Dansk forsker med hemmeligt indeklima-patent

Lektor Matthew S. Johnson fra Københavns Universitet har udtænkt en miljørigtig og energibesparende teknik, som renser indeklimaet for skadelige dunster fra maling, møbler og kunststoftæpper. Metoden kaldes Photochemical Air Purification.

Groft sagt vil han bruge ultraviolet lys og ozon til at rense indendørsluften med. Ideen er, at det skal nedsætte behovet for ventilation og dermed spare energi til varmeveksling eller direkte opvarmning af udeluften.

»Enhver fabrik, hospital, shoppingcenter, hjem, bil eller varehus med central ventilation kan få fordele af systemet,« siger han i en pressemeddelelse.

Desværre vil han ikke telefonisk uddybe maskineriets virkemåde, da en patentansøgning er under behandling, og tavshed er guld på nuværende tidspunkt.

Det er imidlertid ikke nyt, at man kan bruge UV-lys og ozon til luftrensning. Lignende apparater har man kunnet købe i årevis. Hvad der adskiller opfindelsen fra Københavns Universitet fra dem, er tystys.

Et ventureselskab har fået fært af noget, der kan tjenes penge på, så Matthew S. Johnson har en finansieringsaftale i hus allerede. Hvilket ventureselskab, der er tale om, vil han dog heller ikke fortælle noget om.

Ventureselskabets penge skal nu bruges til at bygge en demonstrationsmodel, der skal vise, at princippet virker.

Besøgende på den internationale Cleantech-messe i Bella Center i næste uge kan få lejlighed til at smile til Matthew S. Johnson, for uddybende samtaler om Photochemical Air Purification-principperne bliver der ikke noget af.

Dokumentation

Cleantech-messen

Emner : Indeklima
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg synes ikke jeg kunne finde et navn på venture selskabet nogle steder i artiklen?

 • 0
 • 0

Hvilket ventureselskab, der er tale om, vil han dog heller ikke fortælle noget om.

Nok pga:

Hvilket ventureselskab, der er tale om, vil han dog heller ikke fortælle noget om.

Hihi ;)

 • 0
 • 0

Lyder umiddelbart som en rigtig dårlig ide, denne type anlæg giver normalt massere af ubehagelige oxidationsprodukter fra flygtige forbindelse, støv og biologisk materiale som eks skimmelsvampesporer.

 • 0
 • 0

Ja, et af resultaterne fra den netop overståede indeklima konference på DTU med over 1200 deltagere fra 51 lande, var, at det er en rigtig dårlig ide at tilføje indeklimaet ozon. I stedet skal man forsøge at fjerne det.

Men jeg kan se, at Matthew var med på konferencen, så måske han har fundet på noget smart?

 • 0
 • 0

ultraviolet lys kan brænder støvet, så at man får røg i stedet for støv og ozon kan nedbryde mange kemiske stoffer i luften, men også nedbryde mennesker.

Hvad mon opfindelsen går ud på? Er det alle opfindelser som er lige gode?

Kan det være rigtigt at købe/fremstille maling, møbler og kunststoftæpper som afgiver skadelige dunster?

 • 0
 • 0

Kent - nu er jeg jo ikke journalistuddannet, men er der ikke noget man i faget kalder en "non-nyhed" (eller "ikke-nyhed") for det snerper da vist med ovenstående?!!

vh Tomas

 • 0
 • 0

Kan det være rigtigt at købe/fremstille maling, møbler og kunststoftæpper som afgiver skadelige dunster?

Næh, det er det ikke, men det er svært at undgå. Jeg har fx en voksdug liggende som lugter kraftigt, så den skal ud på tøjsnoren og dunste af før brug.

Tekstiler skal vaskes før brug, de dunster ofte formaldehyd af sig. Mange ting laves i Østen, og der er kontrollen med arbejdsmiljøet ikke ligefrem efter danske forhold. Desuden gasses møbler somme tider for ikke at indslæbe skadedyr. Så nye møbler bør gasse af i et rum med god udluftning, hvis man kan, alene hvis de lugter kraftigt af "plastik"/kemisk, der har dog intet med gasningen mod skadedyr at gøre, men vedrører fremstillingen/anvendelse af forskellige kemiske stoffer. Man bør måske overveje, hvad man køber, især hvis det er billigt og lavet i Østen. Men jeg ved ikke, hvordan man kan forbedre arbejdsmiljøet derude- udover at kræve at danske leverranddører tager et medansvar.

Mvh Tine

Det er da fint med et dansk patent. Personligt går jeg ind for udluftning, som dyrkes i stor stil.

 • 0
 • 0

Det er da fint med et dansk patent. Personligt går jeg ind for udluftning, som dyrkes i stor stil. Og at begrænse, hvad der gasser i mit hjem inklusiv parfume i vaskemidler. Mit tøj må gerne dufte af "frisk luft" fra udetørring (det er vist også ozon, nu jeg tænker efter!), men ikke af billig syntetisk sæbe/skyllemiddel. Man kan bruge eddike i stedet for skyllemiddel (ca 3 dcl), det fikserer farverne i kulørte tekstiler og fjerner lugt. Desuden er det super til uld, da det neutraliserer den basiske sæbe. Til håndvasket uld kommes det i næstsidste hold skyllevand. Og nej! Tekstilerne lugter ikke surt/af eddike.

Sorry, jeg var for længe om at redigere oprindeligt indlæg. B-(

Mvh Tine

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten