Dansk forsker: Grønlands is smelter i rekordtempo
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du både vores brugerbetingelser og at Mediehuset Ingeniøren og IDA group ind i mellem kontakter dig angående events, analyser, nyheder, tilbud etc. via telefon, SMS og e-mail. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk forsker: Grønlands is smelter i rekordtempo

Nye beregninger viser, at afsmeltningen i 2010 er 25-50 pct. højere end normalt. Resultatet er i modstrid med en anden opgørelse af afsmeltningen, som for nylig er blevet offentliggjort.

Afsmeltningen af den grønlandske indlandsis foregår hurtigere og hurtigere.

Det oplyser den danske forsker Sebastian Mernild fra Los Alamos National Laboratory i USA til Jyllands-Posten. Han forklarer, at det skyldes, at specielt sommertemperaturen i Grønland er blevet højere de seneste 10-12 år.

Mernilds beregninger viser, der i løbet af denne sommer er afsmeltet 540 kubikkilometer indlandsis eller ca. 500 gigaton. Det er 25-50 pct. mere end i et typisk år.

En undersøgelse foretaget af en amerikansk-hollandsk forskergruppe er dog, som tidligere omtalt på ing.dk, for nylig kommet frem til en meget lavere værdi for afsmeltningen. De vurderer, at afsmeltningen 'kun' har været omkring 104 gigaton om året i perioden 2002-2008.

Professor Dorthe Dahl-Jensen fra Københavns Universitet udtrykker også en svag skepsis over for Mernilds beregning, men hun vil dog ikke totalt afvise den:

"Selv om hans tals ser voldsomme ud, kan jeg ikke udelukke, at afsmeltningen har været så kraftig. Det har været en meget varm sommer," siger hun til Jyllands-Posten

Sebastian Mernild oplyser endvidere til Jyllands-Posten, at 52 pct. af indlandsisen har været under afsmeltning i år. I 1972 var det tilsvarende tal kun 17 pct.

Jason E. Box fra Polar Research Center ved Ohio State University supplerer med oplysningen op, at der fra de største udløbsgletsjere er forsvundet et areal på 420 kvadratkilometer i år.

Kommentarer (0)