Dansk ingeniør bag kinesisk virksomhed i global vækst

Illustration: Christina Boutrup

»Danske ingeniører er innovative, men mange er lidt for langsomme til at få et produkt på markedet eller turde tro på, at det bliver til andet end bare en god idé. Det er noget, vi skal have lært.«

Ordene kommer fra 48-årige Lotte Nørgreen, som er uddannet kemiingeniør og har boet i Kina i 19 år. Hun har stiftet virksomheden Vikinor, hvor hun er administrerende direktør, og hendes pointe er, at danske ingeniører aldrig (i modsætning til kinesiske) kunne drømme om at sende et uprøvet produkt på markedet, hvilket på mange måder er godt.

Men i konkurrence med kinesiske virksomheder – som ikke er bange for at sende produkter ud til brugerne, modtage feedback og derefter lynhurtigt justere – er det problematisk, hvis der går for lang tid fra idé til produktlancering.

Lotte Nørgreen har været en del af det kinesiske mirakel med billig arbejdskraft, byggeboom og tocifrede vækstrater – noget, hun bliver mindet om, når hun hver morgen kører fra Shanghai til Suzhou, hvor Vikinor holder til. I de første år var der stadig rismarker og små landsbyer mellem de to storbyer. I dag har Shanghai verdens største metronet, højhastighedstog og motorveje i flere etager.

Hun startede som produktions­direktør på luftbehandlingsvirksomheden Dantherms kinesiske fabrik, hvor hun i næsten 10 år kørte parløb med sin mand, Michael Nør­green, som var administrerende direktør for Dantherm i Asien, men i dag er ansvarlig for Vikinors internationale aktiviteter.

»Det var nogle vilde år, hvor Dantherm i en periode omsatte for en million kroner om dagen. Det gjorde vi blandt andet, fordi vi var eneleverandør af udstyr til køling af alle Huaweis netværksstationer i Kina,« siger Lotte Nørgreen.

Næste skridt er Danmark

Det er knap seks år siden, at Lotte Nørgreen forlod Dantherm og gik i gang med at udvikle energieffektive løsninger til kritisk infrastruktur, heriblandt udstyr, der køler og beskytter datacentre. Vikinor har for eksempel udviklet en lille aircondition til en Ericsson-gadelampe med indbygget 5G-LTE-netværk.

Målet var at lave en virksomhed med det bedste fra Kina og Danmark. Hun kunne se, at potentialet i takt med den stigende urbanisering var stort både i Kina, Afrika og Mellemøsten. Men der var behov for nye og billigere løsninger, og mange kunder ønskede at købe direkte fra producenterne for at skære et fordyrende mellemled væk.

Med opbakning fra en række private investorer etablerede hun Vikinor i Singapore med egen produk­tion i Kina og har i dag 45 ansatte og en omsætning på 50 mio. kr., som ventes at blive fordoblet i 2018. Produkterne kører på batterier, vind- og solenergi og bliver blandt andet anvendt af Ericsson, Nokia, GE og Siemens.

Virksomheden har salgsafdelinger i Singapore, USA og snart i Kenya. Næste skridt er Danmark, hvor hun vil etablere en udviklingsafdeling med 20-30 medarbejdere. Danske ingeniører har nemlig – til trods for det ifølge Lotte Nørgreen lidt langsommere tempo – nogle styrker, som hun godt kunne bruge flere af i sin virksomhed.

»Jeg synes, at danske ingeniører er nogle af de bedste i verden. De er superdygtige til projektledelse og til tværfaglig involvering, og så har de ofte et godt overblik,« siger hun.

Det er også baggrunden for, at hun gerne vil åbne en udviklingsafdeling i Danmark. En af de opgaver, som de danske ingeniører skal tage sig af, bliver at udvikle køle- og energiløsninger til datacentre samt en ny IoT-platform til overvågning af alle Vikinors produkter, der skal styres fra Danmark. Derudover vil hun også gerne have et par danske ingeniører ansat i Kina.

Kinesiske kampe

Vikinor er allerede en succeshistorie, men det har kostet blod, sved og tårer at nå så langt så hurtigt. Blandt andet har hun måttet kæmpe for at få en erstatning, som hun mener sig berettiget til for at være blevet smidt ud af den bygning, hun i 2012 havde lejet til sin fabrik, og som hun havde investeret flere millioner kroner i.

Ifølge Lotte Nørgreen vidste ejeren udmærket godt, at bygningen skulle jævnes med jorden, men tog for givet, at han kunne smide danskeren ud og selv score alle de penge, de lokale myndigheder udbetaler i kompensation for tabt investering. Men så let gik det ikke. Lotte Nørgreen tog kampen op for at få sin del af erstatningen, og det har udviklet sig til en slidsom retssag.

Det kan måske undre, at hun efter fire års kamp mod, hvad hun oplever som chikane og korruption, ikke giver op og rejser hjem til Danmark. Men der er stadig mange gode grunde til at blive i Kina. Med hele forsyningskæden lige om hjørnet er man rigtig godt placeret til at producere gode og konkurrencedygtige produkter med hurtige leveringstider. Samtidigt er omkostningerne stadig forholdsvis lave, når man skal ansætte kinesiske ingeniører.

»Heldigvis er flertallet af kineserne rigtig gode og sjove mennesker. Vores ansatte er supergode, og en dårlig oplevelse med en embedsmand og et retssystem, der ikke fungerer, skal ikke få nogen til at opgive. Jeg plejer at sige til myndighederne, at jeg har været i Kina så længe, at Kina nu også er mit land,« siger Lotte Nørgreen, som forventer, at retssagen om erstatningen snart bliver afgjort til Vikinors fordel.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Altid spændende med iværksætteri rundt omkring i verden, drevet frem af danskere (vi kan godt li' at høre om os selv og hvor gode vi er).

Kan vi ikke få "Vikinor har for eksempel udviklet en lille aircondition til en Ericsson-gadelampe" uddybet lidt? Uden noget som helst kendskab til netop dét område, forekommer det mig spøjst at der er brug for aircondition i en gadelampe, men det lyder interessant.

  • 1
  • 0

Uddybning: Lampen består af en underjordisk udstyrsbox og en netværksdel, der sidder i lamperne. Frisk luft køler i nordiske områder både boksen og netværksdelen, mens der er brug for god køling i "solar belt". Derfor har vi designet en split airconditioner, hvor foden af lampen er en udendørsenhed - mens indendørs-enheden køler den underjordiske boks.

  • 4
  • 0

Det er rart med en som artiklen handler om, giver sig tid til at svarer :-) Hilsen en der fortiden sidder i Nanning og gør det med jævne mellemrum. Og, jeps, kineserne er nogle flinke mennesker.

Og sålige tillykke med succesen, frugten af hårdt arbejde.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten