Dansk hus vinder 10.-plads i VM for bæredygtigt byggeri

4. oktober 2012 kl. 16:115
Solar Decathlon har været en stor succes for DTU på trods af 10.-pladsen. Processen har været det hele værd, mener projektleder og studerende.
Artiklen er ældre end 30 dage

Danske DTU-studerende vandt en 10.-plads til årets Solar Decathlon 2012 i Madrid. Konkurrencen er det nærmeste, vi kommer på verdensmesterskaberne i energirigtige huse, hvor studerende fra hele verden dyster i ti discipliner, som afgør, hvem der har designet og bygget det mest energirigtige hus.

Læs også: DTU-studerende kæmper i VM for energirigtige huse

Selvom DTU-holdet ikke kom hjem som sejrherrer, mener projektlederen, lektor Lotte Bjerregaard Jensen, at det har været en succes alligevel:

Læs også: Se fem bidrag ved VM i energirigtige huse

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi ville selvfølgelig gerne have vundet, men vi har produceret nogle nye produkter, og vi har haft en fantastisk proces. Så vi synes, det er gået rigtig godt,« siger Lotte Bjerregaard Jensen.

I år deltog 18 universiteter fra hele verden, som alle er blevet målt og vejet på alt fra arkitektur til energibalance. Over 5.000 studerende har været inde over projektet, og på det danske hus alene har over hundrede studerende arbejdet de sidste to år på at designe og bygge de danske bidrag. Men trods det store slid var det franskmændene, der løb med sejren.

Læs også: DTU's plus-energihus producerer energi til tre parcelhuse

Danskerne løb dog med en lille sejr for bedst integrerede solceller. Solcellerne er bygget ind i taget, og som det eneste hold har Team-DTU udviklet en solcelleløsning, som udnytter solenergien til både at generere strøm og opvarme vand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alle husene var placeret i en lille grøn landsby et stykke fra Madrid. Her var alle husene forbundet i et intelligent elnet, som gjorde det muligt at måle elforbruget og produktionen på de forskellige huse. Til sammen leverede de 18 huse 2.676 kilowatttimer overskudsstrøm på de sidste to uger, der blev sendt ud på det spanske elnet.

Vinderstrategien er ikke nødvendigvis bedst

Solar Decathlon bliver afholdt hvert år og hvert andet år foregår det i Europa. Lotte Bjerregaard Jensen håber på at DTU finder sponsorer så Danmark bliver repræsenteret til Solar Decathlon 2014 i Frankrig.

Læs også: Se fem bidrag ved VM i energirigtige huse

»Vi har fået skudt noget i gang, vi vil fortsætte. Vi har fået en legeplads cirka hvert andet år, hvor vi kan forsøge at komme med en løsning på, hvordan man nedbringer energiforbruget i hjemmene,« siger Lotte Bjerregaard Jensen.

Hun tror, at vinderstrategien er at videreudvikle på årets bidrag. Det har vist sig at være en rød tråd blandt forrige års vindere, men hun er ikke sikker på, at det nødvendigvis er det mest givende for de studerende. Tværtimod mener hun at et nyt hus giver de studerende vigtig erfaring.

Det kan en af de studerende og bærende kræfter bag projektet Lise Mansfeldt kun støtte op om.

»Er du sindssyg jeg har lært meget af at bygge et hus. Det der med at sidde med en vision og til at gå i detaljen helt ned til de enkelt skruer, har givet et helt unikt indblik. Normalt sidder vi bare med vores laptops og simulerer virkeligheden,« siger Lise Mansfeldt som studerer bygningsdesign.

Derudover har et tæt samarbejde med sponsorer fra industrien været en stærkt motiverende del af projektet, fordi flere af de produkter, de studerende har udviklet, har vist sig at have potentiale til et kommercielt marked.

Ifølge Lotte Bjerregaard Jensen arbejder DTU i øjeblikket på at sælge huset til danske skoler som et strømproducerende klasseværelse.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
5. oktober 2012 kl. 13:26

Det er korrekt at der ikke er særlig store krav til dette i konkurrencen. Hvilket nok skyldes at det kan være utrolig svært i sig selv at finde materialer som du kan bygge et helt hus ud af, gennemteste det, skille det ad i elementer og køre det flere tusinde kilometer på lastvogne, for til sidst at samle det hele igen til et velfungerende (og tæt) hus på under 10 dage.

Men jeg tror ikke der er nogen tvivl om at den bæredygtige indgangsvinkel har høj prioritet hos de studerende, selvom det ikke er en del af konkurrencen. Der bliver i høj grad tænkt over alt fra materialer og behandlinger, til regnvandshåndtering og total genbrug.

Red: I konkurrencen bliver der målt på husets evne til at justere indetemperatur og luftfugtighed automatisk over flere døgn, hvor optimalt indeklima er en del af konkurrencen.

4
5. oktober 2012 kl. 13:15

En stor del af teamet er det som vi kalder Architectural Engineers.

Dette er personer som bliver uddannet til at tænke i rum og udformning på samme måde som en arkitekt, men på trods af dette stadigvæk have den ingeniørfaglige indgangsvinkel til byggeriet. Disse mennesker er specialister i at skabe et godt indeklima i et arkitektonisk udformet hus med fokus på et bæredygtigt miljø.

Hvis du ikke har set huset som DTU stillede op med dette år, synes jeg bestemt du skulle tage et kig:

http://solardecathlon.dk/wordpress/fold

Det er utrolig gennemtænkt på mange måder.

3
5. oktober 2012 kl. 12:37

er en 10. plads blevet det samme som at vinde ?!?

2
5. oktober 2012 kl. 12:27

I de linkede artikler tales der mest om energirigtigt byggeri, og hvis parameteren hele vejen igennem er varm luft og kWh, brugt og produceret, så kald det energirigtigt og ikke bæredygtigt.

Der er tilsyneladende ikke krav til byggematerialer og kvalitet, der sikrer miljøforhold i forhold til materialer og kemikalier og lang levetid.

At der er blomster i vinduet kan på sigt give ekstra vedligeholdelse, så det i sig selv er ikke en parameter.

mvh

1
5. oktober 2012 kl. 05:02

Er det hele blevet designet af ingeniører - eller mangler man, at medtage en designer i projektet?

Jeg melder mig frivilligt til dette gode projekt!

www.davidchristensen.dk - som en start.

Kh David