Siden 2012 har Jesper Møller Grimstrup levet af sin opsparing og indtægter fra salget af en lejlighed, mens han har arbejdet på en ny teori, der kombinerer kvantemekanik og den generelle relativitetsteori.
Nu er pengene ved at slippe op, og han søger derfor om støtte via et crowdfunding-projekt til at udvikle teorien om alting, som er alle teoretiske fysikeres drømmemål.
»Det er tænkt som en økonomisk bro frem til et tidspunkt, hvor jeg kan skaffe andre former for finansiering,« forklarer Jesper Møller Grimstrup til Ingeniøren.
Han har moralsk opbakning fra anerkendte fysikere som Lee Smolin fra Perimeter Institute i Canada, der siger:
»Jeg er en stor fan af Jesper Grimstrup og Johannes Aastrups arbejde (dansk matematiker i Tyskland.; red.). Det er både konservativt ved at være baseret på stringent matematik og veletablerede ideer og radikalt ved at pege på nye måder til at tackle hovedproblemer inden for fysikken.«
1999 Cand.scient., Københavns Universitet og Technische Universität Wien 2003- 2010: Postdoc. ved Islands Universitet og Niels Bohr Instítutet, Københavns Universitet Jesper Møller Grimstrup beskriver crowfunding-projektet i denne video: Hans samarbejdspartner er den danske matematiker Johannes Aastrup fra Universität Hannover i Tyskland. Jesper Møller Grimstrup beskriver projektet og teorien mere indgående på sin egen hjemmeside.Jesper Møller Grimstrup
2002 Ph.d., Technische Universität Wien
2011: Gæsteforsker ved Institut des hautes études scientifiques (IHES) i Frankrig
2012: Selvstændig forsker for egne midler
Einstein, Hawking og Grimstrup
Den moderne fysik baserer sig på to fundamenter. Det ene er kvantemekanikken med den tilhørende standardmodel for alle elementarpartikler, som beskriver naturens mindste dele. Det andet er den generelle relativitetsteori som forklarer, hvordan stof og rum gensidigt påvirker hinanden på stor skala og giver anledning til tyngdefelter, sorte huller og slige ting.
I den allerførste lille brøkdel af et sekund efter big bang må disse mødes i en fælles teori for kvantegravitation; en teori for alting, som allerede Einstein var besat af at finde i sin tid - uden at han kendte alle naturkræfter - og som fysikere som Stephen Hawking også har jagtet, som det bl.a. er beskrevet i filmen 'The Theory of Everything'.
Læs også: Kosmologi og kærlighed – ny film fortæller historien om Stephen Hawking
Mange forskere har inden for de senere år søgt at finde nøglen til at knække problemet om kvantegravitation.
Læs også: Ny teori om tyngdekraften: Universet og rumtiden opstod ved selvorganisering
Sammen med Johannes Aastrup har Jesper Møller Grimstrup fundet en anden vej inden for den matematiske fysik, der muligvis kan lede frem til en konsistent teori om alting, der kan forklare, hvorfor Standardmodellen ser ud, som den gør, hvad der findes inden i midten af et sort hul og om big bang virkelig var en singularitet.
Teorien kalder han for Quantum Holonomy Theory, og lad det være sagt med samme, det er en teori som er ualmindeligt kompliceret at forklare og beskrive i sin nuværende form.
Men sådan behøver den endelige teori ikke at være. I en e-mail-korrespondance med Ingeniøren forklarer Jesper Møller Grimstrup:
'Som en forholdsvis gennemsnitlig teoretisk fysiker forstår jeg Einsteins generelle relativitetsteori og Standardmodellen for partikelfysik rimeligt godt. Man behøver ikke at være et geni for at forstå disse teorier. Jeg er overbevist om, at den teori, som vi alle leder efter, også vil være forståelig for en almindelig teoretisk fysiker. Det handler ikke nødvendigvis om at være et geni og være den bedste til en masse teknik, men derimod om at have forestillingsevne, om at turde tænke stort og give sig tid til det.'
Jesper Møller Grimstrup og Johannes Aastrup kombinerer to svære begreber i form af ikke-kommutativ geometri og kanonisk kvantegravitation. Ud fra dette kan de definere en særlig algebra, som, de er overbeviste om, kan virke som operator i et særligt Hilbert-rum.
Det er ikke områder, som let og kort lader sig forklare for interesserede læsere med kendskab til fysik og matematik fra en ingeniøruddannelse, men den afgørende pointe er, at den ikke-kommutative geometri i Grimstrup og Aastrups model også er ukendt land for de fleste fysikere.
Jeg stillede følgende spørgsmål til Jesper Møller Grimstrup:
Jeg har læst om Quantum Holonomy Theory på din hjemmeside, men jeg må indrømme, at mine matematiske evner ikke slår til. Du har en meget matematisk tilgang, jeg er på jagt efter det fysiske. Lidt på populært kan man vel sige, at den generelle relativitetsteori tager udgangspunkt i, at en observatør ikke kan skelne et tyngdefelt fra en acceleration, og kvantemekanikken er nødvendigt for at kunne forklare dobbeltspalteeksperimentet. Hvilke simple fysiske fænomener er det din teori kan forklare, som ikke kan forklares i dag?
Han sendte følgende svar:
'Hmm ... ja, det er jo netop problemet. Der er ikke rigtigt noget klart eksperimentelt grundlag for en kvanteteori for gravitation. Det er hovedsageligt et teoretisk, matematisk problem. Der er nok mange fysikere, der vil mene, at jeg er mere matematiker end fysiker (det mener jeg ikke selv, og Johannes ej heller) - men vores tilgang er virkelig meget matematisk. En fundamental teori må dog have det mål at kunne forklare, hvorfor Standardmodellen ser ud, som den gør. Den er så at sige vores eksperimentelle fikspunkt.'
Alternativet er et job som nattevagt eller postbud
Efter at have modtaget sin sidste lønseddel i efteråret 2011 modtog Jesper Møller Grimstrup i en periode dagpenge. Siden har han ikke modtaget andre beløb fra det offentlige, og han har eksempelvis aldrig været på kontanthjælp.
Har du aldrig overvejet et andet job, eksempelvis som gymnasielærer i matematik/fysik eller i it-branchen?
'Nej. Jeg er overbevist om, at hvis jeg gør det, vil det betyde, at mit forskningsprojekt vil slutte. Den måde jeg arbejder på - og det er nok sådan de fleste teoretiske fysikere arbejder - er et slags 24/7 fokus, hvor jeg ikke rigtig har plads til andre arbejdsopgaver. Det er min erfaring, at det tager rigtig meget fokus og tid at udvikle ideer - selv skridt, som set i bakspejlet virker simple, kan let tage et år eller mere.'
Hvis du ikke kan skaffe tilstrækkeligt med penge via crowdfunding-projektet, hvad gør du så?
'Jeg kan ikke forestille mig, at jeg holder op med at arbejde sammen med Johannes, så længe jeg tror på ideen, og så længe vi kan se en vej fremad. Det er klart, at hvis jeg en dag indser, at vi er gået forkert, så vil jeg holde op. Hvis det går helt galt, vil jeg nok overveje et job som postbud eller nattevagt eller ligende, hvor jeg ikke skal beskæftige mig med analytiske opgaver.'
Jesper Møller Grimstrup har ikke opgivet andre former for finansiering. Men netop det forhold, at han har holdt sig væk fra mainstream-forskningsprojekter, mener han, har gjort det svært at skaffe økonomisk støtte i fysikerkredse.
Nu forsøger han i stedet at gøre det til et folkeprojekt. Den 11. maj havde han indsamlet lige over 12.500 dollars.
