Dansk genforskning: Aboriginere var de første opdagelsesrejsende

Australske aboriginere var de første opdagelsesrejsende, viser ny forskning fra Eske Willerslevs forskningsgruppe ved Center for Geogenetik ved Københavns Universitet.

I en ny artikel i Science Express beskriver Eske Willerslev, hvordan en international forskergruppe har sekventeret genomet fra en australsk aboriginer ud fra en hårlok fra en aboriginer, som i begyndelsen af det 20. århundrede blev doneret til en britisk antropolog.

Der er brugt 0,6 gram af den 100 år gamle hårlok til DNA-analysen

Morten Rasmussen fra Center for Geogenetik har sammen med forskere fra Kina og USA sammenlignet genomet med data fra 1.220 individer tilhørende 79 populationer af afrikanere, europæer og asiater.

På baggrund af dette konkluderer forskerne, at aboriginere udskilte sig fra forfædrene til andre populationer for mellem 64.000 og 75.000 år siden. Her begyndte de deres lange vanding fra Afrika til Asien for at ende i Australien for ca. 50.000 år siden.

De nuværende asiater stammer fra en udvandingsbølge, der skete langt senere.

Forskningen rokker ved den gængse opfattelse af menneskets spredning på jordkloden. Den hidtil mest accepterede teori har været, at alle moderne mennesker stammer fra en enkelt 'out of Africa'-bølge, der spredte sig til Europa, Asien og Australien.

En krævende opdagelsesrejse

Eske Willerslev, der selv har eventyrblodet i sig fra sin tid som pelsjæger i Sibirien, er imponeret den lange rejse fra Afrika til Australien, der måske tog op mod 24.000 år.

»Mens forfædrene til europæere og asiater havde slået rod i Afrika eller Mellemøsten uden at opdage yderligere af verden, så spredte forfædrene til australske aboriginere sig hurtigt. De var de første moderne mennesker til at rejse gennem ukendt land i Asien for til slut at krydse havet til Australien. Det var en helt igennem utrolig rejse, der må have krævet udsædvanlige overlevelsesevner og mod.«

DNA-analysen viser, at europæerne og asiater skiltes ad for ca. 25.000 til 38.000 år siden. Dette resultat stemmer overens med andre studier.

Emner : Evolution
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der findes dog bl.a. en hel del meget fascinerende hulemalerier. Personligt fik jeg en aha-oplevelse, da jeg så gengivelserne af henholdsvis et uldhåret næsehorn og en bueskytte (vist begge fra lokaliteter i Spanien). Næsehornet var gengivet på fuldkommen præcis og naturtro måde, som gode tegnere i nutiden kan gøre det. Bueskytten var derimod gengivet på en helt abstrakt måde, som jeg tolker som værende bevidst abstrakt. Den slags tegn tyder for mig at se på, at vores forfædre for disse mange tusinde år siden ikke var mindre avancerede med deres hoveder og hænder, end vi er i dag.

 • 0
 • 0

Personligt fik jeg en aha-oplevelse, da jeg så gengivelserne af henholdsvis et uldhåret næsehorn og en bueskytte [...]

Men lagde du mærke til skrifttegnene neden under ?

Så vidt jeg husker står der:

"Hvad jeg lavede i min sommerferie, Urg, 3A"

:-)

 • 0
 • 0

Den slags tegn tyder for mig at se på, at vores forfædre for disse mange tusinde år siden ikke var mindre avancerede med deres hoveder og hænder, end vi er i dag.

Sandt nok. Man mener vist at mennesker har været som os i ca. 200.000 år. Jeg har selv haft fornøjelsen af at måbe over "Venus fra Willendorf". Det ændrer nu ikke ved at fund hyppigheden stiger dramatisk efter den neolitiske revolution.

For at vende tilbage til genetikken, så kunne det være interessant at få afklaret om aboriginernes forfædre i lighed med vores har krydset sig med neanderthalerne.

 • 0
 • 0

Men det til trods kom de ligesom ikke videre kulturelt

Eller også er de kommet så langt videre, at vores kultur anses for at have passeret alle mulige pædagogiske tiltag, og vi fra vores side, lige som børn ikke kan gennemskue samfundet, ikke evner at se det geniale i deres kultur.

 • 0
 • 0

[quote]der må have krævet udsædvanlige overlevelsesevner og mod

Men det til trods kom de ligesom ikke videre kulturelt.

[/quote] Hvad ved du om kultur? Hvor mange tekniske landvindinger har du selv lavet?

 • 0
 • 0

"Overgangen fra jæger- og samlerkulturen til det mere stabile jordbrugssamfund foregik i forskellige dele af verden og uafhængigt af hinanden for ca. 11.500 til 2.500 år siden."

Jf. http://da.wikipedia.org/wiki/Den_neolitisk...

I (for)historisk sammenhæng er den periode på 5-10.000 år, hvor landbruget opstod i forskellige dele af verden - uafhængigt af hinanden - ret kort. Jeg har undret mig over, hvorfor det ikke skete f.eks. for 25.000 eller 50.000 år siden. Den mest sandsynlige forklaring, jeg har kunnet finde, er, at vi efter den sidste istids ophør har haft en mellemistid med ekstraordinært stabilt klima. Og når man dyrker jorden, skal man jo med en vis sikkerhed kunne regne med, at afgrøderne ikke bliver ødelagt af turbulent vejrlig.

Derfor kan jeg i øvrigt også få lidt kuldegysninger over, hvordan menneskeheden nu i overmod leger med klimaet.

 • 0
 • 0

[quote]Det ændrer nu ikke ved at fund hyppigheden stiger dramatisk efter den neolitiske revolution..

Har det noget af gøre med, at den sidste istid afsluttede kort før det og genstande efter det derfor er bedre bevaret?[/quote]

Næppe. Isen dækkede jo i det store hele ikke de områder hvor menneskene var.

Til gengæld er det nærliggende at tro, at istidens ophør og den efterfølgende stabile varmeperiode muligjorde overgangen til landbrugssamfund. Der har været en atikkel om dette for nylig i "The Holocene". God hypotese, svær at besvise.

 • 0
 • 0

Aboriginerne finde ikke kun i Australien. Sri Lanka har også nogle stykker. http://vedda.org/wanniyalaeto.htm Polynesere har også en del genetisk fællesskab med dem.

På Japans nordligste ø bor Japans oprindelige befolkning Ainuerne. Tidligere troede man, at de var en slag tidligt udvandrede indoeuropæere, men den teori er nu forladt. Personlig synes jeg, de ligner Aboriginerne en del, men jeg har ikke kunnet finde noget, om hvor de kommer fra http://www.krogsholm.net/Undervisning/Ainu...

 • 0
 • 0

Det var en helt igennem utrolig rejse, der må have krævet udsædvanlige overlevelsesevner og mod, siger Eske.

Tjoe tjae. Gennemsnitsfarten er vist ikke så høj, og vores tidligere fætre på evolutionstræet, homo erectusserne, spredte sig også ud over hele verden - de er fundet både i Kina og på Java.. ligesom alle mulige andre organismer, der har en god tilpasningsevne. Men fedt og spændende, at der er blevet sat en streg under, at aboriginerne fra Australien har været der så længe.

 • 0
 • 0

Usædvanling- over land regner man med 5-10 km pr generation for samler-jægere. Over land.

Over vand, er det noget andet- Påskeøen og folk på små øer i det sydlige Stillehav.

Men så er Flores "hobitterne" måske ikke så mærkelige?

Landbrug (9-12.000 år)og billedkunst (35.000) er MEGET sent. Og tamhunde- 12.000-19.000 tidlige.

Vi glemmer nok, hvordan geografien har set ud. Homo Erectus i Kina og Østen, lavede jo en bølge, før sapienterne.

Jeg går ud fra aboriginalerne måske er nærmere beslægtet med neanderthalere, siden de har øjenbrynsbuer og mangler hagespidsen? Det samme gælder ien vis grad, de nu udryddede tasmaniere.

Mvh Tine

 • 0
 • 0

Mange kristne fundamentalister kan ikke lide forskning, der (yderligere) underbygger evolutionsteorien.

Omtrent på samme måde er der mange blandt de folk, der er blevet underlagt kolonomagter, der ikke bryder sig om gen-forskning, fordi den kan vise at de ikke altid har boet hvor de bor, og at forskningen reducerer dem selv til en slags indvandrere eller sågar kolonister. Se f.eks. kilderne til dette afsnit:

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Genograph...

Derfor kan det også være svært at indsamle DNA fra nulevende f.eks. Aboriginere.

Gad vide hvad de selv mener om resultatet ?

Forresten: Inkluderer det analyserede materiale en hårsæk ? Uden hårsæk er der så vidt jeg forstår ikke noget Y-kromosom-DNA (som er interessant fordi det kun nedarves gennem den rent fædrene linje), men der er dog mitokondrie-DNA, som også er interessant, fordi det nedarves gennem den rent mødrene linje.

 • 0
 • 0

"Overgangen fra jæger- og samlerkulturen til det mere stabile jordbrugssamfund foregik i forskellige dele af verden og uafhængigt af hinanden for ca. 11.500 til 2.500 år siden."

Jf. http://da.wikipedia.org/wiki/Den_neolitisk...

I (for)historisk sammenhæng er den periode på 5-10.000 år, hvor landbruget opstod i forskellige dele af verden - uafhængigt af hinanden - ret kort. Jeg har undret mig over, hvorfor det ikke skete f.eks. for 25.000 eller 50.000 år siden. Den mest sandsynlige forklaring, jeg har kunnet finde, er, at vi efter den sidste istids ophør har haft en mellemistid med ekstraordinært stabilt klima. Og når man dyrker jorden, skal man jo med en vis sikkerhed kunne regne med, at afgrøderne ikke bliver ødelagt af turbulent vejrlig.

Derfor kan jeg i øvrigt også få lidt kuldegysninger over, hvordan menneskeheden nu i overmod leger med klimaet.

Man har fundet tegn på landbrug i sidste mellemistid. Det er dog også et spørgsmål om landbruget ikke er kommet før, men at det var andre afgrøder man dyrkede. Eg og Hassel er måske kulturspredt i Danmark. Folk var ikke så kredsene i gamle dage, og spiste ting som vi i dag vrager.

 • 0
 • 0

Eg og Hassel er måske kulturspredt i Danmark. Folk var ikke så kredsene i gamle dage, og spiste ting som vi i dag vrager.

Jeg kan få næsten alt ned, men rå agern smager ikke godt. Kan man gøre noget ved den beske smag?

 • 0
 • 0

Ainuerne er et interessant folkefærd, som jeg synes ligner en mellemting mellem mongoler, japanere og russere. Man mener at de boede i Japan lang tid før nutidens japanere ankom. De havde deres eget sprog før i tiden, men fordi de bliver set ned på i Japan, prøver de typisk at skjule deres oprindelse - med visse undtagelser, som f.eks. Ainu bandet "Oki Dub", som jeg har nogen plader med.

 • 0
 • 0

Laves spiselige, det er en lidt omstændelig proces, men ikke værre end, hvad man gør med kassava (der er dødeligt giftig pga blåsyre indholdet) eller sago.

Vi er ret opfindsomme, som art. Tænk bare på alle kulturplanterne. Æbler startede som små hvinesure skovabild, der blev tørret. Majs som en art med ganske få korn i aks- ikke som kolbemajs. Eller kartofler.

Men nej, jeg tror heller ikke nutidens afrikanere er stolte af, at de faktisk kom nordvest fra, i nyere tid, og at buskmænd (!San og !Kung) faktisk er oprindelige, der blev fortrængt til de sydlige ørkenagtige områder.

Men sådan er det: Menneskeheden er et hav, der nogen gange laver store bølger, og oftest mange små.

Vi i Danmark er formentlig ikke særlig meget beslægtede med stenalderens mennesker. Landbruget kom sydfra.

Mvh Tine

 • 0
 • 0

Jeg går ud fra aboriginalerne måske er nærmere beslægtet med neanderthalere, siden de har øjenbrynsbuer og mangler hagespidsen? Det samme gælder ien vis grad, de nu udryddede tasmaniere.

Ja, det var også det jeg fiskede efter længere oppe. Kan de træk mon forklares ved hybridisering med neandertalerne? Og hvorfor er de så bevaret hos aborignerne og ikke hos os?

Man har fundet tegn på landbrug i sidste mellemistid.

Spændende, hvor?, hvilke?

@Joachim, Ainuerne er vist også de nærmeste slægtninge til de første amerikanere. Altså indvandringsbølgen før indianernes forfædre.

 • 0
 • 0

@Joachim, Ainuerne er vist også de nærmeste slægtninge til de første amerikanere. Altså indvandringsbølgen før indianernes forfædre.

På: http://www.youtube.com/watch?v=-U7w3vokwq8... fandt jeg følgende om Ainuerne: Also shows the Ainu People, indigenous people to Northern Japan who have their own language, custom, and cultures. Genetic Research has uncovered that the Ainu, who some believe are partly Caucasian, are in fact direct descendants of the Jomon Japanese. It also uncovers that the Ketchua People of the South American Andes, who created the Incan Empire, are genetically the closest people on earth to the Ainu, in turn meaning that the Incans are genetically identical to Jomon Japanese.

Efter ovenstående er de ikke nært beslægtet med Aboriginerne. Et andet sted læste jeg, at de også er beslæget med folk fra øgruppen Adamanerne. Om dem har jeg fundet: http://da.wikipedia.org/wiki/Andamanerne Øerne har en oprindelig negritobefolkning, der lever som jægere og samlere. Negritoer er mennesker med sort hud, kruset hår og lav eller meget lav vækst. Mange negritoer er lige så små som Afrikas pygmæer, men de er ikke i slægt med disse.

Andamanernes negritoer er efter al sandsynlighed efterkommere efter den første bølge af udvandrere fra Afrika for mindst 50.000 år siden....... Læs selv videre.

 • 0
 • 0

Jæger og samlere efterlader sig ikke mange spor. Det var først efter den neolitiske revolution at mennesker for alvor begyndte efterlade bygningsspor osv. I den frugtbare halvmåne finder man byer som er ca. 9000 år gamle : http://www.catalhoyuk.com/

Hej Claus

Byer har det med at blive anlagt ved kyster og handelsruter.

I holocæn siden år 22.000-24.000 har vandet steget ca. 125 meter: http://da.wikipedia.org/wiki/Holoc%C3%A6n

Hvis der er nogle samfund som i "stenalderen" har bygget et udviklet samfund op med fiskeri, ligger deres byer nok under vand nu. Dog kan der have ligget byer ved søer og floder, men deres løb eller placering er nok ændret.

Spøjst nok vil kun forarbejdede sten overleve mange tusind år.

Kig f.eks. her: http://en.wikipedia.org/wiki/Maritime_arch... http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Unde... http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Unde...

Gamle indlandsbyer (og kulturer): http://da.wikipedia.org/wiki/Induskulturen http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Indu... http://da.wikipedia.org/wiki/Harappa http://da.wikipedia.org/wiki/Mohenjo-Daro http://da.wikipedia.org/wiki/Silkevejen http://en.wikipedia.org/wiki/Mehrgarh Catal Huyuk: http://da.wikipedia.org/wiki/%C3%87atalh%C...

-

Gamle tekster:

http://en.wikipedia.org/wiki/Rigveda Citat: "...It is one of the oldest extant texts in any Indo-European language..."

http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Anci...

-

Bemærk at ved et helt exceptionelt tilfælde blev Antikythera-mekanismen: http://da.wikipedia.org/wiki/Antikythera-m... fundet og i nyere tid 3D røntgen-fotograferet, hvorved meget af teksten blev læselig og en stor del af mekanismen blev synlig, selvom den udefra er korroderet til næsten ukendelighed.

 • 0
 • 0

Glemte følgende interessante "nyere" artefakter:

Bronzealderguldhat: http://da.wikipedia.org/wiki/Bronzealdergu...

Himmelskiven fra Nebra: http://da.wikipedia.org/wiki/Himmelskiven_...

Visby-linserne: http://da.wikipedia.org/wiki/Visbylinserne

Sydpegende hestevogn: http://da.wikipedia.org/wiki/Sydpegende_he...

Keops skib: http://da.wikipedia.org/wiki/Keops_skib Citat: "... Keops skib er 43,6 meter langt og 5,9 meter bredt og er ca. 4.500 år gammel. Stykkerne har parvise mærker, så man lettere kunne samle det. ... Keops skib har en af de første kendte tapsamlinger. ..."

Posted 12.01.09, pbs.org: Building Pharaoh's Ship: http://www.pbs.org/wgbh/nova/ancient/build... Citat: "...The thick, irregularly shaped planks fit together like a jigsaw puzzle, held, not with nails, but with mortise-and-tenon joints (=tapsamlinger). And, as this model shows, to add more support, rope was threaded through the planks and tightened to keep them from sliding apart..."

 • 0
 • 0

Eg og Hassel er måske kulturspredt i Danmark. Folk var ikke så kredsene i gamle dage, og spiste ting som vi i dag vrager.

Tja, ser vi bort fra mennesker så kan et egern vel plante træer og buske. Om egernet gør det bevidst, er afgørende for om det kan kaldes kulturspredt.

 • 0
 • 0

Hej Glenn Det er da rigtigt at nogle spor er under havet, men floder ser nu ud til at have været arnesteder for de fleste gamle civilationer.

Jeg kan umiddelbart se at mange af dine link relaterer til fund som netop er yngre eller sammenfaldende med den neolitiske revolution.

Hvilke er det, du mener er ældre?

 • 0
 • 0

Hej Glenn Det er da rigtigt at nogle spor er under havet, men floder ser nu ud til at have været arnesteder for de fleste gamle civilationer.

Jeg kan umiddelbart se at mange af dine link relaterer til fund som netop er yngre eller sammenfaldende med den neolitiske revolution.

Hvilke er det, du mener er ældre?

Måske er der uopdagede byer som er i op til 125 meter under havet, hvis alder f.eks. er 22.000..24.000 år (eller yngre)?

PS: Overskrift: "Re: Der mangler 20.000 års historie"...

 • 0
 • 0

[quote]Den slags tegn tyder for mig at se på, at vores forfædre for disse mange tusinde år siden ikke var mindre avancerede med deres hoveder og hænder, end vi er i dag.

For at vende tilbage til genetikken, så kunne det være interessant at få afklaret om aboriginernes forfædre i lighed med vores har krydset sig med neanderthalerne.[/quote]

Ikke synderlig ændring... de (mennesker) drager fortrinsvis ud af deres 'huler' for at slæber føde hjem til hulen, samt selvfølgelig også når de skal jagte en partner M/K, som også straks skal slæbes hjem til hulen ;)

Neanderthalerne... blandingen kan træffes (når man er udenfor hulen) på de fleste jagtmarker. Selv på steder og i situationer hvor man ikke tror det var muligt. Genetikkens sidste bud var vist ca. 5% Neanderthaler, men der må være fejl i den stikprøve.

 • 0
 • 0

....Møde mellem neandertalere og moderne mennesker Her har Pääbo og kolleger kortlagt arvematerialet fra fem nulevende mennesker fra hhv. Frankrig, Kina, Ny Guinea, Syd og Vest Afrika. Ved at sammenligne arvematerialet indbyrdes og med neandertalernes arvemateriale opdager forskerne, at de to afrikanere har mindre til fælles med neandertalerne end de tre repræsentanter udenfor Afrika. Disse tre deler til gengæld 1-4 pct. mere DNA med neandertalerne, hvilket nemmest kan tolkes som om alle mennesker udenfor Afrika er efterkommere af et møde mellem neandertalere og moderne mennesker fra Afrika. Det har formentlig fundet sted i Mellemøsten for 50-80.000 siden, hvor de moderne mennesker fra Afrika stødte på neandertalere inden deres efterkommere koloniserede resten af kloden..... http://www.jakobsens.dk/Neandertalgenom.html

Nucleotide differences in the mt control region between Neandertal and 5 modern humans in the DNALC database.... http://www.geneticorigins.org/mito/exercis...

 • 0
 • 0

"Men det til trods kom de ligesom ikke videre kulturelt. "

Abo'erne har en af de mest komplekse kulturer, med et dybt kompliceret forhold til den fysiske verden, deres historie og kosmologi. At de ikke er teknologisk 'komplekse' kan man jo frit tolke som en udvikling, der allerede nu har overgået vores. Alene deres kollektive hukommelse og evner til at videregive historiske 'facts' til kommende generationer i et spænd på 20-30 kår, er mere end imponerende. Når vi kikker på 'vores' teknologiske amokløb der er ved at splitte kloden,ad, er det da et berettiget afsæt for en diskussion om hvad 'god' udvikling. er.

Btw. Der er en hule under et klippefremspring opp i NT (Kakadu så vidt jeg husker) der har været beboet uafbrudt i 35.000 år - indtil i starten af 70'erne. Der er lidt 'kulturlag' for arkøologerne at gå i gang med ;o)

Btw/2 Forskeren kontaktede gruppen som indehaveren af hårtotten tilhørte for at få godkendt offentliggørelsen - hvilket de gjorde med glæde.

Btw/3 Kakadu nationalparken i NT er et mesterstudie i samspillet imellem mennesket og dets omgivelser - i daglige poptalk kaldet 'naturen'. Da de sidste aboer blev flyttet ii 70érne i forbindelse med omdannelsen til naturpark, gik naturen helt amok med wildfires og dyredød. Det viste sig, at disse lokale forvaltere trofast hvert år, på samme tid, havde sat ild til græsset, en praksis bedrevet i 30-50 kår. Selve biotopen er et resultat af denne praksis, dyr og planter er opstået og udviklet som et led i dette. Så efter et par år med ukontrollable vilde brande (lyn-antændt), ansatte man de samme Abo'er igen, nu som rangers der skal udfylder menneskerets helt nødvendig rolle i denne biotop.

Det mest fascinerende for et blegansigt/kartoffelfjæs som mig, er dette besynderlige forhold til tiden. Vi går i svime over en flintøkse, et moselig eller en pyramide, der i Abo-sammenhæng nærmest er begivenheder der foregik i går. Og samme folk fortæller rask væk historier og myter, der påviseligt går over 30 kår tilbage. SÅ, hvis det handler om 'udvikling' kan vi godt - om ikke bukke os i støvet, så vise den fornødne respekt for dette prægtige og besynderlige folk.

 • 0
 • 0

Husk nu - det er jo en visdom som alle os 'rigtige mænd' her kendt i evigheder ; det er ikke udseendet der tæller ;o)

(At man ser vild og primitiv ud' er ikke ensbetydende med at man er det mellem ørerne)

 • 0
 • 0

Ford "slået" med 400.000 år ;-)

American Friends of Tel Aviv University (2011, October 17). Archaeologists find blade 'production lines' existed as much as 400,000 years ago. ScienceDaily: http://www.sciencedaily.com/releases/2011/... Citat: "... "modern" blade production was also an element of Amudian industry during the late Lower Paleolithic period, 200,000-400,000 years ago as part of the Acheulo-Yabrudian cultural complex ..."

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten