Dansk ingeniør i Norge: »Det er næsten for rosenrødt«
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk ingeniør i Norge: »Det er næsten for rosenrødt«

Det var dengang, stillingsopslagene udelukkende var at finde i avisen. Året var 1992, og den nyuddannede civilingeniør Anne Raffn spadserede en råkold vinterdag i februar ind til Københavns Hovedbanegård for at købe en norsk avis.

Hun havde hørt, at Norge søgte ingeniører, og efter netop selv at have fået afslag hos Maersk, den dengang eneste store danske virksomhed i olieindustrien, havde hun besluttet at søge til udlandet for at bruge sine kompetencer inden for grundvandsgeologi og reservoirteknik.

I dag 20 år efter bor hun i Stavanger, har en lang karriere inden for olieindustrien bag sig og bliver blød i stemmen, når hun bliver spurgt, hvordan det har været.

»Det lyder næsten for rosenrødt, men Norge har gjort alt for mig,« siger hun.

Hendes første møde med det nye hjemland skulle vise sig at være meget sigende for, hvordan det norske arbejdsmarked fungerer. Den nye arbejdsgiver betalte hendes flytning til Norge, fandt en lejlighed og ydede boligtilskud til den unge danske medarbejder.

»Nordmændene er meget gavmilde over for deres udenlandske ansatte. Sådan har det altid været,« siger Anne Raffn, der i dag arbejder som seniorkonsulent i virksomheden AGR Petroleum Services, service- og teknologileverandør til olieindustrien.

Hun fortæller om norske selskaber, der hjælper medarbejderne med billige lån, økonomisk hjælp til etablering i et nyt land og store muligheder for efteruddannelse. Noget hun selv har gjort brug af, og som har betydet, at hun har kunnet udvide sine kompetencer løbende og støt har kunnet kravle op ad karrierestigen.

Listen over de olieselskaber, som Anne Raffn har arbejdet hos gennem årene, er lang: Amoco, Esso, Norsk Hydro, Petoro og med en smuttur til Husky Energy i Canada. Hun har afholdt internationale workshopper i blandt andet Saudi Arabien, og netop det internationale islæt er et af de forhold, hun sætter særlig pris på ved at arbejde i Norge.

»Jeg tror ikke, jeg kunne finde en dansk arbejdsplads med så stor international spændvidde som her. Jeg arbejder med folk fra Indonesien og Aserbajdsjan, og nordmændene ser deres udenlandske medarbejdere som en kolossal gevinst for landet.«

Hun betegner den norske arbejdsmentalitet som meget liberal. Der er stor fleksibilitet og forståelse for den enkelte medarbejders situation. Da hun selv blev skilt for år tilbage, fik hun uden problemer mulighed for at gå på nedsat tid i en længere periode for at kunne tage sig af sin søn.

»Der er et meget stort rum for at være menneske ved siden af sit job,« siger hun.

Danmark er fortid

De mange år i udlandet har dog også haft sine omkostninger. Med en halvvoksen søn, der er vokset op i Norge, og et netværk, der efterhånden primært består af ikke-danskere, ved hun godt, at det er for sent at starte forfra i Danmark. Det løb er kørt.

»Selvom jeg er glad for Norge, er det svært at tænke på, at jeg ikke kan vende tilbage. Særligt når ens forældre bliver ældre, og man sidder langt væk. Men sådan er det. Nogle ting har jeg måttet gå på kompromis med for at få noget andet,« siger hun.

Og i øjeblikket er der så meget gang i den norske olieindustri, at det ville være som at forlade en god fest, hvis hun rejste nu. To nye store oliefund har skabt høje forventninger til fremtiden, og Anne Raffn bliver jævnligt kontaktet af headhuntere, der vil lokke hende over i et andet job.

»Markedet er støvsuget for ingeniører, så det er nu, danskere skal tage springet og komme herop. Det gælder for den sags skyld også hele danske virksomheder, der drømmer om at etablere sig som underleverandører til olieindustrien. Den koger lige nu.« siger Anne Raffn.

Det er dejligt, at også kvinder bidrager til at holde verdensøkonomien igang, ved at udvinde fossiler, til industriele råvarer og brændstoffer. Maling, smøremiddel, asfalt, plastik, kemiske produkter, kunstige tekstiler, emballage, jeg er glad for at der bare flyder olie og naturgas i en evig strøm, ellers ville vi allesammen blive arbejdsløse.

Det er vigtigt med forskning og ny teknologi, så ALT kan blive udvundet.

Længe leve fossiler!

  • 0
  • 0