-vanviddet

24. september 2009 kl. 09:5923
Dansk klage: EU må stoppe stikdåse-vanviddet
Illustration: Bran/Wikicommons.
En dansker har klaget til EU-Kommissionen over Sikkerhedsstyrelsens særregler, der holder billige europæiske stikkontakter ude af det danske marked. Kommissionen har krævet en redegørelse fra Danmark.
Artiklen er ældre end 30 dage

EU mener, at de danske særregler, som forhindrer billige stikkontakter fra andre lande i at blive solgt herhjemme, kan stride mod de fælles europæiske regler.

EU-Kommissionen har derfor bedt Sikkerhedsstyrelsen redegøre for grundlaget for de danske særregler. De sikrer i praksis, at Lauritz Knudsen har monopol på at sælge stikkontakter i de danske byggemarkeder.

EU er gået ind i sagen på baggrund af en klage fra en privat dansker, Michel Coene, som mener, at reglerne tvinger priserne op i niveauer, der i visse tilfælde er 10 gange for høje.

Han er fortørnet over, at reglerne forhindrer ham i at købe stikkontakter i Frankrig og sælge dem på det danske marked.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I klagen til EU-Kommissionen fra 1. juli 2009 står der:

»Et firma (LK, red.) har siddet på over 90 pct. af markedet for stikkontakter i Danmark. De (Sikkerhedsstyrelsen, red.) har tilladt fransk-belgiske kontakter, men de har imidlertid besluttet, at kontakter solgt i Frankrig og Belgien ikke er gode nok og kræver ekstra isolation.«

»I realiteten betyder det, at de blokerer for billig import og derved beskytter monopolet.«

»Et produkt, som er godt nok til franskmænd og belgiere, burde også være godt nok til danskere,« argumenterer Michel Coene i klagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sikkerhedsstyrelsen skriver i en syv sider lang redegørelse til Europa-Kommissionen, at de danske særregler er vedtaget 'for at sikre forbrugeren et tilstrækkeligt højt sikkerhedsniveau i de danske el-installationer'.

Styrelsen fastholder, at gældende lov overholdes, da der ikke findes en fælles standard for stikkontakter i EU, og at det derfor er op til de enkelte medlemslande at vurdere, hvad der er sikkert.

Sikkerhedsstyrelsen ved endnu ikke, hvornår der kommer en afgørelse i sagen.

23 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
24
8. marts 2010 kl. 22:04

Mange sjove spidsfindigheder, og tak for det... MEN.... alle de gode forslag om, hvordan man kan få stød (farligt eller ufarligt), når man rigtig anstrenger sig... er irrelevant. Faktum er, at man skal være meget fjumret, hvis man af vanvare skal få stød på almindelige stikkontakter af alle mærker. Sandheden er, at intet er helt sikkert! tusind gange mere sikkert end at køre bil på en landevej med modkørende færdsel. Og hvordan vil du sikre dig 100% mod at en person træder ud på en vej - foran en bil??? En dygtig stærkstrømslærer, jeg havde på DTH, påstod, at sikkerheden i Danmark skal være større end i Norge, Island, Færøerne osv... fordi vi bor i en fladt land, hvor man ikke kan falde ned ret mange steder. Derfor 90 cm gelænder alle steder i DK, men bestemt ikke i Norge...... Brug stikkontakter af alle mærker. De er allesammen sikre nok!

22
27. september 2009 kl. 02:36

Når tyske turister i tusindtal indvadere de danske sommerhuse og tager deres elektriske brugsgen-stande med hjemmefra og sætter dem i en dansk stikkontakt er der ikke jord på og når man fortæller det til sikringsstyrelsen, siger "de" at de kan sætte en adapter på og få rigtig jordforbindelse, men men men, den kan ikke tages af igen når man kommer hjem fra ferie i Danmark unden at klippe stikproppen af og mont. en ny shucko stikprop på igen. Jeg foreslog Sik.st. at man kunne sætte en shucko stikkontakt under den danske stikkontakt til deres stikpropper, næe -nej det er ulovligt, men at sælge flere hundrede tusinde små el-apparater med shucko stikprop på er ikke ulovligt, da det er brugeren og ejeren der har ansvaret for at installationen er lovlig. Ja, moral er godt og dobbeltmoral er dobbelt så godt. Elektriker siden 1967. Ivar Moe

19
25. september 2009 kl. 07:33

Man har ganske travlt med at forsvare "specielle danske stikkontakter" med et højt sikkerhedsniveau i Danmark. Imidlertid er Danmark rent faktisk (mig bekendt) et af de lande i Vesteuropa, som har det største antal el-ulykker i forhold til indbygger antallet. Så hvorfor ikke bare gøre som tyskere, nordmænd, svenskere, m.fl? De ligger alle væsentligt bedre i statistikkerne over el-ulykker end Danmark gør. mvh Kristian

18
24. september 2009 kl. 20:41

Nu er det mig som sendt klagen. Hvis i vil læse Styrelsens første svar kan i finde det i "Powerpluggen": http://ing.dk/blogs/powerpluggen.

Mit sidste svar til styrelsen var dette:

Tak for dit svar på min klage. Jeg er imponeret over at en klage fra en almindelig privat person er blevet behandlet så ordentlig.</p>
<p>Jeg accepterer at Sikkerhedsstyrelsen har overholdt de relevante EU regler. Jeg håber til gengæld at jeg må bruge en sidste minut af din tid med disse bemærkninger.</p>
<p>Jeg kan huske da jeg fik min første job i Danmark, og kom pavestolt hjem med en flot bærbar computer. Jeg blev godt nok overrasket da jeg fandt ud af jeg kun kunne bruge den i køkkennet og i badeværelset. Det blev min første konfrontation med det bizarre Danske el-system, og jeg har altid undret mig over den siden.</p>
<p>Ja, sikkerhedsstyrelsen overholder nok helt sikkert både de nationale og EU lovgivning, men jeg vil alligevel gerne påpege to store tænkefejl i hele strategien.</p>
<p>Hvis EU tillader medlemslandene at køre deres egen regler indenfor el-systemer, så er det fordi man godt er klar over at der findes så mange forskellige standarder og man ikke kan forvente at et par hundred millioner af europæer vil rive deres stikkontakter ud af væggen bare for sjovt. Men når man nu alligevel beslutter at skifte til en eksisterende form-factor, så ligger sagen lidt anderledes. Tanken at de Franske kontakter ikke er ”godt nok”, er et brud af lovens ånd, selvom den overholder lovens bogstav.</p>
<p>Jeg kan heller ikke fjerne fornemmelsen at der ligger lidt ”elfenbens tårn syndrom” i det danske el-system. På papir (og i LK's katalog) ser det fantastisk ud. Virkeligheden i fru Sørens køkkenet er lidt anderledes. Tænk nu at kunne sende en lille nisse ud til hvert eneste privat ejede strygejern i helt vest-europa. Så få nissen til at melde tilbage hvor mange har et godt, virkende jord-tilslutning. Hvor vil Danmark ligge hen i statistikkerne? Helt i bunden med 0,5%? Hvis jeg læser at det nu er tillad at montere kontakter med en ikke-tilsluttet jord, så siger det mig at sikkerhedsstyrelsen har fuldstændig opgivet jordforbindelsen som sikkerhed i private hjem. Nu skal HPFI afbryderen tage kampen op, endnu en dyr investering for forbrugeren. Afbryderen vil nok sikkert klare sig fint, men derfor skal vi ikke glemme at det hele nok er enderesultatet af en fejlslagen ”not invented here” syndrom.</p>
<p>For tyve år siden kørte hvert land en anden model telefon stik. Den bølge af ADSL modemmer som er kommet har medført en trend til at standardisere på de amerikanske stik. De amerikanske er ikke så stærk som de danske (eller franske, tyske,...). Dippedutten på toppen knækker nemt af. Men de er billig, lille, nemt og jeg kan bruge dem på hotel i hele verden. Nogle gange er en ikke-helt-så-godt standard bare den bedste løsning. Og når jeg ser på LK's hjemmeside hvor mange pragtfulde kontakter de tilbyder efter den nye standard, så synes jeg at Danmark har mistet en chance.</p>
<p>Med venlig hilsen,
Michel Coene

På dette har styrelsen svaret at de nu ser sagen som lukket.

17
24. september 2009 kl. 20:41

Hej Er der en der har et " link " til de der schuko stik, - så man kan se hvordan de ser ud ? Har været inde på deres website, - kan ikke komme ind uden kode.

Bjarne Aakesen.

16
24. september 2009 kl. 19:23

Børnesikring er noget skidt, i hvert fald hvis der er kommet den mindste smule støv i stikket, med det resultat at man næsten lige så godt kan afmontere børnesikringen med det samme hvis stikket ikke sidder sikkert indendørs.

Det værste problem med gammel dansk LK-strøm er at en genstand som helst skal have jord ikke passer i en stikkontakt uden jord, med det resultat at den første håndværker der kommer forbi med en tang brækker jordbenet af og man nu har stik med tomme jord huller, det har schuko løst meget smartere.

15
24. september 2009 kl. 15:18

Som forbruger burde man måske også påtale overfor sælgeren at man ønsker at kunne forbinde sine hvidevarer til jord, og at man ikke vil betale ekstra for nye stikpropper eller adaptere.

Det er vigtigt for sikkerheden at stikkontakten kan aflede fejlstrømmen tilstrækkeligt. Det er ganske korrekt iagtaget af sikkerhedsstyrelsen. Måske burde de dog bare indse at den standard de har opfundet ikke bliver overholdt i 90% af tilfældene da ingen produkter i danmark sælges med dansk 3-benet stikprop, men altid leveres med CEE 7/7. Jo før de kan få taget sig sammen og acceptere at 'det lavere niveau' faktisk ville være langt mere sikkert pga de nuværende forhold, jo bedre.

14
24. september 2009 kl. 14:46

Ofte kan udenlandske (EU) stik anvendes i en dansk installation. Det modsatte er desværre tilfældet. Danske hanstik passer ikke i en stikdåser, feks. i Østrig. Husk derfor en adapter eller bidetang og skruetrækker, hvis du selv medtager eludstyr på din ferie i Europa. Dette er også tilfældet selvom rejsebureauet skriver, at det pågældende land anvender "almindelige" to-benede stik.

13
24. september 2009 kl. 14:37

Har I stadig de flade stik som fandtes indtill 1985?
Med vägstikket sommetider i ca 120 cm höjde?

Jeps, de findes og bruges stadig, men hårde hvidevarer leveres som bekendt med franske stik, som ikke passer til vores dåser.

12
24. september 2009 kl. 14:36

Har I stadig de flade stik som fandtes indtill 1985? Med vägstikket sommetider i ca 120 cm höjde?

11
24. september 2009 kl. 14:25

Jeg kender godt problemet lidt. En stikkontakt, som vi havde brugt til en kraftig elektrisk græsslåmaskine på 2kw, begyndte at få det sådan. Den holdte også op med at kunne tænde og slukke. Det viste sig, at den kraftige varme på grund af den store strøm, medførte plastik'et smelte, og selv kontakterne begyndte at smelte sammen.

Heldigvis må man godt selv skifte stikkontakten, så jeg købte en ny hos Harald Nyborg og satte op. Samtidigt skiftede jeg stikproppen til græsslåmaskinen ud med en kraftigere type, der var påstemlet 16A. Selvom der ikke er stor forskel på 10A og 16A typerne, har 16A stik lidt større omkreds på benet, og det giver lavere modstand og lavere varme. Trods stikkontakten kun er 10A har den ikke givet problem endnu, med den nye kontakt. Men ellers har jeg ikke haft problem med LK's stikkontakter. Det er dog helt klart, at "idiotsikringen" ikke tåler varme.

De billige forlængerledninger vi har, har jeg også haft nogle få der har givet problemer. Måske skyldes det også her varme, da jeg har brugt den til en 2KW hårtører.

Det kan ikke udelukkes at børnesikringen har et lille varmeproblem, som man måske bør gør noget ved.

10
24. september 2009 kl. 14:04

Hej Jens,

Jeg er af den modsatte opfattelse. Jeg har aldrig haft problemer med alm. stikkontakter, men de pillesikre volder mig altid bøvl.

De virker fint det første års tid og så begynder fjedrene at bøje sig eller andet vrøvl, og så er det ikke til at få stik ind og ud. Så skal man pludselig til at have sin fulde vægt på stikket for at få det i og man risikerer at knække stikket eller at fingrene glider, eller omvendt trække med fuld kraft så man pludselig står med kontaken i hånden og ledninger stikkende ud af væggen.

Så jeg ved ikke hvor sikre de er, men det er sikkert noget elektrikernes branche forening går stærkt ind for. Du ved, ligesom tandlægernes a-kasse og toms guld karameller.

9
24. september 2009 kl. 13:08

Selv hvis jeg har et "børnesikret" stik (hvor halvdelen af metalpindene er dækket af plastik) er det alligevel lykkedes mig at måle 230 volt på det ene ben, når jeg har stukket stikket skævt i.
De danske stik og dåser burde forbydes.

Hvorfor det? Du har ikke argumenteret for, at de danske stikdåser er farligere, end dem uden børnesikring? Hvori ligger, at du mener de bør forbydes? Hvis de ikke er farligere - og måske endog mere sikre, bør de jo netop ikke forbydes.

Ethvert intelligent barn, er i stand til at bryde en børnesikring. Men de kan normalt ikke, før de er så intelligente, at de også kan forstå, at de ikke skal stikke strikkepinde i stikkontakten. På et tidspunkt, skal de nok finde ud af, at man kan stikke to i samtidigt - men når de har nået den alder, kender de også konsekvensen.

De pillesikre stikkontakter, er som regel derfor gode nok. De skal ikke forhindre at intelligente idioter bryder børnesikringen. De skal forhindre, at de små børn, som endnu ikke er dygtige nok til at bryde sikringen, får stød.

Pillesikringen koster næsten intet - og jeg synes de burde placeres i alle stikkontakter, også dem der ikke er danske. Det giver ingen fordele, at de ikke er pillesikre.

Desuden gør den slags "idiotsikringer" også børnene til bedre ingeniører... Når de ser den slags imponerende mekaniske arrangementer, så motiverer det dem til at forstå og lære teknik. Det er lidt som dengang, hvor man satte ruder i telefonerne, for at vise der var en hel central inde i telefonen. Det virker motiverende for børns teknik interesse. Det er kun en fordel at børnene motiveres til at tænke på sikkerhed, og overvejer hvordan man skal sikre et produkt.

Ved en børnesikker stikkontakt, er fidusen at der skal et tryk til, som er omtrent lige stort på begge kontakter. Dette system kan anvendes mange steder til sikringer. F.eks. kan man lave det, så strømmen i de to ledninger skal være lige store - og ellers går HPFI afbryderen. Og mange andre steder, kan man lave det, så det ikke kun er en fremføringsledning, men også en returleder, og hvor der først sendes noget frem, når det bedes om det på den rette måde, f.eks. via returlederen. Svarer de pågældende strømme, data, kræfter, tryk, osv. ikke sammen, så kommer intet frem. Det er metoder, som er spændende for enhver ingeniør type, af de små. Og det gør, at de måske engang i fremtiden, kan konstruere HPFI afbryder, eller selv opfinde dem, uden at vide der hænger en i entreen. Måske tænker de "kunne man ikke måle strømmen i stedet for"...

Jeg går meget ind for idiotsikringer, fordi jeg mener det giver bedre produkter, og dygtigere ingeniører. Naturligvis er nogen der ikke kan følge med, og ikke formår at lave sikre nok produkter. Lad dog disse varer udgå af markedet. Der er ingen grund til ting på markedet, der ikke er lavet af tilstrækkeligt dygtige ingeniører.

Det vil være et stort tilbageskridt, hvis man tillader ikke pillesikre stikkontakter - for mange, der måske bare går efter det billigste, vil så vælge et sådant teknologitomt og dårligt produkt. Netop det, er jo årsagen til, at nogen ønsker det. De vil gerne have det, så de vise børnene hvordan man griller pølser, ved at placere dem på strikkepinde og plugge dem i vægen.

Hvis mange vælger de pillesikre fra, så vil de stige i pris, og endnu flere vælger dem fra. Gøres de pillesikre i stedet obligatoriske i alle lande, vil de falde i pris - og med stor sandsynlighed vil stikkontakterne blive billigere i længden, ved at få placeret den ekstra plaststykke og de to fjedre.

EU bør ikke gå på kompromiss med sikkerheden. I stedet for at kræve dårlige produkter tillades i danmark, bør de forbyde ikke pillesikre stikkontakter i hele EU.

8
24. september 2009 kl. 12:44

Man kan jo heller ikke sikre at to strikkepinde stikkes i begge huller samtidig.

Nu er strikkepinde ikke designet til brug i stikdåser. Det burde "børnesikrede" stik derimod være. Men alligevel kan man få stød på et "børnesikret" stik. Det kan gøres bedre og i udlandet bliver det gjort bedre. Med et tysk stik+stikdåse kan jeg ikke få stød (men jeg kan selvfølgelig hvis jeg tager strikkepinde med til Tyskland)

7
24. september 2009 kl. 12:16

Ikke nødvendigvis. Hvis stikkontakten er MED JORD, SKAL STIKPROPPEN MONTERES MED JORD, altså monteres med adapter. Hvis stikkontakten er UDEN JORD, men med HFI/HPFI relæ, så må apparatet gerne monteres uden jord, som jeg forstår det. Jeg ville dog ikke selv gøre det på en vaskemaskine, opvaskemaskine, tørretumbler, hvor risikoen for overgang er stor, og der er et netfilter i apparatet, hvorved man får let stød når det berøres, selv uden fejl.

6
24. september 2009 kl. 12:12

Man kan jo heller ikke sikre at to strikkepinde stikkes i begge huller samtidig. Hvis stikket sættes i en stikkontakt med udvendig dåse, hvor der i det højre hul (nulleder) sættes en strikkepind i, hvorefter stikproppens højre ben alene sættes i stikkontaktens venstre side (fasen) og stikproppens venstre ben flagre til venstre for den udvendige dåse, ja så kan du jo måle 230V på dette ben, hvis apparatet hvor stikproppen er på er tændt. Så man kan finde på mange finurligheder hvis man er lidt kreativ.

5
24. september 2009 kl. 12:05

Jeg er elektriker, og jeg så også gerne at der kom noget konkurance på markedet. LK's monopol er kommet for vidt. Nogle produkter som jeg har set fra andre EU lande er virkelig dårlige, men de fleste produkter er også udemærket til den danske standart. Jeg er ikke af den mening at vores DK stik er bedre end andres, men spørger man elrådet, så er de ikke til at hugge eller stikke i. Det er det organ som laver reglerne omkring "strøm" her i Danmark

4
24. september 2009 kl. 11:39

Der står millioner af elapparater i danske hjem og virksomheder godkendt med jordforbindelse og udrustet med Schukostik som ikke passer i stikkontakten. Derfor er disse apparater ikke jordforbundet og er ikke sikre. Den praksis forholder Sikkerhedsstyrelsen sig ikke til. Hvordan kan man karakterisere et sådan forhold? Kan Ingeniøren ikke lave en afstemning?

3
24. september 2009 kl. 10:46

Hvorfor er det overhovedet tilladt at sælge usikre produkter?

Det er det heller ikke.

Hvis produktet er behørigt sikkerhedsgodkendt i eet EU land gælder godkendelsen for alle andre EU lande også.

Sådan er loven om det indre marked simpelthen.

Det forhold at Danmark (altid) har een eller anden afvigende amatørmening om hvordan verden burde indrettes betyder ikke noget for hvad EF-domstolen vil nå frem til.

LÆSER man ikke nogen af de 3000++ siders traktater, man så villigt skriver under på???

2
24. september 2009 kl. 10:30

Det er også utroligt at stort set alle hårdehvidevarer i danmark sælges med fransk stik. Eliganten sælger adaptere så man kan få jordforbindelse når man bruger dem i en dansk, jordet stikdåse. Og de reklamerer så med at adapteren gør ens hårdehvidevare sikker... Hvorfor er det overhovedet tilladt at sælge usikre produkter? Og burde man ikke kunne kræve at få adapteren gratis. Det måp jo kunne betegnes som en alvorlig mangel ved produktet at det ikke er sikkert.

1
24. september 2009 kl. 10:27

Selv hvis jeg har et "børnesikret" stik (hvor halvdelen af metalpindene er dækket af plastik) er det alligevel lykkedes mig at måle 230 volt på det ene ben, når jeg har stukket stikket skævt i. De danske stik og dåser burde forbydes.