Dansk frekvens-trick narrer bilradioer til at tune ind på ambulance-advarsel

28. august 2014 kl. 05:1135
Danske Warning Systems står bag et system, hvor et udrykningskøretøj jammer en del af en FM-kanal, så bilradioen advarer bilisten om, at et udrykningskøretøj er på vej.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ved at jamme bestemte radiofrekvenser kan ambulancer og andre udrykningskøretøjer i fremtiden få lidt lettere ved at komme frem i myldretidstrafikken.

Et nyt system udviklet med offentlig støtte af det danske firma Warning Systems ApS kan få bilradioer i nærheden af udrykningskøretøjet til automatisk at skrue ned for det radioprogram, bilisten lytter til, og advare om, at der eksempelvis er en ambulance på vej. Det foregår både via en besked i displayet og i bilens højttalere.

Forudsætningen er, at radioen understøtter RDS (Radio Data System). Altså samme system, der eksempelvis bruges til automatisk at få radioen til at skifte til en trafikmelding og til at vise informationer om den kanal, der høres.

»Vi har opfundet en metode, så vi kan lokke autoradioer over og høre meddelelserne fra ambulancerne uden at forstyrre almindelig radiomodtagning,« fortæller adm. direktør i Warning Systems Ole Mørk Lauridsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En ambulance udstyret med Safe Track vil have en rækkevidde på 300-400 meter, hvor bilradioer altså kan bruges til at advare føreren. Systemet fungerer ved, at ambulancen udsender to signaler. Det ene signal bærer selve advarslen, både lydmæssigt og i tekstform til bilradioen. Og det andet signal jammer, som Ole Mørk Lauridsen kalder det, en lille del af FM-kanalen. Det får radioen til at søge efter en alternativ frekvens til eksempelvis P1. På samme vis, som hvis frekvensen var blevet for svag, fordi den var kommet uden for rækkevidde.

Udnytter information om alternative frekvenser

Ole Mørk Lauridsen forklarer, at Safe Track udnytter, at RDS-radioen ved hvert program, f.eks. P1, læser og gemmer en række alternative frekvenser, hvor P1 også kan findes. Desuden har hvert program en PI (program identification). Ambulancen udsender sit advarselsprogram på et af DR's alternative frekvensområder med eksempelvis P1’s programidentifikation. Når ambulancen er tilstrækkeligt langt væk, vender radioen tilbage til det oprindelige kanal.

»Man kan fjerne det ene sidebånd af RDS'en, uden at det påvirker musikkvaliteten, fordi det ligger helt ude i enden af spektret. Og så tror den almindelige autoradio, at der noget galt med senderen, fordi fejlraten på RDS-signalet bliver meget stor. Derefter går den i gang med at lede efter en bedre sender, og haps, så finder den ambulancen, der både sender RDS og meddelelsen og har den samme programidentifikationskode, som DR's program har,« siger Ole Mørk Lauridsen.

I første omgang bliver Safe Track, der befinder sig på prototypestadiet, afprøvet op mod DR's kanaler. Og DR, der jo anvender FM-frekvenserne, har været med til at sige god for teknikken. I den forbindelse har public service-virksomheden ifølge Ole Mørk Lauridsen lagt særlig vægt på, at Safe Track ikke forstyrrer den generelle lydkvalitet i radioen som følge af jamming.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvis du kører forbi sådan et udrykningskøretøj med en radio, hvor trafikmeddelelser er koblet fra, så vil du overhovedet ikke kunne høre nogen form for forstyrrelse, heller ikke selv om du står lige ved siden af udrykningskøretøjets sender,« siger Ole Mørk Lauridsen og tilføjer:

»Og det imponerede DR noget.«

Begrænsede forstyrrelser

En essentiel del af det patenterede Safe Track-system er netop, at systemet kan forstyrre FM-radioer relativt tæt på til at skifte til ambulancens advarselssignal, uden at det skaber unødige forstyrrelser i lyden i radioer længere væk.

»Det, der trigger radioen, er ikke en konstant forstyrrelse af RDS-signalet. Det er alene det, at det bliver lidt mere almindeligt, at RDS-signalet falder til jorden. Dermed opnår man et system, der virker lige så langt væk, som forstyrrelserne bliver opfattet,« fortæller han.

DR's kanaler ligger på forskellige frekvenser rundt om i landet. I dag mellem kl. 11 og 13 bliver Safe Track demonstreret hos Falck i Kolding. Det sker ved at anvende en - i området - ledig DR-frekvens, der hører til i Frejlev i Nordjylland.

»I en endelig udgave har vores udstyr GPS til stedbestemmelse, det slår op i en database og måler samtidig niveauet af de lokale FM-stationer. Og dermed ved det, ved hvilke frekvenser denne her jammer skal lægges på,« siger Ole Mørk Lauridsen.

Der er foreløbig udviklet fem prototyper af systemet, der, som Ole Mørk Lauridsen beskriver det, har format af en gammeldags telefonbog, som kan sættes til cigarettænderen, og så sættes der en magnetantenne på taget af eksempelvis ambulancen.

Tilblivelsen af prototyperne er sket via et samarbejde mellem Falck Region Syd, Idéklinikken Region Nord, Københavns Brandvæsen og Warning Systems med støtte fra OPI-projektmidler (Offentlig Privat Innovation formidlet af Region Syd).

»Vi har en prototype nu. I løbet af det næste halve til hele år lægger vi op til, at man kan lave et større feltforsøg – eksempelvis med 25 aktive udrykningskøretøjer,« siger Ole Mørk Lauridsen.

35 kommentarer.  Hop til debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
36
3. september 2014 kl. 23:40

Svar til Max Jacobsen.

Hvis tricket er at jamme et DR signal, og så udsende meldingen på en ny frekvens, men med samme PI kode som eks P4, så vil systemet ikke skifte hvis du lytter til en ikke DR kanal.

En PI kode er en identifikationskode som radioen bruger til at vide, hvilken station man lytter til. AF listen ( alternative frekvenser ) kan udsendes som en del af RDS, listen indeholder informationer om hvilken frekvens radioen skal vælge hvis modtagelsen bliver for dårlig.

For øvrigt:

En ulempe ved dette system ( hvis det virker som jeg tror ) er at hvis ambulancen IKKE trigger TA flaget, så vil lytteren have mulighed for at skifte kanal imens meldingen kører. Hvis man skifter kanal imens at radioen er blevet snydt til at skifte frekvens til en midlertidig frekvens, som kun eksisterer imens ambulancen er i nærheden, så vil din din modtager i nogle tilfælde have gemt den midlertidige frekvens i sin hukommelse. På den måde kan man komme ud for at radioen ikke kan finde den kanal som man har kodet ind på en " favorit plads ". Så starter radioen i stedet den store " jagt " på PI koder, og afhængig af fabrikat, så kan der hurtigt gå lidt tid med den lille opgave...

32
28. august 2014 kl. 20:01

Helt ærligt det system er i alle blaupunkt radioer systemet har kørt som trafik (indbruds) radio vis man slår det til . (kan ikke stave til det på tysk ) men siden 1984-85 har jeg hørt det i tyskland og andre lande

Men som altid vil dansker ikke bruge sikkerhed i biler da det belaster vores afgifter

det samme er det med cykel/lastbil uheld

Hvor svært er det lige og forbinde et digicam til blinklys og en skærm i førehus

31
28. august 2014 kl. 19:17

Og alligevel skulle der gå næsten 15 år!? Hvorfor?

30
28. august 2014 kl. 19:13

Jeg har flere gange været ved at overse udryknings-blink, da alle idag kører med meget lys, som loven på-kræver. Har man derudover radioen kørende på "fuld drøn" kan det tit blive svært, at høre/se udrykningskøretøjer, selv i nærheden.

29
28. august 2014 kl. 16:31

Hvad forestiller man sig, at man skal sende ud i tilfældet af udrykning? Skal der i radioen siges: "Der er et udrykningskøretøj i nærheden"? Det vil skulle gentages i den uendelige uden pause, da der jo hele tiden kommer nye køretøjer inden for de 300-400 m, som systemet rækker. Og alle inden for radius vil være tvunget til at høre denne uendelige gentagelse. Da størstedelen af bilisterne inden for radius ikke kører på udrykningskøretøjets rute, vil der være rigtig mange, som er tvunget til at høre beskeden, men hvor det ikke er relevant. I f.eks. København er det mit indtryk, at der er ganske mange udrykninger, og jeg kunne forestille mig, at der vil være rigtig mange, som for at undgå at modtage disse konstante afbrydelser med uendelige gentagelser, der ikke er relevante, der vil slå RDS fra. Med det resultat at trafikinformationen bliver dårligere end på nuværende tidspunkt.

28
28. august 2014 kl. 16:00

</p>
<p>motorcykler, høre hæmmede, osv

Det er min oplevelse at jeg på trods af ørepropper og hjelm har væsenligt nemmere ved at retningsbestemme lyden fra udrykningskøretøjer på mc end i bil.

Men specielt i københavn oplever jeg tit medtrafikanter der næremest døve og blinde for udrykningskøretøjer.

Lad os da endeligt få det prøvet af - chaufførene må hurtigt kunne registerede om det har en effekt eller ej

27
28. august 2014 kl. 14:36

Justeret køreplan for udbygning af digital radio i Danmark pr. 13.3.2014:

Da biler i Danmark har en levetid på mellem 15 og 16 år og der desuden ikke sælges mange DAB radioer i nye biler, vil det ikke være matematisk muligt i 2018, at modtage DAB i noget, der bare ligner 50% af bilerne.

De tidsplaner fra KUM er uden realisme - i det mindste for biler - medmindre biler overgår til mobil-streaming - men det gør store dele af bilejerne næppe (vi er bare så nærige og gammel-sure og hører P1 og P4 og ikke andet)

At DAB og DAB+ længe har været helt teknoligisk forældede (bla med unødig dårlig dækning), vil også blive meget åbenlyst, når man fx kan sammenligne med 4G/LTE's dækningen og kvalitet.

DAB er af mange grunde meget uegnet til det i artiklen nævnte røveri af en programkanal. Men alene det forhold, at DAB anvender SFN ( Single Frequency Network) og således anvender samme frekvens i det hele eller halve land gør det ret uegnet til meget lokale udsendelser.

Lars :)

26
28. august 2014 kl. 13:31

300-400 meter inde i københavns gader er meget hvis det er en "langsom" transport der kører 30-50 km/t men ude på motorvejen med 130km/t så er de 300-400 meter jo overstået inden folk i bilerne overhoved har tænkt over hvorfor radioen slukkede.

Det er vel hastigheds forskellen, mellem ambulancen og person bilen man skal kigge på. Ved dog ikke hvor hurtigt ambulancerne kører med udrykning, men tænker det er omkring 20-30+ over lovlig, hvilket vil svare til omkring 1 min varsel.

24
28. august 2014 kl. 11:56

Og slet ikke noget problem, hvis der var et hospital på hvert gadehjørne...

23
28. august 2014 kl. 11:53

Det har vel aldrig været helt lovligt at jamme systemer på den måde.. Iøvrigt er det symptombehandling, og det vil være svært at styre rækkevidden på det.

Her kommer en gratis opfindelse til fremtidens system, som selvfølgelig ikke kan patenteres nu. :)

Allokér en nødkanal, som alle biler skal modtage. Udsend GPS koordinater, retning og hastighed fra fx. ambulancen. Andre biler modtager dette signal (ved lov), og advarer føreren hvis man kommer i nærheden af udrykningskøretøjet. Hvis der er direkte kollisionskurs, kan man overveje at nedbremse den pågældende bil automatisk.

Så er det ikke kun dem som hører P1 og har RDS aktiv som viser hensyn :)

22
28. august 2014 kl. 10:04

Ja hvad med dem?

21
28. august 2014 kl. 09:23

Ja du har ret. Hvorfor benytter DR ikke dette system i stedet for at genere folk som ikke har brug for informationen.

Det ville jo kræve en masse små sendere, for at dele det ind i mindre områder. DR har store sendere, som dækker en hel landsdel, så mindre end det, kan man ikke gøre det, uden at skulle investere.

Men igen - der findes jo allerede en trafikinfo app, og div. GPS programmer kan også modtage det. Så det gælder vel bare om, at gøre disse mere intelligente, og så generelt sende ambulance info ud sammen med det, så ens mobil kan gøre opmærksom på, at der kommer en.

20
28. august 2014 kl. 09:07

Ja du har ret. Hvorfor benytter DR ikke dette system i stedet for at genere folk som ikke har brug for informationen.

RDS systemet generer alle på P4, det gør dette system ikke.

19
28. august 2014 kl. 09:06

Jeg tror ikke længere på DAB som vi kender den i dag.

Jeg har købt en DAB-radio, men da dækningen er elendig her på Stevns, har jeg foræret den væk.

Jeg kunne ikke drømme om at købe DAB til bilen nu.

Der skal noget helt andet til.

MVH Jan - P1-lytter i bilen

18
28. august 2014 kl. 08:58

Kommer dette produkt ikke for sent i forhold til udfasning af FM og indførelse af DAB? Der går selvfølgeligt mange år inden alle bilradioer er rent digitale, hvis de da nogensinde bliver det.

Det kræver vel, at man får DAB til at virke? Min far bor i Padborg ved grænsen, og der er ikke dårlig DAB dækning. Der er absolut INGEN DAB dækning. Jeg forsøgte med en masse forskellige antenner, men der var INTET signal, og DR's dækningskort er enig med mig.

En kollega købte en DAB til bilen, da han tænkte det var smart, men i hans pendling fra Esbjerg til Padborg var der lang stræk med total udfald, så det var fuldstændig ubrugeligt. Det undrer mig lidt, for da jeg læste om DAB for 20 år siden var noget af det de slog stort op netop hvordan senderne kunne booste hinanden og skabe meget bedre dækning. Det kan selvfølgelig være, at man bare ikke har puttet penge i det, men lige nu virker det simpelthen ikke.

Personlig har jeg brugt en del netradio i bilen. Med nutidens flatrate mobilabonnementer og høj datahastighed har man adgang til alskens kanaler den vej, og med bedre dækning end DAB (eller - nu har jeg desværre fået TDC - så er der ingen dækning længere).

Så er det vel bare at få lavet en app, der kan hive info fra en eller anden "hvor er der ambulancer" service, og skrue ned for musikken - eller bare i det hele taget give et pips på telefonen?

17
28. august 2014 kl. 08:57

Det har du fuldstændig ret i, J.S.

MVH Jan

16
28. august 2014 kl. 08:54

Jeg vil dog tilføje som en gratis ide til udviklerne hvis de kigger med her.

Det system vi udviklede overvågede ambulancens hastighed og ændrede signal styrken i forhold til denne.

300-400 meter inde i københavns gader er meget hvis det er en "langsom" transport der kører 30-50 km/t men ude på motorvejen med 130km/t så er de 300-400 meter jo overstået inden folk i bilerne overhoved har tænkt over hvorfor radioen slukkede.

Mvh J.S

14
28. august 2014 kl. 08:53

Det system havde jeg i teorien opfundet for ca 12 år siden, hvor jeg foreslog det til FDM. Der blev også skrevet lidt om det i Motor, men så døde det.

Det er rart at se at det nu bliver til virkelighed.

I bund og grund behøver systemet vel bare at udsende en dæmpet lyd af udrykningen (så føreren stadig kan lokalisere hvor den er i forhold til ham). Ellers kræver det jo at meddelelsen også fortæller om udrykningen er foran, bagved eller hvilken side.

MVH Jan

13
28. august 2014 kl. 08:45

hvis man ikke havde øget afstanden mellem hospitaler sygehuse og patienterne.

12
28. august 2014 kl. 08:39

Dette var mit 2. års projekt på HTX i 2005.

Dengang var det i samarbejde med KBH Brandvæsen og Falck som begge var begjestrede for projektet men vi kunne ikke skaffe politisk opbakning til at arbejde videre med det efter eksamen. (som i øvrigt gav både mig og min ven et 13 tal.)

Dejligt at se at verden idag er mere parat til denne teknologi. Hvis I mangler dokumentationen for økonomien bag et sådan tiltag så skal i bare skrive så vil jeg gerne grave den frem igen ;-) (ps. implementeringen er billigere end et enkelt uheld med dødelig udgang under ambulance transport)

Mvh J.S.

11
28. august 2014 kl. 08:36

Hvis de udsender det på P4 vil alle P4 lyttere i området høre det uanset om de har RDS eller ej. Kun på P4 naturligvis.

Nej.. de vil jamme den kanal som P4 sender på. Din RDS radio vil derefter finde en bedre P4 kanal og skifte over på den, og det vil så være den som meddelelsen udsendes på. Understøtter din radio ikke RDS, vil du kun opleve at signalet bliver dårligere. Mange køkkenradioer med RDS understøtter nok heller ikke kanalskift da det jo normalt ikke er nødvendigt at skifte kanal på en køkkenradio som ikke bevæger sig.

10
28. august 2014 kl. 08:30

Kører du motorcykel så koncentrer dig om kørslen i stedet for at lytte til mp3 støj.

9
28. august 2014 kl. 08:29

Hvis du har RDS og det er slået til er kanal valget underordnet HVIS kanalen understøtter RDS afbrydelse og det er ikke alle lokalradioer der gør men ellers bliver programmet afbrudt som vanligt.

Hvis du lytter til P4 er det som sådan ikke nødvendigt med RDS for P4 bliver under alle omstændigheder afbrudt af meddelelsen.

8
28. august 2014 kl. 08:28

De skal orienterer sig i trafikken ligesom de altid har gjort. Systemet er jo ikke møntet på dem.

7
28. august 2014 kl. 08:25

@Max Artiklen skriver at du kun kan høre det hvis du har trafikmeddelelse slået til på din radio. Så kanal valget er vel underordnet.

6
28. august 2014 kl. 08:19

Hvad med folk der idag høre Mp3 motorcykler, høre hæmmede, osv Og hvem siger folk høre radio, eller forstår dansk

5
28. august 2014 kl. 07:47

Hvis de udsender det på P4 vil alle P4 lyttere i området høre det uanset om de har RDS eller ej. Kun på P4 naturligvis.

4
28. august 2014 kl. 07:31

Kommer dette produkt ikke for sent i forhold til udfasning af FM og indførelse af DAB? Der går selvfølgeligt mange år inden alle bilradioer er rent digitale, hvis de da nogensinde bliver det.

3
28. august 2014 kl. 07:27

Ahh, nu er det nok de færreste køkken- og stueradioer der understøtter trafikmeddelelse, så de vil ikke opleve at ambulancen jammer og udsender beskeder.

2
28. august 2014 kl. 07:17

Hvad med folks køkkenradioer eller stueradioer som har egen antenne, de fanger vel også signalet?

Eller har man tænkt på den også?

1
28. august 2014 kl. 06:36

endelig kom den opfindelse.