Dansk Industri: Hvor er pengene til demonstrationsprojekter, Sander?

Hvis Videnskabsministeren vil have energi- og miljøbranchen til at investere meget mere i forskning og udvikling, så må regeringen selv finde mange flere penge frem til demonstrationsprojekter. Sådan lyder kravet fra DI Energibranchen, efter Videnskabsminister Helge Sander (V) i dag præsenterede regeringens plan om at bruge 700 mio. kroner på såkaldt grøn forskning over de næste tre år.

»De områder, som regeringen siger, at den vil prioritere, er vi helt enige i. Men det største problem er, at der mangler penge til demonstrationsprojekter efter 2010, hvor EUDP-midlerne udløber,« siger konsulent DI Energibranchen, Casper Andersen.

Virksomhederne har været vilde med EUDP

Siden 2007 har virksomheder kunne søge penge fra Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram, EUDP. For at få støtte skal virksomheden også selv finansiere en del af projektet, og ordningen har været en bragende succes - i hvert fald, når man ser på interessen fra virksomhederne.

I 2008 var der således ansøgninger om projekter for ca. 1,2 mia. kr. , men der blev kun givet 202 mio. kr. i støtte. Ordningen har fået penge frem til 2010, og ifølge formanden for EUDPs bestyrelse, Torkil Bentzen, er der så mange fagligt kvalificerede projekter, at EUDP-midlerne burde fordobles.

»Der er rigtig meget talent og vilje til at arbejde med disse energiprojekter ude i virksomheder og forskningsinstitutioner. For eksempel var virksomhederne i sidste omgang klar til selv at skyde 1,4 milliarder kroner i disse projekter,« sagde han til Ingeniøren i februar.

Videnskabsministeren har i forbindelse med fremlæggelsen af sin grønne forskningsstrategi kritiseret de grønne virksomheder for at bruge for få penge på forskning. Men det er klart, at de ikke vil det, når de ikke ved, om de kan få støtte til at markedsmodne deres produkter efter 2010, siger Casper Andersen.

»Energibranchen er ramt lige så hårdt eller endnu hårdere end andre brancher af finanskrisen. Derfor har virksomhederne brug for at kende deres vilkår på langt sigt, hvis de skal være villige til at satse flere penge på forskning og udvikling.«

»Ingen tegn i sol, måne eller stjerne på lukning af EUDP«

I EUDP-sekretariatet siger kontorchef Nicolai Zarganis, at virksomhederne bør slå koldt vand i blodet.

»Regeringen har i sin erhvervsklimastrategi sagt, at EUDP skal videreføres efter 2010, og indtil videre har regeringen leveret på alt det, de har sagt om EUDP, så jeg ser ingen tegn i sol, måne eller stjerner på, at EUDP bliver lukket ned. Men om det kommer til at fortsætte med 200, 300 eller 400 mio. kr. om året kan vi ikke sige nu og her.«

Videnskabsministeriet har ansvaret for regeringens oplæg om fremtiden for EUDP-ordningen, men de kunne ved redaktionens slutning ikke svarer på, hvor regeringen vil skaffe penge fra til en fortsættelse af ordningen, eller hvor mange penge regeringen gerne vil bruge på EUDP.

Dokumentation

Læs Regeringens erhvervsklimastrategi
Læs DI Energibranchens kritik af erhvervsklimastrategien

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Problemet er at der ikke er noget marked for de omtalte VE teknologier når de er demonstreret.

Hvis det er muligt at se et marked for teknologierne så er der masser af intereserede investorer der står parat.

Men hvis den ENESTE relle faktor der bestemmer om en teknologi bliver en succes er fremtidens grønne strøm pris så er det vel ikke så svært at forstå at investorerne er forbeholdne.

Overgangsordninger med høje elafregningspriser forskellige steder i Europa virker selvfølgeligt meget tillokkende - men vi ved alle at der går nogen år før en VE teknologi er markedsmoden og hvis så elafregningsprisen er faldet til det halve af overgangsordningen - så stopper den teknologi!!

Det er egentligt ikke så svært - hvis elafregningsprisen for grøn strøm i fremtiden ligger på 2 kr pr kwh vil biomasseforgasning, bølgekraft, solceller, stirlingmotorer have en rimelig chance for at blive gode forretninger og de rigtige kommercielle investorer - der både kan og vil - vil være intereserede.

Da vi begyndte at udvikle biomass forgassere i Danmark i 1985 kendte man stort set ikke mobil telefoner. I dag har 30 % af jordens befolkning en mobil telefon. I Danmark har vi 3 kuldsejlede og et urentabelt demonstrationsprojekt ag biomasse forgassere.

Hvorfor gik det sådan? Fordi kommercielle investorer der både kunne og ville så at der var penge at tjene i mobiltelefoni branchen - og alle i biomasseforgasningsbranchen tabte penge.

Et par eksempler: I gennem de sidste 20 år har vi udviklet 4-5 biomasseforgasningsanlæg i Danmark der alle er bragt til at fungere på et vist niveau. Vølund - Biosynergi - Viking - TK Energi - (LTCFB) ....... Alle disse anlæg er klar til at levere næste generation der må betegnes som et demonstartionsanlæg og har alle haft konkrete anlægsplaceringer der alle er kuldsejlede pga driftsøknomien - selv med alt for optimistiske tal for vedligeholdelsesomkostningerne for de første 2-3 anlæg. Det er kun at tisse i bukserne for at holde varmen at give støtte til demonstartion af et af disse anlæg - for der bliver ikke bygget nr 2 før der kan sandsynliggøres en fornuftig drigtsøkonomi - og hvis der kan sandsynliggøres en fornuftig driftsøknomi - så er tilskud ikke nødvendigt hvis alle kan se at teknologien virker men bare skal optimeres - således som det er tilfældet med de nævnte forgassere.

Et andet eksempel er bølge kraft. Vi har lige fulgt Danfoss nedskrive deres bølgekraftprojekt til 0 efter de har investeret et lille trecifret millionbeløb i det. Hvorfor? --- Fordi det koster mere at producere strømmen end den kan sælges for i den næste mange år!

Det er selvfølgeligt trist at konstatere at den ekspertise der er opbygget omkring disse teknologier ikke kan bruges på den måde vi alle havde forventet men sådan er det.

Ekspertisen skal nok regeneres så snart vi (der arbejder i denne sektor) ser et marked og en mulighed for at klare os selv uden at skulle tigge om støtte demonstration.

På¨den baggrund syntes jeg det virker meget fornuftigt at bruge penge på forskning i "grønne projekter" i stedet for at prioritere demonstration så længe de grundlæggende markedsforudsætninger ikke er til stede.

Hvis fremtids scenariet er at den grønne strøm bliver afregnet til "sort strømsprisen" + 10-25 % i den næste mange år - så er pengene til demonstration af nye grønne VE projekter spildt.

Dels vil der ikke være penge til at overkomme produktudviklling og markedsmodning og dels er det svært at forestille sig at driftsudgifterne kommer så langt ned for hovedparten af de grønne VE teknologier.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten