Dansk forskning: Tropernes biodiversitet rammes hårdt af klimaforandringer

2. maj 2014 kl. 16:3912
Klimaforandringerne i det 21. århundrede vil have store konsekvenser for tropernes biodiversitet. Troperne vil blive udsat for klimaforhold, der ikke findes på Jorden i dag.
Artiklen er ældre end 30 dage

Selvom klimaforandringer ofte illustreres med smeltende gletschere og dystre forudsigelser om stigende verdenshave, står Jordens tropiske egne også foran vanskelige vejrforhold – og det får konsekvenser for områdernes rige dyre- og planteliv.

Det viser et nyt stort studie, der er udført i et samarbejde mellem blandt andet Statens Naturhistoriske Museum på Københavns Universitet og det tilsvarende museum i Madrid. I undersøgelsen har forskerne sammenlignet adskillige parametre for klimaforandringer i forskellige egne af kloden og undersøgt konsekvenserne for den regionale biodiversitet.

»Polarområder har fået stor opmærksomhed, fordi de er udsat for meget høje temperaturstigninger. Det er nemt at forstå, at det polare klimaområde bliver mindre, og dermed får arterne mindre plads at leve på. Men i troperne vil dyr og planter møde et klima, som ingen arter lever under i dag på Jorden. Om de kan tilpasse sig, er derfor et åbent spørgsmål, og det skaber helt andre udfordringer til naturforvaltning og -beskyttelse,« siger professor Miguel Araújo, der er seniorforfatter på artiklen, som er netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Science.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En global udfordring

»Klimaforandring er en global udfordring, men ændringer i ekstreme klimaforhold, og hvor hurtigt klimaet forandrer sig, er vidt forskellig alt efter, hvor på Jorden du befinder dig. Det får vidt forskellige konsekvenser for biodiversiteten, hvilket vi nu har belyst med vores nye forskningsresultater,« fortæller Carsten Rahbek, medforfatter på artiklen, og leder af Danmarks Grundforskningsfonds Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Statens Naturhistoriske Museum.

»Vi må vi i høj grad tilpasse indsatsen regionalt, for eksempel ved at forbedre kvaliteten af dyrenes levesteder eller sikre god forbindelse mellem dem. Et vigtigt gennembrud med dette studie er først og fremmest, at vi leverer en metode til at belyse regionale konsekvenser af klimaforandringer i en global analyse, fremfor at se på konsekvenserne for de enkelte arter. Det er nødvendigt, da det stadig kun er en brøkdel af verdens arter, som biologer kender til og har beskrevet,« understreger Carsten Rahbek.

Udover Københavns Universitet og Det Naturhistoriske Museum i Madrid har Évora Universitet i Portugal, Helsinki Universitet og Imperial College London bidraget til samarbejdet.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
6. maj 2014 kl. 14:48

Det største problem ved befolkningsvæksten for jordens fremtidige overlevelse er risikoen for at der fødes en kommende krigsherre med mulighed for at bruge så mange masseødelæggelsesvåben at livet uddør.

Grænser for Vækst, Brundtland-rapporten og hypoteser om klimaforandringer eller en top i olieudvindingen er bare skræmmebilleder, og skulle det vise sig de alligevel fik ret i at olieproduktionen ikke kan fortsætte med at stige eller at havvandet stiger mange meter, så kan man bare ved innovation gøre noget ved de problemer, selv om vi i dag mangler ideer til at erstatte olie i f.eks. ruteflyvningen.

13
6. maj 2014 kl. 14:24

Befolkningsvæksten er på 1,1% pr år og faldende. Det er der altså ikke meget eksplosion over

Jorden befolkning øges årligt med et tal svarende til godt og vel hele Frankrigs indbyggertal. Årligt. Det er ganske uholdbart og det medfører uvægerligt, at der indstiller sig en ligevægt efter mængden af fødevarer. Det betyder: enten højere udbytter med gødskning, kemisk planteværn, GMO etc - eller at naturarealer og skov indgår i landbrugsarealerne i stor stil.

Hvad vælger politikerne? Ingenting - de snakker udenom klodens største problem.

12
5. maj 2014 kl. 21:25

Men ingen tvivl om at det bliver varmere - man skal bare vente :o))

Ja! Så sandt som det er sagt! Men når det så kommer, så er det en hel katastrofe.. Vi skal ha' noget istid og kulde, det er af det gode.

Europæerne de var meget mere lykkelige under under den lille istid se http://www.iceagenow.com/Medieval%20Warm%20Period1.jpg og under den varme periode i middelalderen var alt katastrofe, som vi altså har i udsigt, når det (med sikkerhed) bliver varmere...

10
5. maj 2014 kl. 21:11

Lidt sjovt med alle disse advarsler, al den stund, at man nu skal være fyldt 20 år, for overhovedet at have oplevet og kunne huske det varmeste år i nyere tid :o)

Men ingen tvivl om at det bliver varmere - man skal bare vente :o))

IPCC regner nu med 2 grader varmere i 2100 end temperaturen fra før industrialiseringen se <a href="http://www.klimadebat.dk/grafer_temperatur..">http://www.klimadebat.dk/…;.

Er der nogen, der har et link til en graf over IPCC´s forudsigelser over de seneste 30 år fx....grafen vil måske sige mere om udviklingen end selve forudsigelserne hver især.

5
3. maj 2014 kl. 10:58

Tropernes biodiversitet har overlevet mange store hurtige klimaforandringer i de sidste fire millioner år.

Hvis det bliver for varmt i troperne så transporteres varmen imod polerne. Og den varmere luft kan rumme mere nedbør, så ørknerne svinder ind.

3
2. maj 2014 kl. 20:15

Biobrændsler og eksploderende befolkninger er to store grunde til at landbrugsarealet eksploderer.

Befolkningsvæksten er på 1,1% pr år og faldende. Det er der altså ikke meget eksplosion over.

De tæt befolkede områder er Europa og Asien hvor sult ikke er noget særligt problem. Afrika har mange flere problemer på trods af (eller måske endda på grund af) en meget lavere befolkningstæthed.

2
2. maj 2014 kl. 19:27

Troperne vil blive udsat for klimaforhold, der ikke findes på Jorden i dag

- bemærk, at som gældende for det store flertal af denne type studier, er der tale om modelbaserede klimaændringer. Endvidere indeholder sammenfatningen i 'Science' denne passus:

Forecasting the long-term impacts of future climate changes on biodiversity is challenging, not least because the responses of organisms are contingent on demographic, physiological, and evolutionary mechanisms, as well as on the interaction with other human-induced stressors such as habitat fragmentation. Lack of data for the majority of species on Earth further hampers the use of available bioclimatic modeling methods...

Kilde:

http://www.sciencemag.org/content/344/6183/1247579.abstract