Dansk ingeniør: Vores PCR-platform vil kunne identificere coronavirus på et kvarter

Plus22. marts 2020 kl. 12:1512
Dansk ingeniør: Vores PCR-platform vil kunne identificere coronavirus på et kvarter
Fluimedix' lille chip, hvor hele PCR-processen foregår. Illustration: Fluimedix.
En PCR-platform med lasere kan identificere SARS-CoV-2 fra spyt på omkring et kvarter, fortæller dansk ingeniør, som overvejer at søge midler til modning af teknologien.
Artiklen er ældre end 30 dage

Skal man masseteste folk i lufthavnen for coronavirus, og skal udstyret være mobilt og nemt at betjene, så skal man væk fra de traditionelle store PCR-platforme og ned på en lab-on-a-chip.

Det mener elektroingeniør Tomas Ussing, som i 2003 etablerede virksomheden Fluimedix med udvikling af hurtige DNA-analyser ved hjælp af lasere for øje.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
24. marts 2020 kl. 15:07

Hvad der er dybt forageligt er at skælde ud på små R&D virksomheder som MÅSKE kan gøre noget. Hvis du er så skråsikker på at det her er løsningen, så må du vel skyde penge i det.

For mig lyder det som en fornuftig virksomhedsejer og ingeniør, som ser at der måske er et potentiale for at gøre noget, men fattet nok til lige at tænke en gang ekstra, inden han støvsuger alle offentlige midler eller satser sin virksomhed hovedløst. At bedømme om han kan nå at modne sin teknologi, til at den vil være forsvarlig at bruge medicinsk inden krisen er ovre er ansvarligt.

Tiden er ikke til at vi laver et medtech hackathon og slutter alle vores elskede til hjemmebyggede ventilatore, som vi har bikset sammen af en arduino og ventiler fra 3D-printeren derhjemme.

11
23. marts 2020 kl. 19:03

@Mikkel Frederiksen

Se DET er jeg 100% enig i er kritisabelt. Dagens pressekonference med statsministeren gav vel også en offentlig næse til sundhedsministeren og hans embedsmænd m.fl., og han "beklagede og undskylde" derfor.

Og til mine down votes: Det fremgik jo netop IKKE af artiklen, at opfinderen havde løbet panden mod muren i sundhedsministeriet eller lignende aktuelle styrelser.

Og jeg bemærker så afslutningsvis, at jeg faktisk har taget et initiativ, idet jeg har henvendt mig konstruktivt til såvel journalist Mie Stage som redaktionschef Henning Mølsted. I fuld overensstemmelse hermed har formand for IDA Thomas Damkjær Petersen efterfølgende udsendt en e-mail til alle IDA-medlemmer med titlen: "Brug din skabertrang i kampen mod corona" med flere anvisninger. *F.eks.: Hvis du har viden om sundhedssektoren, kan du overveje, hvordan du kan hjælpe med at få f.eks. hospitalerne til at fungere endnu bedre. Her kan du finde kontaktpersoner i regionerne og corona-jobbanker. *https://ida.dk/om-ida/temaer/coronavirus/stil-din-viden-til-raadighed

Jeg applaudere dette initiativ - som er i fuld overensstemmelse med hensigten i mit debat-indlæg.

10
23. marts 2020 kl. 14:19

Jeg forstår ikke mine mange down votes. Hvad med at forklare jeres løsning

Der er ikke noget forkert i det du har skrevet.

Så at de lavede genanvendelige beskyttelse dragter af sejlbådes spiler stof i Norge(18 marts) - Mon vi om en uge hører, at det samme er blevet tilbudt i DK, men at DK sagde nej tak?

NB: Er der en sejler blandt laesere? Vil du saelge eller give din spiler til beskyttelse dragter?

9
23. marts 2020 kl. 13:24

Undskyld, men har du læst ANDRE nyheder i dag..??

Indtil flere firmaer herhjemme har KIMET Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsen ned de sidste par måneder, fordi de gerne ville stille ekspertise og testkapacitet til rådighed, men myndighederne har haft NUL interesse i et få hjælp udefra.

Det virker på mig som om der sidder nogle papirskubbere og excel-jockeyer i ovennævnte styrelser, og ikke fatter at vi lige nu har en national sundhedskrise.. DET er fandme hvad der er forargeligt!

Et lille udpluk fra dagens aviser med hvor proaktive vores kære myndigheder er:https://www.berlingske.dk/samfund/laegeformand-kalder-manglende-udstyr-en-potentiel-katastrofe-det-er

https://www.berlingske.dk/politik/efter-berlingske-artikel-om-testudstyr-nu-beklager-heunicke-til

8
23. marts 2020 kl. 08:46

Forargelsen burde vel ligeså meget gå på, at ingen har lyttet til ham før.

Men det er altid nemt at være bagklog.

7
22. marts 2020 kl. 20:33

Jeg forstår godt de mange down votes. Du er uforskammet og virker arrogant og negativ. Hvis du har så stor viden, hvorfor tilbyder du ikke din hjælp og vidne med KONSTRUKTIVE ideer, i stedet for at være foraget. Det flytter jo ligesom ikke rigtig noget i den store sammenhæng.

6
22. marts 2020 kl. 19:00

@Nikolai Beier Det er korrekt, at artiklen ikke har påpeget årsagen, hvilket da ville være rart.

Jeg kritiserer, at en person / personer med den viden som omtales IKKE har sat himmel og jord (som det hedder, det kan slås op) i bevægelse for at fremme projektet. De kunne jo have sat en annonce i avisen: "vi søger ....." eller henvendt sig til TV-løverne.

Et CRASH-projekt er et projekt, hvor alle stopklodser og begrænsninger fjernes for opnå hensigten, nå målet. Al henvisning til "plejer", "kan ikke", "må ikke" er væk.

I DR P1 hørte jeg forleden en sygeplejerske fortælle hvordan "ting" (e.g. ny akutmodtagelse) kunne etableres på dage, hvor det sædvanligvis ville tage år. Det er et eksempel.

5
22. marts 2020 kl. 18:23

Det er fint at være uening, men jeg ville bare gerne vide i hvad ?

Der er ikke nok information i det første indlæg til at gennemskue hvad det konkret er der kunne være gjort.

Hvad er et "CRASH projekt"? En internet-søgning giver ikke noget åbentlyst hint til noget der ser relevant ud. Hjælp hvorfra (til 50 mio. DK og rådgivning)?

4
22. marts 2020 kl. 17:10

Det er fint at være uening, men jeg ville bare gerne vide i hvad ?

Det var ganske vist anderledes, men forleden var den en artikel om manglende ventiler til respiratorer i Italien, hvor producenten nægtede at udlevere detaljer "af copyrigt grunde". Gode ingeniører kunne så selv 3-D printe uden hjælp.

Jeg forstår ikke mine mange down votes. Hvad med at forklare jeres løsning ?

3
22. marts 2020 kl. 14:42

Vi har brug for dette asap, så det kan være klar til anden bølge til efteråret.

2
22. marts 2020 kl. 14:03

Hvor hurtigt kan det skaleres? Det åbner for flere spørgsmål til FluimediX ApS. Hvor mange chip har FluimediX på lager? Kan de bruges som de er? Hvor lang tid tager det at fremstille fem millioner mere? Hvor mange testplatforme findes allerede? Hvor stor en opgave er det at ændre chip og platform til at kunne detektere Corona? Mine spørgsmål er uden tiden til myndighedsgodkendelse.

1
22. marts 2020 kl. 13:32

Jeg er DYBT forarget over, at Tomas Ussing IKKE for mindst een uge siden, måske to, da covid-19 ramte Danmark er forsøgt at skaffe sig hjælp til et CRASH-projekt.

Tror han måske det her er for sjov ?

Det er DYBT forargeligt.

Jeg HÅBER der er en læser som har adgang til muligheder for at fremme dette som et CRASH projekt. Det er vigtigt at finde en vaccine, og det arbejdes der på. DETTE kan være af samme VIGTIGHED fordi det kan bære grundlaget for at lave den nødvendige isolation af smittede / smittekæder.

HVAD DÆLEN NØLES DER EFTER ?