Dansk forsker: Løven og leoparden skal tilbage til Europa
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk forsker: Løven og leoparden skal tilbage til Europa

En løve slænger sig i skyggen af en trækrone efter at have fortæret et bytte. Nær ved rumler skovbunden, idet fire elefanter trasker gennem krattet. Et hyænekoppels hyl river i lydtapetet. Scenen leder tankerne hen på Afrika, men kunne lige så godt udspille sig i Rold Skov.

Lige nu.

»Størstedelen af de store forhistoriske pattedyr kan sagtens holde til det danske og europæiske klima. Mange af dem er truede, men dem kan vi indføre dem og dermed få den oprindelige fauna genoprettet,« fortæller Jens-Christian Svenning, som er biolog på Aarhus Universitet med speciale i makroøkologi, der undersøger, hvad fortidige hændelser betyder for arternes udbredelse.

Fund har dokumenteret, at sidste gang Danmark havde et klima som i dag, spadserede der i bøgeskoven eksotiske dyr såsom næsehorn og elefanter rundt side om side med kronhjorte og dådyr.

Ude i Europa boltrede blandt andet sabeltigeren, mamutterne, leoparden, løven, den plettede hyæne, dholen, flodhesten og vandbøffelen sig lystigt. Alle sammen i temperaturer svarende til de, som meteologen i dag præsenterer efter tv-avisen.

Men i takt med menneskets udbredelse og enden på den geologiske tidsalder pleistocæn for omkring 50.000 år siden blev dyrene enten udryddet eller fortrængt til Afrika og Asien.

Jens-Christian Svenning understreger, at selv om forholdene er til det, er det ikke ensbetydende med, at vi bør genindføre leoparden eller den asiatiske elefant herhjemme.

»Alle de her større arter og især rovdyrene har brug for meget plads i form af store nationalparker, hvilket vi ikke har i Danmark,« pointerer han.

For Danmarks vedkommende tror han derfor, det udelukkende er realistisk at genindføre planteædere som vilde heste og vildt kvæg såsom uroksen og bisonoksen.

»Men der er bestemt hypotetisk plads til have dyrene i Europa. I de store skovområder i Polen findes bisonen stadig. Her kunne leoparder klare sig og være lidt problematiske,« vurderer Jens-Christian Svenning.

Og løven, som trivedes fint i Balkan og helt op til Ungarn for få tusinde år siden - kan vende tilbage til Europas frie vidder i eksempelvis Rumænien.

»Måske skulle man have en form for hegn, men vi snakker altså stadigvæk om rigtig store naturområder,« pointerer Jens-Christian Svenning, der har fået publiceret en artikel i Scientific American om Europas potentiale for genoprettelse.

Overser vilde dyr ved genopretning

Han erkender, at det er problematisk med udrydningstruede leoparder og løver strejfende frit rundt i Europas vildnis. Men netop dét er en del af pointen.

Den kuldetilpassede leopard findes i omkring 30 eksemplarer nær Kinas nordlige grænser og er stærkt presset af krypskytteri. Uden for Afrika findes løven kun i under 400 eksemplarer i et afgrænset skovområde i Indien omgivet af millioner af beboere i de tilstødende byer. Begge leveområder resulterer i periodevis i livsfarlige møder mellem menneske og dyr.

»Det vil også kunne ske i Europa, men vi har flere ressourcer og er væsentlig mindre tætbefolkede. Og det er ikke fair bare fordi, at arterne tilfældigvis ikke findes hos os i dag, og på grund af at vi er blevet enige om at passe på de resterende, at eksempelvis inderne skal tage alle problemerne med løverne,« synes Jens-Christian Svenning.

Biologerne i Nordamerika har i flere år diskuteret og overvejet, hvordan naturen bliver genoprettet både med plante- og kødædere. I Europa har diskussionen og tiltagende overvejende handlet om genoprettelsen af mindre og mere fredelige arter, der allerede findes i et naboland - såsom bævere til Danmark.

»Det er fint, men de fleste ved ikke, at forskellige dyr lige fra flodheste og til hyæner også hører hjemme i Europa. Og så får man kun en lille del af den store pattedyrsfauna, der har været her. Det vil slet ikke være komplet,« erklærer Jens-Christian Svenning.