Dansk forsker filmer sejlfisk, der giver rekord-hårdt slag med sværdet
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk forsker filmer sejlfisk, der giver rekord-hårdt slag med sværdet

Den atlantiske sejlfisk er skrap til at fange mindre fisk som sardiner, som får slag af fiskens lange, sværdformede underkæbe. Sardinerne kan simpelthen ikke nå at slippe væk, når sejlfisken svinger sværdet, der kommer farende med op til 125 km/t. Enten bliver de ramt, eller også bliver de slået ud af stimen, så de lettere kan fanges.

Det fremgår af de videooptagelser, som en international gruppe af forskere har brugt til at analysere sejlfiskens jagtmetode. Blandt forskerne er professor John Fleng Steffensen fra Biologisk Institut på Københavns Universitet.

»Optagelserne har givet os hel ny viden om sejlfiskenes fangstteknikker – og ikke mindst deres ekstreme hurtighed,« fortæller han i en pressemeddelelse fra instituttet.

'Denne bevægelse er sandsynligvis den hurtigste bevægelse nogensinde observeret blandt akvatiske dyr,' skriver universitetet i pressemeddelelsen.

Læs også: Sværdfisk havner i danske fiskeres net

Forskerne havde særlige undervandskameraer med, da de snorklede blandt sejlfiskene ud for den mexicanske kyst. Kameraerne kan optage 240 billeder i sekundet, så efter svømmeturen kunne fiskenes bevægelser følges i detaljer.

Det viste sig, at sejlfiskene fanger sardinerne ved at snige sværdet ind i en stime af fiskene og så slå dreje hovedet lynhurtigt, så sværdet rammer og sårer nogle af sardinerne. Andre bliver slået ud af kurs, så de ryger ud af stimen og bliver et lettere bytte.

Sejlfisken tilhører familien af sværdfisk, og den kan blive op til tre meget lang og svømme med en imponerende hastighed på op til 100 km/t.

Forskernes resultater er publiceret i tidsskriftet Proceedings of Royal Society B (pdf). De vil nu fortsætte arbejdet med at undersøge sejlfisk, som blandt andet skal udstyres med avanceret elektronik. Målinger fra accelerometre, gyroskoper og GPS skal gøre forskerne klogere på, præcis hvor hurtigt fiskene egentlig kan svømme, og hvor langt omkring de bevæger sig.

Emner : Dyr
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Syv et halvt minuts video af en stime sardiner, nogle uengagerede Sejlfisk der dasker rundt, og en håndfuld forskere i badebukser ?

Der er ikke noget i video'en, der dokumenterer artiklens indhold.

 • 11
 • 1

Der ser jo fredeligt nok ud med sådan et par sejlfisk der svømmer rundt og jagter sardiner.
Men pas på, de kan komme op i gevaldig fart under jagten, og så kan det være svært at dreje af i tide. Og sværdet er langt og spidst.

Der er et eksempel på en dykker der i en lignende situation fik blev spiddet af sværdet i låret ved lysken og fik sværdet et godt stykke op i underlivet. Så en vis agtpågivenhed er påkrævet.

 • 0
 • 0

Alligatorskildpadden havde den hurtigste reaktion af alle dyr, det er faktisk så hurtigt, at nervesystemet rent elektrisk ikke kan gøre det. Det er så en kemisk reaktion i muskler og nerver, der gør den hurtigere end lynet.

(Har forgæves ledt efter netreferencer på pilskadden, men det findes vist ikke på nettet. Jeg har vist læst det i "Ill. Videnskab" engang i 80-erne)

Men er det så, så nyt med de der sejlfisk? Jeg mener, jeg så deres jagtadfærd i et naturprogram (formentlig i "Vores Planet) for et godt stykke tid siden. Så det nye er, at de er lynhurtige? At der er taget tid på dem?

Mvh
Tine

 • 0
 • 0

Det har været kendt i nogle år, at sejlfisk kunne svømme over 100km/t. Men vi har også her hjemme en fisk med ekstremt hurtige reaktioner: gedder. De kan under jagt accelerere med omkring 90m/s2 svarende til ca. 9G. En acceleration som kunne dræbe et menneske.

Det er dokumenteret her: http://jeb.biologists.org/content/155/1/17...

Jeg har under sejlads på Furesøen oplevet at robåden blev ramt af en gedde (som nok tog fejl af et eller andet), resultatet var et stort brag og en død gedde med knust hoved. Mine børn var overbevist om at båden ville synke. Det gjorde den dog ikke.

Mvh. Peter

 • 0
 • 0

Nu skal jeg ikke kloge mig på definitionen af akvatiske dyr, men en "mantis shrimp" slår så hurtigt med sine køller at der opstår kavitation. Så det går vist en anelse hurtigere end både sværdfisk og alligatorskildpadde. Finder lige et link... :-)

 • 0
 • 0

på Mantis-rejen. Men den har mere kraft end fart. At den kan balre akvarieglas betyder ikke, at den er hurtig, som sådan. Den er bare stærk.

Ikke, at den ikke er et imponerende dyr, den er også intelligent. Kan som blæksprutter løse opgaver.

Mvh
Tine- der engang har fået en ung gedde på krogen. En stærk fisk. Men jeg er ikke lystfisker. Gedden slap med skrækken- som ego. -D

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten