Dansk forskningsprojekt skal bryde kinesisk monopol på sjældne jordarter

Sjældne jordarter spiller en stadig større rolle i eksempelvis udviklingen inden for grøn energi, men udfordringen er, at det stort set kun er Kina, der udvinder de sjældne jordarter.

Nu skal et dansk fireårigt forskningsprojekt imidlertid se på mulighederne dels for at genanvende de sjældne jordarter og dels for at bruge den grønlandske undergrunds forekomster af sjældne jordarter.

»Vi vil se på den samlede fødekæde omkring sjældne jordarter og især på de materialer, der indgår i produktionen af stærke magneter,« siger sektionsleder Jens Christiansen fra Teknologisk Institut til Ing.dk.

»Det skal blandt andet ske gennem forundersøgelser af fundene af sjældne jordarter ved sydspidsen af Grønland i Kringlerne, hvor man i 2015 forventer at påbegynde en produktion af sjældne jordartsmetaller og dermed åbner for et alternativ til den kinesiske produktion. Kort sagt handler det om at udnytte de ressourcer, der er, bedst muligt,« fortsætter han.

Det er ikke mindst jordarter som Neodymium og Dysprosium, som eksempelvis vindmølleproducenter som Siemens og Vestas er stærkt afhængige af, og hvis priser på det seneste er steget ganske betydeligt, som det nye projekt vil se på. Projektet har fået titlen REEgain efter den engelske forkortelse for sjældne jordarter, Rare Earth Elements (REE).

»Det er et problem for verdenssamfundet, at Kina alt for længe har bestemt leveringerne og priserne på de sjældne jordarter, der er nødvendige for at producere magneter til brug inden for transport, sundhed, energi og kommunikation,« fortæller Jens Christiansen.

Vil lave bæredygtige magneter

Ud over Jens Christiansen står Peter Kjeldsteen fra den danske magnetproducent Sintex i Hobro bag initiativet til det nye forskningsprojekt.

»Vi har et stort behov for at gå ind i det her projekt, da vi oplever, at råvarepriserne dikteret af den kinesiske regering i det seneste år har taget himmelflugten,« forklarer Peter Kjeldsteen.

»Derudover har vi en ambition om at indføre bæredygtige løsninger i vores produktion af magneter efter det såkaldte vugge til vugge-koncept og ved at etablere løsninger for opsamling og genbrug af magneter og specielt deres indhold af sjældne jordarter,« siger han.

Som en del af projektet skal Teknologisk Institut også hjælpe det grønlandske mineselskab Tanbreez Mining Greenland med en bedre udnyttelse af de udvundne mineraler fra den grønlandske forekomst ved hjælp af kemisk procesteknologi.

»Det er vigtigt, at processen med udvindingen bliver så skønsom for miljøet som muligt, og her har vi en række reaktorer, som vi vil tage udgangspunkt, og som vi vil undersøge effektiviteten af,« forklarer Jens Christiansen.

Derudover skal Teknologisk Institut stå for udviklingen af de magnetiske legeringer til f.eks. magnetiske koblinger og kuglelejer i industriprodukter.

Projektet er støttet af Rådet for Teknologi og Innovation under innovationskonsortieordningen, og ud over de nævnte deltager DTU, Syddansk Universitet og en række industrivirksomheder i projektet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Tænk at der skulle en kinesisk delegation til Grønland før der kom gang i planerne for udvinding af REE. Det var da påhøje tid og så skal vi alligevel venter 4 år før nogen ved om man kan sprænge en klippe for at tage nogle REE klippemalmstykker ud og sende dem til eksperterne i Kina. Uha, vi skal være så forsigtige i Danmark, og først forske før vi kan gå videre. Vi må håbe på flere kinesiske delegationsbesøg til Danmark så der kan komme gang i lidt mere og så vi kan få sat gang i beskæftigelsen af de 80.000 unge arbejdsløse. Ja, man får helt ondt i hovedet når man tænker på de mange gode arbejdspaldser vi kunne har sat igang for rigtigt mange år siden, også på Grønland, og nu med hjælp fra Kina.

 • 0
 • 0

Tænk at der skulle en kinesisk delegation til Grønland før der kom gang i planerne for udvinding af REE.

Det skulle der heller ikke, som vi har omtalt mange gange i Ingeniøren og ing.dk har udvinding af sjældne jordarter i Grønland været diskuteret og analyseret i årevis.

 • 0
 • 0

Fair nok, men det er måske også det der er problemet, vi taler og snakker for meget, i stedet for at handle!

Det er utroligt, at danske firmaer (i evt. samarbejde med det offentlige), ikke forlængst har set potientialet i Grønland på disse felter, og forlængst ikke har investeret og igangsat en produktion, i stedet for f.eks., at vente på, at udlandet skal rykke ind og måske tage de mest oplagte og "nemme" muligheder.

 • 0
 • 0

Nu er det svært at vide hvilken kinesisk delegation der skulle have sat gang i planerne om udvinding af de grønlandske REE´s, men for en god ordens skyld har der netop i Kringlerne været jævnt fremadskridende planer om udvinding gennem de sidste år. Og som det fremgår af artiklen med forventet start i 2015.

Disse planer har - så vidt vides - ikke været under indflydelse af kinesiske delegationer og hvis skribenten tænker på den i april måned besøgende delegation med Kina´s viceminister for råstoffer, så var dette besøg antageligt alene et kinesisk forsøg på at markere sig overfor en kommende konkurrent. Samt rimeligvis aflure hvorledes man eventuelt kunne bibeholde sit de facto monopol på området.

Med venlig hilsen

 • 0
 • 0

Tænk at der skulle en kinesisk delegation til Grønland før der kom gang i planerne for udvinding af REE. Det var da påhøje tid og så skal vi alligevel venter 4 år før nogen ved om man kan sprænge en klippe for at tage nogle REE klippemalmstykker ud og sende dem til eksperterne i Kina. Uha, vi skal være så forsigtige i Danmark, og først forske før vi kan gå videre. Vi må håbe på flere kinesiske delegationsbesøg til Danmark så der kan komme gang i lidt mere og så vi kan få sat gang i beskæftigelsen af de 80.000 unge arbejdsløse. Ja, man får helt ondt i hovedet når man tænker på de mange gode arbejdspaldser vi kunne har sat igang for rigtigt mange år siden, også på Grønland, og nu med hjælp fra Kina.

“Hvis i tvivl, så brok”

Nok har Kina siddet på produktionen af REE i lang tid og det har sat alle industrier afhængig af disse metaller i en udsat strategisk position og dermed også til dels de lande, som er afhængig af disse industrier.

Men så længe at monopolet ikke har givet anledning til reelle problemer, så er der ikke nogen mekanisme, der sætter efterforskning og udvikling af andre kilder i gang.

Hvad er reelt dit forslag? Hvem skulle have igangsat udviklingen og efterforskningen af “alternative” REE miner, dengang priserne stadig var lave? Vestas og Siemens, som ikke ligefrem har mangel af områder de kan bruge deres R&D penge på? Skulle en “fremsynet" dansk stat have sat fuldstændigt urentabel offentlig minedrift på Grønland igang, bare for det tilfældes skyld at priserne på REE skulle stige?

Prissignalet er en effektiv motivator. Når priserne på REE stiger, så stiger de store mineselskabers interesser for nye kilder. Det motiverer landene til at starte “byggemodningen”. At de tre begivenheder reelt set er sket indenfor et års tid efter at der er kommet de facto begrænsninger af metallerne på verdensmarkedet er ikke nølen, men rimeligt effektivt. Og at minedriften kan åbneindenfor tre år er rimeligt imponerende.

 • 0
 • 0

Hvem er det lige der har været så fantastik hurtige til at udvikle minedrift af REE i Grønland?? Det kan da ikke være folk der ytrer sig her. Hvis et uland som Kina kan igangsætte en produktion af REE kan i-landet Danmark vel også. Men mange forskere kan ikke undersøge nok før de synes at et eller andet emne er klar til en kommerciel udnyttelse og i den lange ventetid medens forskerne får en klækkelig årsløn må de stakkels grønlændere bare vente og vente til de danske eksperter blive færdige med deres mange undersøgelser og kariereræs. Kina er derfor på sådanne punkter langt foran Danmark. Hvorfor kan Grønland-Danmark ikke åbne en REE mine i 2012??? Prisen skal selvfølgelig være lavere end i Kina. Vestas og Siemens venter? Og det er vi mange der gør.

 • 0
 • 0

Hvem er det lige der har været så fantastik hurtige til at udvikle minedrift af REE i Grønland??

Fra det blev kommercielt interessant for et års tid siden til 2015? Ja, det er faktisk fantastisk hurtigt.

Hvis et uland som Kina kan igangsætte en produktion af REE kan i-landet Danmark vel også.

1) Kina er ikke et teknologisk uland. Det er et land hvor BNP per indbygger stadig er forholdsvist lavt, men hvor selve størrelsen af landet gør det muligt at sætte store ting i gang hvis viljen er der. 2) Kina satte ikke produktionen igang i går. Rent faktisk har Kinas hidtidige store eksport gjort EKSISTERENDE miner udenfor Kina økonomisk urentabel indtil for kort tid siden. Når ejerne af eksisterende miner i f.eks. USA først nu er begyndt de indledende faser i at igangsætte disse miner igen, så ville det være økonomisk idioti hvis man for mange år siden havde gjort forarbejdet i Grønland.

Men mange forskere kan ikke undersøge nok før de synes at et eller andet emne er klar til en kommerciel udnyttelse og i den lange ventetid medens forskerne får en klækkelig månedsløn må de stakkels grønlændere til de danske eksperter blive færdige med deres mange undersøgelser og kariereræs.

Har du fulgt med i undersøgelserne for potentiel guldmining i Grønland? Det er en langsommelig process som tager mange år. DEt er kun bedre end alternativet, nemlig at starte minedrift ved de første glimt i fjeldet. Det ville have været en økonomisk KATASTROFE. Sammenlignet med det, så er et par års forsigtighed og nogle millioner løn til en håndfuld geologer peanuts. Ligesom det kræver mange ingeniørtimer at forberede bygningen af en storebæltsbro, så kræver det lidt mere at lave rentabel minedrift end at en fortagsom skribent brokker sig på internettet.

Hvorfor kan Grønland-Danmark ikke åbne en REE mine i 2012??? Prisen skal selvfølgelig være lavere end i Kina.

Når du kender svaret på dine egne spørgsmål, hvad er så problemet. Dog skulle der nok retteligt have stået "Prisen skulle selvfølgelig være lavere end i Kina i 2008”.

Vestas og Siemens venter? Og det er vi mange der gør.

Vestas og Siemens ville nok ikke selv have betalt for modningen af minedriften tilbage i 2008, da REE stadig var billige. Så hvem er det præcist du gerne ville have til at betale for - et på det tidspunkt økonomisk irrationelt - projekt? Det grønlandske selvstyre?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten