Dansk-indisk firma skal producere verdens største vakuumkammer

Det indiske selskab Larsen & Toubro (L&T) skal levere en cylindrisk kryostat med en diameter på 29,4 meter, en højde på 29 meter og en samlet vægt på 3.850 ton til den internationale fusionsreaktor Iter, der er under opbygning i det sydlige Frankrig.

Kryostaten skal fremstilles af rustfrit stål med en tykkelse, der varierer mellem 50 mm og 250 mm, og bliver derved verdens største vakuumkammer i rustfrit stål.

Den er designet til, at trykket i kammeret er en titusindedel Pascal.
Kryostaten skal medvirke til, at de superledende magneter i Iter-reaktoren kan nedkøles til 4 Kelvin med brug af flydende helium. Den har også en funktion som en ekstra indeslutning for selve reaktoren.

Når kontrakten er havnet hos Larsen & Toubro, er det, fordi Indien som en af partnerne i Iter-samarbejdet har fået til opgave at levere denne som en del af landets bidrag til projektet. Prisen for kryostaten er ikke oplyst.

Den vil blive produceret af L&T's Heavy Engineering-division i Indien og afskibet i 54 dele til Cadarache i Frankrig, hvor den vil blive samlet og installeret.

Larsen & Toubro er stiftet af de danske civilingeniører Henning Holck-Larsen og Søren Kristian Toubro i 1938 for at importere og tilpasse danske industrimaskiner til det indiske marked. Virksomheden er siden vokset til et stort industrikonglomerat med en årlig omsætning på ca. 75 milliarder kroner.

Se hvordan kryostaten skal samles ved Iter

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

...at de er på vej med fusion. Den dag det er parat, vil vel selv beton-vindkrafttilhængere kunne overtales til at vi een gang for alle river de rædsler ned.

Hatten af for at mange lande deltager.

 • 0
 • 0

...at de er på vej med fusion. Den dag det er parat, vil vel selv beton-vindkrafttilhængere kunne overtales til at vi een gang for alle river de rædsler ned.

Der er ikke ret mange vindmøller i beton, så der drejer sig ikke om mange "rædsler" ;o)

Men ja støbningen af Tvindmøllen er ikke voldsom pæn, men det rådes der vel bod på med de nye generationer af betontårne: http://danskbeton.dk/nyheder+-c12-+presse/...

Og netop med betontårnene vil vi forhåbentligt kunne få færre men bedre vindmøller ( også ang. støj ), det vil pynte i landskabet. Så må vi se hvor mange årtier der går før fusion bliver modent til at det ikke kræver en global indsats at lave én reaktor.

 • 0
 • 0

...at de er på vej med fusion. Den dag det er parat, vil vel selv beton-vindkrafttilhængere kunne overtales til at vi een gang for alle river de rædsler ned.

Håben er lysegrønt, selv om fusionsenergi jo har lange udsigter.

Men lur mig om ikke fusion vil komme på Greenpeace's sortliste når vi nærmer os det første kommercielle værk.

 • 0
 • 0

[quote]...at de er på vej med fusion. Den dag det er parat, vil vel selv beton-vindkrafttilhængere kunne overtales til at vi een gang for alle river de rædsler ned.

Håben er lysegrønt, selv om fusionsenergi jo har lange udsigter.

Men lur mig om ikke fusion vil komme på Greenpeace's sortliste når vi nærmer os det første kommercielle værk.[/quote]

Siden at man jo nok skal bruge tritium og der jo faktisk er tale om en kontinuert eksploderende brintbombe er det vist ret givet :-)

 • 0
 • 0

Du har ganske ret Ramskov, men jeg jeg reagerede på et tilbud fra Henning Holck Larsen omkring 1970, om at passe deres hus på Parkovsvej mod en fribolig , mens de var i Indien.

Det var jo tæt på DTU.

Her fortalte han og specielt fru Larsen om deres liv og hvad der skulle ske med virksomheden. Hr Larsen var ret optaget af at blive modelleret af kunstneren Knud Nellemose.

Det var forøvrigt en af min meget specielle oplevelser. Jeg kendte ikke til Larsens historie da da jeg kom til Parkovsvej, men Jaguaren og Mercedesen i indkørslen var et forvarsel.

Jeg blev lukket ind af en ung meget smuk indisk kvinde og da jeg kom ind i entreen, var der ingen tvivl om at her boede de meget rige.Jeg skal ærligt indrømmeat jeg tænkte "narkobagmand" for udstyret var ufatteligt kostbart.

Men inden jeg havde fået det hele på plads, kom der en dame med en størrelse ,dynamik og lyd som en mellemting Bodil Udsen og Daimi.

Jeg blev hevet ind i stuen, plantet i en sofa ved siden af en spinkel dame på samme alder som krudtønden, De viste sig at være en barndomskammerat der hafde fulgt med fru Larsen til indien da hun blev gift. Jeg kom så i et forhør, hvor hun så i forhørspauserne fortalte om Larsen og Toubro og deres virke i Indien og hvordan de tog sig af deres med arbejdere. Der var et stort flygel i stuen og fru larsen akkompagnerede sig selv til en opera arie...her kommer Henning Holck ind med Knud Nellemose og spørger om der er mere kaffe tilbage. Det var der.

Den forandring der skete med fu Larsen var ubeskrivelig. Hun blev en stille bly viol, der blev helt tavs.

Henneing H Larsen var langt mere struktureret i og om hvad opgaven skulle være og fortalte at der var ret mange at vælge imellem. Jeg fik ikke boligen.

 • 0
 • 0

En pudsig detalje er at det er samme firma, som også producerede tanke til Union Carbide's Bhopal anlæg, det som havde et kæmpe uheld i 1980erne. Det var netop i deres tankanlæg at gasudslippet kom fra.....

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten