Danske DTU-studerende vandt en 10.-plads til årets Solar Decathlon 2012 i Madrid. Konkurrencen er det nærmeste, vi kommer på verdensmesterskaberne i energirigtige huse, hvor studerende fra hele verden dyster i ti discipliner, som afgør, hvem der har designet og bygget det mest energirigtige hus.
Læs også: DTU-studerende kæmper i VM for energirigtige huse
Selvom DTU-holdet ikke kom hjem som sejrherrer, mener projektlederen, lektor Lotte Bjerregaard Jensen, at det har været en succes alligevel:
Læs også: Se fem bidrag ved VM i energirigtige huse
»Vi ville selvfølgelig gerne have vundet, men vi har produceret nogle nye produkter, og vi har haft en fantastisk proces. Så vi synes, det er gået rigtig godt,« siger Lotte Bjerregaard Jensen.
I år deltog 18 universiteter fra hele verden, som alle er blevet målt og vejet på alt fra arkitektur til energibalance. Over 5.000 studerende har været inde over projektet, og på det danske hus alene har over hundrede studerende arbejdet de sidste to år på at designe og bygge de danske bidrag. Men trods det store slid var det franskmændene, der løb med sejren.
Læs også: DTU's plus-energihus producerer energi til tre parcelhuse
Danskerne løb dog med en lille sejr for bedst integrerede solceller. Solcellerne er bygget ind i taget, og som det eneste hold har Team-DTU udviklet en solcelleløsning, som udnytter solenergien til både at generere strøm og opvarme vand.
Alle husene var placeret i en lille grøn landsby et stykke fra Madrid. Her var alle husene forbundet i et intelligent elnet, som gjorde det muligt at måle elforbruget og produktionen på de forskellige huse. Til sammen leverede de 18 huse 2.676 kilowatttimer overskudsstrøm på de sidste to uger, der blev sendt ud på det spanske elnet.
Vinderstrategien er ikke nødvendigvis bedst
Solar Decathlon bliver afholdt hvert år og hvert andet år foregår det i Europa. Lotte Bjerregaard Jensen håber på at DTU finder sponsorer så Danmark bliver repræsenteret til Solar Decathlon 2014 i Frankrig.
Læs også: Se fem bidrag ved VM i energirigtige huse
»Vi har fået skudt noget i gang, vi vil fortsætte. Vi har fået en legeplads cirka hvert andet år, hvor vi kan forsøge at komme med en løsning på, hvordan man nedbringer energiforbruget i hjemmene,« siger Lotte Bjerregaard Jensen.
Hun tror, at vinderstrategien er at videreudvikle på årets bidrag. Det har vist sig at være en rød tråd blandt forrige års vindere, men hun er ikke sikker på, at det nødvendigvis er det mest givende for de studerende. Tværtimod mener hun at et nyt hus giver de studerende vigtig erfaring.
Det kan en af de studerende og bærende kræfter bag projektet Lise Mansfeldt kun støtte op om.
»Er du sindssyg jeg har lært meget af at bygge et hus. Det der med at sidde med en vision og til at gå i detaljen helt ned til de enkelt skruer, har givet et helt unikt indblik. Normalt sidder vi bare med vores laptops og simulerer virkeligheden,« siger Lise Mansfeldt som studerer bygningsdesign.
Derudover har et tæt samarbejde med sponsorer fra industrien været en stærkt motiverende del af projektet, fordi flere af de produkter, de studerende har udviklet, har vist sig at have potentiale til et kommercielt marked.
Ifølge Lotte Bjerregaard Jensen arbejder DTU i øjeblikket på at sælge huset til danske skoler som et strømproducerende klasseværelse.
