Problemet er at der ikke er noget marked for de omtalte VE teknologier når de er demonstreret.
Hvis det er muligt at se et marked for teknologierne så er der masser af intereserede investorer der står parat.
Men hvis den ENESTE relle faktor der bestemmer om en teknologi bliver en succes er fremtidens grønne strøm pris så er det vel ikke så svært at forstå at investorerne er forbeholdne.
Overgangsordninger med høje elafregningspriser forskellige steder i Europa virker selvfølgeligt meget tillokkende - men vi ved alle at der går nogen år før en VE teknologi er markedsmoden og hvis så elafregningsprisen er faldet til det halve af overgangsordningen - så stopper den teknologi!!
Det er egentligt ikke så svært - hvis elafregningsprisen for grøn strøm i fremtiden ligger på 2 kr pr kwh vil biomasseforgasning, bølgekraft, solceller, stirlingmotorer have en rimelig chance for at blive gode forretninger og de rigtige kommercielle investorer - der både kan og vil - vil være intereserede.
Da vi begyndte at udvikle biomass forgassere i Danmark i 1985 kendte man stort set ikke mobil telefoner. I dag har 30 % af jordens befolkning en mobil telefon. I Danmark har vi 3 kuldsejlede og et urentabelt demonstrationsprojekt ag biomasse forgassere.
Hvorfor gik det sådan? Fordi kommercielle investorer der både kunne og ville så at der var penge at tjene i mobiltelefoni branchen - og alle i biomasseforgasningsbranchen tabte penge.
Et par eksempler: I gennem de sidste 20 år har vi udviklet 4-5 biomasseforgasningsanlæg i Danmark der alle er bragt til at fungere på et vist niveau. Vølund - Biosynergi - Viking - TK Energi - (LTCFB) ....... Alle disse anlæg er klar til at levere næste generation der må betegnes som et demonstartionsanlæg og har alle haft konkrete anlægsplaceringer der alle er kuldsejlede pga driftsøknomien - selv med alt for optimistiske tal for vedligeholdelsesomkostningerne for de første 2-3 anlæg. Det er kun at tisse i bukserne for at holde varmen at give støtte til demonstartion af et af disse anlæg - for der bliver ikke bygget nr 2 før der kan sandsynliggøres en fornuftig drigtsøkonomi - og hvis der kan sandsynliggøres en fornuftig driftsøknomi - så er tilskud ikke nødvendigt hvis alle kan se at teknologien virker men bare skal optimeres - således som det er tilfældet med de nævnte forgassere.
Et andet eksempel er bølge kraft. Vi har lige fulgt Danfoss nedskrive deres bølgekraftprojekt til 0 efter de har investeret et lille trecifret millionbeløb i det. Hvorfor? --- Fordi det koster mere at producere strømmen end den kan sælges for i den næste mange år!
Det er selvfølgeligt trist at konstatere at den ekspertise der er opbygget omkring disse teknologier ikke kan bruges på den måde vi alle havde forventet men sådan er det.
Ekspertisen skal nok regeneres så snart vi (der arbejder i denne sektor) ser et marked og en mulighed for at klare os selv uden at skulle tigge om støtte demonstration.
På¨den baggrund syntes jeg det virker meget fornuftigt at bruge penge på forskning i "grønne projekter" i stedet for at prioritere demonstration så længe de grundlæggende markedsforudsætninger ikke er til stede.
Hvis fremtids scenariet er at den grønne strøm bliver afregnet til "sort strømsprisen" + 10-25 % i den næste mange år - så er pengene til demonstration af nye grønne VE projekter spildt.
Dels vil der ikke være penge til at overkomme produktudviklling og markedsmodning og dels er det svært at forestille sig at driftsudgifterne kommer så langt ned for hovedparten af de grønne VE teknologier.