Dansk forskning skal lære droner ‘blindflyvning’
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk forskning skal lære droner ‘blindflyvning’

I dag er det af sikkerhedshensyn så godt som umuligt at få tilladelse til at flyve en drone uden for pilotens synsvidde. Som Ingeniøren kunne fortælle i fredags skal en ny lov gøre det lettere at få tilladelse, men det vil stadig kræve omfattende sikkerhedssystemer.

Den type systemer er forskere og virksomheder nu gået i gang med at udvikle i fælleskab. Projektet 'Free the drones' skal blandt andet lave såkaldte sense and avoid-systemer, der skal bruges til at undgå ulykker med droner, når de ikke er under direkte opsyn af en dronepilot. Det formål har projektet netop modtaget ti mio kr. fra Innovationsfonden for at opfylde.

Droner inspicerer vindmøller

Teknologierne skal eksempelvis bruges til at inspicere vindmøller til havs, fremhæver Brad Beach, leder af dronecentret på Syddansk Universitet.

Læs også: Nye regler åbner for ‘blinde’ droneflyvninger

»Det er lige præcis den slags funktioner, vi gerne vil opnå, at dronerne kan bruges til. Det er et stærkt eksempel, for hvis det får succes, vil det øge antallet af vindmøller, man kan inspicere på én gang betydeligt, siger han.

Landmanden kan ikke følge dronen

Han peger derudover på, at det samme gælder inden for landbruget, hvor den gennemsnitlige landmand i dag har for meget jord til, at det ville give mening at følge en drone rundt på markerne.

Den slags anvendelser vil virksomheder verden over gerne producere sense and avoid-systemer til, og de første har allerede set dagens lys. Alligevel mener Brad Beach, at det danske forskningsprojekt har noget at bidrage med.

Læs også: Droner skal nødlande automatisk med dansk autopilot

»Det er primært projektpartnerne, der adskiller os fra andre projekter. Vi har både universitetsforskere, de ansvarlige for reglerne i Trafikstyrelsen, Naviair, der håndhæver reglerne i luftrummet, og Terma, der er dygtige til radarteknologier, med på vognen,« påpeger Brad Beach.

»Derudover er der et stærkt 'push' på droneindustrien i Danmark for at få dette til at ske. Der er meget energi og tillid til det i Danmark,« siger Brad Beach, der for nylig er flyttet til Danmark fra USA for at begynde arbejdet på dronecentret ved Syddansk Universitet.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten