Dansk iris-teknologi skal forhindre valgfusk i Somaliland

19. november 2017 kl. 16:005
Dansk iris-teknologi skal forhindre valgfusk i Somaliland
Illustration: Atea.
For første gang i verden er iris-teknologi brugt til at forhindre valgfusk. Det skete ved præsidentvalget i Somaliland tidligere på ugen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et større projekt for at forhindre valgfusk har været i gang i den somaliske region Somaliland op til præsidentvalget den 13. november. Alle vælgere, der ville afgive deres stemme, har været forbi på et af de ca. 350 registreringssteder for at få deres øje skannet. Efterfølgende fik de et et personligt stemmekort til brug ved præsidentvalget. Omkring 700.000 stemmeberettigede i Somaliland lod sig registrere inden valget.

Det er danske Atea, der står bag projektet, der er støttet af en række internationale donorer og lande herunder også Danmark.

Illustration: Atea.

Det er ifølge Atea første gang i verden, at iris-teknologi er brugt til at forhindre valgfusk. Ved at skanne iris i øjet kan man lynhurtigt registrere og identificere personer og på den måde dæmme op for, at folk fremgår flere gange i et valgregister. Et korrekt valgregister er afgørende for sikkerheden i den demokratiske proces. Personregistrering sker ikke automatisk ved fødslen i Somaliland. Derfor har det været afgørende at finde en teknologisk løsning, der både kan registrere og identificere personer på en let og hurtig måde.

Ved valget i Somaliland i 2008 bliv der skabt usikkerhed omkring processen og siden har det spirende demokrati i landet arbejdet på at blive internationalt anerkendt som en selvstændig stat. Her har det stor betydning at kunne vise, at man kan afholde frie, fair og troværdige valg, forklarer international salgschef i Atea Nils Løwe Larsen.

»Mange andre lande følger nysgerrigt med i valget, fordi iris-teknologien har potentialet til at forhindre fusk med, at folk stemmer flere gange, hvilket er meget udbredt i Afrika,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At levere et avanceret it-system til et af de mest øde steder i Afrika har da heller ikke været uden udfordringer.

»Da vi kom derned, fandt vi efter mange dages arbejde med sikkerhedsløsningen ud af, at den ene af internetleverandørerne slet ikke tillader, at man opsætter en VPN til kommunikere. Og bare det, at vi skulle have folk til at skanne øjnene var med til at skabe mange myter om, at vi kunne kigge ind i hjernen, som vi også måtte lære at håndtere,« uddyber salgschefen.

Det indkøbte UPS-system til nødstrøm viste sig også at være alt for følsomt i forhold til de udsving i strømmen, der er i Somaliland. Men registreringssystemet har vist sig effektivt og opdagede vitterligt folk, der prøvede at lade sig registrere ved flere forskellige registreringssteder – ofte endda i forklædning.

»Så systemet viste sig i praksis at fungere, hvilket har været utroligt vigtigt, for det har været helt afgørende, at der har kunnet skabes tillid til, at processen er sikker, og det ikke er muligt at snyde,« fortæller Nils Løwe Larsen.

Til brug for registrering af vælgerne havde Atea sammensat såkaldte ’registreringspakker’ i form af en bærbar pc, en printer, en irisskanner og et webcam. Atea har desuden bygget og implementeret et datacenter i Somaliland til opsamling af persondata.

5 kommentarer.  Hop til debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
21. november 2017 kl. 15:33

Hvornår kommer turen til Sverige, så de også kan få frie, ikke manipulerbare og hemmelige valg?

3
20. november 2017 kl. 12:43

... siden de mest er kendt for at korrumpere embedsmænd.

Generelt er den slags tekniske fix af valgprocessen blot hæftepladser på et kraniebrud, da de alvorlige hacks foregår i helt andre led. USA har fx god sikkerhed og kontrol af de afgivne stemmer, mens opdelingen af valgområder, opkøbte medier og den uhæmmede mængde penge involveret påvirker valgresultatet langt mere, end et par forkert afgivne stemmer kan.

I Somaliland skræmmer kravet om iris-skanning sandsynligvis langt flere vælgere væk fra at møde frem, end systemet tiltrækker ved at skabe tillid, som Atea påstår her i deres flotte markedsføring.

2
20. november 2017 kl. 09:02

Det er meget fint at der kommer tekniske løsninger og fokus på procedurer, men til syvende og sidste er det et spørgsmål hvorvidt der er politisk vilje til "vor form for demokrati". Næsten alle lande i verden har demokratiske forfatninger, men meget få er hvad vi forstår ved ægte demokratier. Selv GB og USA, med deres 2 parti systemer får skævvredne regeringer, resulterende i Trumph og Brexit , på grund af valgsystemernes manipulerede uhensigtsmæssigheder. Når det er sagt kan vi også se på hvorvidt "vor form for demokrati" passer til Somaliland. I de fleste udviklingslande hvor "vor form for demokrati" er blevet udnyttet, har det ikke ført til ægte demokrati, men til andre former for manipulation. Den historiske udvikling af demokrati i Europa var i de fleste lande en gradvis proces. Forstår man det, har man derigennem opskriften på en dynamisk overgang til ægte demokrati i Udviklingslande. "Demokrati i udviklingslande"https://videnskabeligindsigt.blogspot.com/2011/02/demokrati-i-egypten.html

1
20. november 2017 kl. 08:26

Det er smart, men det kræver stadig tillid til de mennesker der udsteder valgkort. Hvis en af dem kan lære at computer generere iris billeder, kan han i princippet udstede 10 millioner valgkort.

Ligeledes kan du sikkert købe valgkort fra folk, som har fået dem udstedt, medmindre du bliver scannet igen på valgdagen.