Dansk ingeniørvirksomhed hædres for sin kamp mod korruption i Ukraine

1. december 2018 kl. 12:001
Dansk ingeniørvirksomhed hædres for sin kamp mod korruption i Ukraine
Det danske ingeniørfirma BIIR rejste i juli en 5-6 ton tung og 180 cm høj runesten på den grund i den ukrainske storby Odessa, hvor firmaet er ved at opføre et nyt domicil til 500 lokale medarbejdere. Stenen markerede sejren i en langstrakt korruptionssag mod myndigheder og mafia. Illustration: BIIR.
Ingeniørvirksomhed BIIR har netop modtaget prisen som årets mest samvittighedsfulde skatteyder i det korruptionsplagede land. Tidligere i år satte firmaet en runesten ved sit hovedkvarter for at markere sejren i en langstrakt sag om korruption.
Artiklen er ældre end 30 dage

I juli fik den ukrainske storby Odessa en 5-6 ton tung og 180 cm høj runesten. Stenen står på en grund midt i byen, hvor det danske ingeniørfirma BIIR er ved at opføre et nyt domicil til 500 lokale medarbejdere.

Stenen markerer sejren i en langstrakt korruptionssag mod myndigheder og mafia. Det var første gang nogensinde, at et udenlandsk selskab vandt en sag af den art i det korruptionsplagede Odessa.

I dag har BIIR så modtaget prisen som Årets Samvittighedsfulde Skatteyder i Ukraine, hedder det i en pressemeddelelse fra BIIR, som løser ingeniøropgaver for danske virksomheder fra sit kontor i Odessa.

Thomas Sillesen, bestyrelsesformand i BIIR, holder takketale efter virksomhedens ukrainske afdeling i går aftes modtog prisen som Årets Skatteyder i Ukraine. Dinara Akzhygitova, direktør for BIIR i Ukraine, holder trofæet. Illustration: Foto: BIIR.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Thomas Sillesen, medejer og bestyrelsesformand i BIIR, glæder sig over prisen:

»Vi er rigtig stolte af at få den fornemme hæder. Men det er altså lidt sjovt, for i Danmark følger vi reglerne på præcis samme måde, men her er der ingen, der giver os en pris for det,« siger han med et smil.

Bag prisen står Taxpayers Association of Ukraine, som uddeler prisen i samarbejde med det ukrainske skatteministerium.

Anlagde sag for fem euro

BIIR har haft flere sammenstød med myndighederne gennem årene. Toldere, der vil have sorte penge for at godkende import; skattekontorer, der nægter at godkende investeringer og pensionsselskaber, der ikke vil udbetale penge til BIIR, fortæller Dinara Akzhygitova, direktør for BIIRs ukrainske afdeling, ifølge pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Fra dag ét har det stået klart, at BIIR vil arbejde 100 procent inden for lovens rammer. Kontoret har derfor ingen kontanter liggende, der kan bruges til at 'løse problemer' med skattemyndighederne. Og når vi støder på en ukrainsk embedsmand, der vil have betaling, klager vi formelt, og hvis det er nødvendigt, sagsøger vi staten. Vi har blandt andet lagt sag an i en konflikt om fem euro.«

Udvider til 500 medarbejdere

BIIR etablerede sin ukrainske afdeling i 2013 i byen Lugansk tæt ved den østlige grænse til Rusland. Kort herefter brød krigen ud, kontoret blev stormet af prorussiske soldater, og BIIR måtte flytte til Odessa i sikker afstand fra konflikten.

Det var her deres nyindkøbte grund blev beslaglagt af banken, og de måtte igennem et halvandet år langt slagsmål med offentlige myndigheder og byens underverden.

Trods udfordringerne har BIIR store planer for afdelingen i Odessa, fortæller Thomas Sillesen, som forventer at runde 500 ukrainske medarbejdere inden for tre år.

»Mange spørger mig, om jeg ikke er blevet afskrækket af de konstante forsøg på at snyde os. Men nej, det er lige omvendt. Det har lært os at kæmpe for, hvad der er rigtigt. Og samtidig får vi en enorm støtte fra dem, der gerne vil have et bedre Ukraine, og vi skylder dem det at lede vejen,« siger han.

Rene hænder betaler sig

Dinara Akzhygitova understreger, at der faktisk er god økonomi i at følge reglerne til punkt og prikke. De korrekte skattebetalinger bliver hurtigt udlignet af en mere effektiv administration. Økonomien er dog ikke den væsentligste forklaring:

»For os er den vigtigste fordel, at vores medarbejdere ved, at vi er en ærlig virksomhed med ubøjelige principper. Det har givet personalet en stærk tro på BIIR. En tro, de bruger i deres daglige arbejde, og som motiverer dem til at hjælpe vores kunder,« forklarer Dinara Akzhygitova.

Og skulle nogen gemme, at den danskejede virksomhed ikke accepterer skattesnyd og korruption, kan de blot kigge på runestenen, lød det fra Thomas Sillesen ved afsløringen af runestenen i juli:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Når vikingerne sejlede på Europas floder for 1.200 år siden, var de altid forberedt på kamp. Vores runesten er et symbol på, at den kamplyst stadig buldrer i os danskere. Odessa er den mest korrupte by i Europas mest korrupte land,« sagde han ifølge en pressemeddelelse og fortsatte:

»Vi vil gerne hylde alle de ærlige ukrainere, der har hjulpet os. Og hvad er mere passende end noget, der til evig tid kan vise de lokale, at det kan betale sig at kæmpe for et bedre Ukraine.«

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
2. december 2018 kl. 23:34

Det er modigt af dem, jeg håber ikke de kommer ud i en farlig situation...

Derudover skal man nok ikke forvente at de kan ændre det store ved korruptionen som sådan. Den er jo både kulturelt og biologisk en del af den ortodokse civilisation og folkeslagene i den.

Evnen til at opbygge retfærdige samfund og ikke underkaste sig, eller begå, korruption er jo noget der hører til en lille gruppe mennesker af nordvesteuropæisk afstamning. Det kan ikke umiddelbart eksporteres.