Dansk genforsker: Alle blåøjede er i familie med hinanden

Blå øjne skyldes en mutation af mennekets DNA, der kun sket en gang i hele menneskets historie. Alle blåøjede stammer dermed fra den samme forfader og er altså i familie.

Det konkluderer genforsker Hans Eiberg fra Panum Instituttet på Københavns Universitet. Hans resultater bliver publiceret i tidsskriftet Human Genetics i denne uge.

Oprindeligt havde alle mennesker brune øjne, men en mutation, der blokerer for produktionen af det brune farvestof melanin, resulterede i de blå øjne.

Blå øjne skyldes en mutation, der kun er sket en gang i menneskets historie - alle blåøjede har dermed samme forfader. Foto: Wikimedia. Illustration: Wikimedia.

»Denne mutation er kun sket én gang i hele menneskehedens historie. Jeg har undersøgt både tyrkere, israelere og asiater, der har mørk hud, men blå øjne. De har alle akkurat den samme frekvens i dette område af deres dna, hvorimod personer med brune øjne har en stor variation. Alle personer med blå øjne har således en og samme forfader,« siger Hans Eiberg til Jyllands-Posten.

»Én mutation i ét menneske er måske blevet til 300 mio. kopier i 150 mio. mennesker. Der må være en eller anden positiv seksuel selektion forbundet med det at være blåøjet,« tilføjer han.

Årsagen til, at nogle mennesker har blå øjne og andre brune øjne, har i mange år været en stor gåde for genforskere. Det første skridt på vejen mod løsningen kom i 1996, da Hans Eiberg fandt ud af, at genet OCA2 bestemmer, om en person har blå eller brune øjne.

Indtil da troede forskerne, at det var samspil mellem mange forskellige gener, der afgjorde øjenfarven. Siden 1996 har man så ment, at det var en mutation af OCA2-génet, der er årsag til øjenfarven, men nu har danskeren altså løst gåden fuldt ud.

Hans Eiberg har fjernet al tvivl om øjenfarver ved at undersøge 157 blåøjede menneskers dna. På et nabo-gen har han identificeret en genetisk kontakt, der tænder og slukker for OCA2-génet, der dermed bestemmer farven på øjets iris.

Emner : Genteknologi
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Interessant historie. Nu er det over 20 år siden, jeg havde biologi i gymnasiet, og meget kan derfor være ændret ... men jeg synes at kunne huske, at brune øjne er dominante over for blå øjne. Det vil sige, at ham manden med det første muterede blåøjegen er nødt til at få børn med en kvinde der også har et blåøjegen, hvis ikke mutationen skal uddø med ham. Det må vel så betyde, at hans egne børn havde brune øjne, men var bærere af det blå gen. Og at det næste menneske, der blev født med blå øjne var resultat af et incestuøst forhold :-) Med venlig hilsen Hans Faarup (grønøjet mutant med blåøjede forældre, kone og børn)

  • 0
  • 0

Fra artiklen http://ing.dk/artikel/74121 "Et barn af to brunøjede forældre godt blive blåøjet, hvis den ene af barnets bedsteforældre har blå øjne. "

Et recessivt gen behøves overhovedet ikke at give sig til kende, før det tilfældigvis slår ud i en generation, hvor to forældre, der begge har dette gen skjult, tilfældigvis begge overfører dette til et af sine børn.

Denne del af genetikken er ren matematik (kombinatorik og sandsynlighedsregning) og burde således kunne forstås af en journalist, som brugte lidt tid til at tænke sig om.

Der findes f.eks. ikke så få negere i Afrika, der har det "blå" gen, blåøjede negere er derimod meget sjældne. Lad os sige, at der er 1/1.000, der har dette gen. Da vil vil der være 1/1.000.000 chance for, at et forældrepar begge har dette gen. Deres børn vil kunne have 4 forskellige kombinationer af øjefarvegen, men kun den ene vil give barnet blå øjne, da genet er recessivt. Genet for blå øjne vil derfor overføres til næste generation hos 3 ud 4 af deres børn, men kun et vil - rent statistisk - faktisk have blå øjne. Muligheden for blå øjne er derfor 1/4.000.000

Mvh Peder Wirstad

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten