Dansk forskningsprojekt skal bryde kinesisk monopol på sjældne jordarter
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk forskningsprojekt skal bryde kinesisk monopol på sjældne jordarter

Sjældne jordarter spiller en stadig større rolle i eksempelvis udviklingen inden for grøn energi, men udfordringen er, at det stort set kun er Kina, der udvinder de sjældne jordarter.

Nu skal et dansk fireårigt forskningsprojekt imidlertid se på mulighederne dels for at genanvende de sjældne jordarter og dels for at bruge den grønlandske undergrunds forekomster af sjældne jordarter.

»Vi vil se på den samlede fødekæde omkring sjældne jordarter og især på de materialer, der indgår i produktionen af stærke magneter,« siger sektionsleder Jens Christiansen fra Teknologisk Institut til Ing.dk.

»Det skal blandt andet ske gennem forundersøgelser af fundene af sjældne jordarter ved sydspidsen af Grønland i Kringlerne, hvor man i 2015 forventer at påbegynde en produktion af sjældne jordartsmetaller og dermed åbner for et alternativ til den kinesiske produktion. Kort sagt handler det om at udnytte de ressourcer, der er, bedst muligt,« fortsætter han.

Det er ikke mindst jordarter som Neodymium og Dysprosium, som eksempelvis vindmølleproducenter som Siemens og Vestas er stærkt afhængige af, og hvis priser på det seneste er steget ganske betydeligt, som det nye projekt vil se på. Projektet har fået titlen REEgain efter den engelske forkortelse for sjældne jordarter, Rare Earth Elements (REE).

»Det er et problem for verdenssamfundet, at Kina alt for længe har bestemt leveringerne og priserne på de sjældne jordarter, der er nødvendige for at producere magneter til brug inden for transport, sundhed, energi og kommunikation,« fortæller Jens Christiansen.

Vil lave bæredygtige magneter

Ud over Jens Christiansen står Peter Kjeldsteen fra den danske magnetproducent Sintex i Hobro bag initiativet til det nye forskningsprojekt.

»Vi har et stort behov for at gå ind i det her projekt, da vi oplever, at råvarepriserne dikteret af den kinesiske regering i det seneste år har taget himmelflugten,« forklarer Peter Kjeldsteen.

»Derudover har vi en ambition om at indføre bæredygtige løsninger i vores produktion af magneter efter det såkaldte vugge til vugge-koncept og ved at etablere løsninger for opsamling og genbrug af magneter og specielt deres indhold af sjældne jordarter,« siger han.

Som en del af projektet skal Teknologisk Institut også hjælpe det grønlandske mineselskab Tanbreez Mining Greenland med en bedre udnyttelse af de udvundne mineraler fra den grønlandske forekomst ved hjælp af kemisk procesteknologi.

»Det er vigtigt, at processen med udvindingen bliver så skønsom for miljøet som muligt, og her har vi en række reaktorer, som vi vil tage udgangspunkt, og som vi vil undersøge effektiviteten af,« forklarer Jens Christiansen.

Derudover skal Teknologisk Institut stå for udviklingen af de magnetiske legeringer til f.eks. magnetiske koblinger og kuglelejer i industriprodukter.

Projektet er støttet af Rådet for Teknologi og Innovation under innovationskonsortieordningen, og ud over de nævnte deltager DTU, Syddansk Universitet og en række industrivirksomheder i projektet.

Tænk at der skulle en kinesisk delegation til Grønland før der kom gang i planerne for udvinding af REE. Det var da påhøje tid og så skal vi alligevel venter 4 år før nogen ved om man kan sprænge en klippe for at tage nogle REE klippemalmstykker ud og sende dem til eksperterne i Kina.
Uha, vi skal være så forsigtige i Danmark, og først forske før vi kan gå videre.
Vi må håbe på flere kinesiske delegationsbesøg til Danmark så der kan komme gang i lidt mere og så vi kan få sat gang i beskæftigelsen af de 80.000 unge arbejdsløse. Ja, man får helt ondt i hovedet når man tænker på de mange gode arbejdspaldser vi kunne har sat igang for rigtigt mange år siden, også på Grønland, og nu med hjælp fra Kina.

  • 0
  • 0

Tænk at der skulle en kinesisk delegation til Grønland før der kom gang i planerne for udvinding af REE.

Det skulle der heller ikke, som vi har omtalt mange gange i Ingeniøren og ing.dk har udvinding af sjældne jordarter i Grønland været diskuteret og analyseret i årevis.

  • 0
  • 0

Fair nok, men det er måske også det der er problemet, vi taler og snakker for meget, i stedet for at handle!

Det er utroligt, at danske firmaer (i evt. samarbejde med det offentlige), ikke forlængst har set potientialet i Grønland på disse felter, og forlængst ikke har investeret og igangsat en produktion, i stedet for f.eks., at vente på, at udlandet skal rykke ind og måske tage de mest oplagte og "nemme" muligheder.

  • 0
  • 0