Dansk forsker udvikler 3D-kort over luften i lungerne

Ilt- og kuldioxid-transport i kroppen er en essentiel del af livets opretholdelse. Derfor er detaljeret viden om luftens veje i lungerne vigtig i behandling af patienter med kroniske lungesygdomme som KOL, lungekræft og astma.

En ny dansk metode til kortlægning af luftens bevægelser i kroppen kan vise sig at blive et vigtigt skridt mod mere effektive behandlingsformer, fortæller ingeniør og ph.d.-studerende Troels Johansen fra Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

»Vi har som de første udviklet en helt ny model for, hvordan man kan se ind i lungerne. Modellen giver en slags 3D-landkort over, hvordan og hvor CO2 og ilt-overførslerne sker«, siger han.

Kan hjælpe mange patienter

Han og forskere fra Harvard University har således udviklet et kort, som viser forholdet mellem CO2 og ilt samt tydeliggør eventuelle kredsløbsforstyrrelser i lungerne.

Den matematiske model, der danner grund for 3D-billederne, er lavet ud fra PET-scanninger. Hele modelen er en del af Troels Johansens ph.d.-projekt og er netop publiceret i en artikel i det videnskabelige tidsskrift Respiratory Physiology & Neurobiology.

Potentialet i metoden kan være stor. Den nye model vil både gøre det lettere for lægerne at forudse konsekvenserne af risikable lungeoperationer og samtidig bidrage med ny viden om kredsløbet i både raske og syge lunger.

Troels Johansen forklarer, at det for kræftpatienter med en tumor i lungen vil blive lettere at forudse konsekvenserne af at bortoperere en del af lungen. Det bliver også lettere for lægerne at afgøre, hvilke KOL-patienter, der vil få gavn af en operation, og hvem der ikke vil.

»Vi tror også, at den nye model vil kunne bidrage med viden, der kan hjælpe intensivpatienter i respirator«, siger han videre i en pressemeddelelse fra Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.