Dansk gymnasieelev udvikler slankemiddel af diabetesmedicin

LOS ANGELES: Den danske gymnasieelev Emilie Kaas Ibsen har som projektopgave udviklet et appetithæmmende middel, som hun har haft lejlighed til at afprøve på rotter.

Emilie Kaas Ibsen deltog i sidste uge i verdens største konference og konkurrence for unge forskere i Los Angeles, hvor der deltog ikke færre end 1.500 gymnasieelever fra hele verden.

Konkurrencen er arrangeret af Society for Science & the Public og bærer navnet Intel International Science and Engineering Fair, da den er sponsoreret af Intel.

Her ses Emilie Kaas Ibsen på sin stand i Los Angeles, hvor hun præsenterer sit appetithæmmende lægemiddel. (Foto: Mads Ølholm) Illustration: Mads Ølholm.

Emilie Ibsen anvendte Novo Nordisks nyudviklede diabetesmiddel Victoza og modificerede det bagvedliggende stof, således at det kan anvendes som et appetithæmmende middel og dermed være med til at forebygge livsstilssygdomme som blandt andet diabetes, der i mange tilfælde netop skyldes overvægt.

Victoza er, ifølge Novo Nordisk 97 procent identisk med hormonet GLP-1, der naturligt findes i kroppen. Analogen kaldes liraglutide, som altså er stoffet bag Victoza.

GLP-1 har indflydelse på appetitten og fødeindtagelsen, da det har receptorer i forskellige områder i hjernen blandt andet hypothalamus, som er vigtig for appetitregulering.

I forsøgene har Emilie Kaas Ibsen derfor først dannet liraglutide via kemisk syntese, hvorefter hun har testet stoffet i et cellemiljø. I cellesystemet tjekkede hun, om stoffet liraglutide kunne binde til GLP-1-receptorer.

En del udvikling igen

Emilie Kaas Ibsen fik adgang til Novo Nordisks laboratorium, hvor hun sprøjtede stoffet ind i rotter, hvis fødeoptagelse de næste otte timer, hun dernæst overvågede. Sammenlignet med en kontrolgruppe viste det sig, at fødeoptagelsen faldt markant.

Der er dog endnu meget udvikling tilbage, inden et middel som det, Emilie har afprøvet, kan afprøves på mennesker.

Når Emilie Kaas Ibsen, der til daglig går i 3.g på Nærum Gymnasium, har fået sommerferien overstået, forventer hun at læse biokemi på DTU.

»Det har virkelig været en oplevelse at møde så mange andre unge mennesker med interesse for forskning. Den dag, hvor dommerne gik rundt på udstillingen, var vi først færdige kl. seks om aftenen - og vi var fuldstændig smadrede. Når der har været mere stille, har jeg stået og talt med mine naboer,« siger Emilie.

Vinderen af konkurrencen, der blev afgjort fredag aften dansk tid, blev amerikanerne Matthew Feddersen og Blake Marggraff, der har udviklet en metode til mere effektiv og billigere behandling af kræftknuder ved at placere en lille plade af tin i nærheden af svulsten, inden stråleterapien begynder. Førstepræmien var en kontant belønning svarende til 590.000 kroner og er opkaldt efter Intels ene grundlægger, Gordon Moore.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er måske så meget sagt. Det er almen kendt at GLP-1 og dermed liraglutide er appetit hæmmende. Det er desuden listet som en bivirkning på Victoza.

Det er dog alligevel flot, at en gymnasieelev syntetiserer et peptid og oprenser (formoder jeg) dette.

Det er desuden dejligt, at firmaer som Novo Nordisk åbner op og hjælper på den måde.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten