Dansk forsker: Børn bør holde sig fra hovedstød i fodbold

Børns hoveder er store, mens deres nakker er svage. Derfor bør de ikke støde hovedet hårdt mod en fodbold, før hjernen er færdig med sin udvikling, mener flere forskere. Illustration: Flickr - Potomac U11 Soccer 2013-2014

Det kan være farligt for børn at kaste sig med hovedet først efter fodbolden, når de forsøger at efterligne Christiano Ronaldo. Hvorfor? Jo, fordi en bold i hovedet i mange tilfælde kan være lig en hjernerystelse og i værste fald en hjerneskade.

Det konkluderer Anders Gade, der til daglig er professor ved Institut for Psykologi ved Københavns Universitet.

Udmeldingen kommer i kølvandet på en kampagne, der netop er skudt i gang i USA under årets VM. Her er kvindelige amerikanske fodboldspillere gået i aktion for at nå ud til forældre, trænere og ledende organisationer med budskabet om, at hovedstød bør afskaffes for fodboldspillere under 14 år.

Bag kampagnen Parents and Pros for Safer Soccer står også Sports Legacy Institute og Santa Clara Institute of Sports Law and Ethics.

Børn har store hoveder og svage halse

Ifølge Scientific American, der har interviewet Robert Cantu, professor i neurokirurgi ved Boston University School of Medicine og medgrundlægger af Sports Legacy Institute, er der særlige omstændigheder, når det er børn, der foretager hovedstød.

»Hjernen hos unge er ikke så beskyttet som voksnes hjerner. Deres myelin - det beskyttende lag omkring hjernecellernes udløbere - er ikke så veludviklet og stærkt. Myelinen kan sammenlignes med kappen på en telefonledning. Det hjælper transmission af signaler og giver også neuronerne langt større styrke. Unge hjerner er mere sårbare,« konstaterer Robert Cantu.

Det er et argument, Anders Gade, lektor ved Institut for Psykologi, Københavns Universitet, gerne vil bakke op om.

Læs også: Årets VM-fodbold vægter stabilitet

Unge har nemlig uforholdsmæssigt store hoveder, og børn på bare fem år har allerede udviklet omkring 90 procent af deres voksne hoveders omkreds, mens halsen ikke er nær så udviklet på dette tidspunkt. Det betyder, at man ikke behøver at ramme hovedet så hårdt for at forårsage skader.

»Det handler meget om, at man skal stramme nakkemusklerne så meget, at hovedet forbliver fast. I så fald giver bolden efter og ikke hovedet. Hvis de laver hovedstød med slap nakke, så kan de få en hjernerystelse. Og så vil det i nogle tilfælde kunne få konsekvenser sidenhen,« konstaterer den danske professor og uddyber:

»Man kan derfor godt argumentere for, at de unge hjerner er mere udsatte end de voksne hjerner, fordi de ikke har udviklet stærkt nakkemuskulatur og myelin fuldkomment,« siger Anders Gade.

Danske børn undgår hovedstød frem til 12 år

Allerede nu har mange amerikanske fodboldorganisationer valgt at udelukke hovedstød fra fodboldundervisningen, indtil spillerne fylder 10 år. Den amerikanske kampagne vil dog gerne give børnene fire år mere uden hjernerystelser forårsaget af en fodbold.

I Danmark har man ingen lignende regler eller forbud. Til gengæld anbefaler man i Dansk Boldspils Union (DBU), at hovedstød udelukkes fra træningen for de helt unge spillere.

»Man træner ikke hovedstød i Danmark hos de små, for det er der ikke grund til. Der er kæmpe forskel på den træning, man laver for børn, for større børn og for voksne. Først når man nærmer sig 12 år, får man en introduktion i hovedstød. På vores trænerkurser orienterer vi også om, at hvis en spiller slår hovedet, skal de tages ud af kampen og forældrene skal orienteres om, at barnet skal nedsætte aktivitetsniveauet og observeres,« siger Per Bjerregaard, læge og formand for DBU’s medicinske gruppe.

Læs også: Brasilien udstyrer VM-byer med 30 militærrobotter

Årsagen til, at man ikke har lavet decideret forbud for de yngre fodboldspillere med hang til hovedstød, kan muligvis hænge sammen med, at man ikke har nyere studier af konsekvenserne. Frank Humle, der er direktør for Center for Hjerneforskning, er dog ikke i tvivl om, at det har en betydning for de unge hjerner.

»Det er uden tvivl værre for hjernen, når den udsættes for gentagne stød. Det vil påvirke de kognitive funktioner og invalidere hjernen på sigt,« siger Frank Humle.

I en gennemgang af eksisterende undersøgelser har Tom Schweizer, der leder det neurovidenskabelige forskningsprogram på St. Michael’s Hospital i Toronto, undersøgt, hvad hovedstød betyder for fodboldspillere.

Ud fra en række studier konkluderer han, at der ved fodboldrelaterede hjernerystelser kan opstå problemer med hukommelsen og evnen til at opfatte og planlægge. Han bemærker, at professionelle fodboldspillere, der beskæftiger sig mest med hovedstød, klarede sig værst i verbale og visuelle hukommelsestest samt test af deres opfattelsesevne. Samtidig peger han på hjernescanninger af spillere, der viser, at de, der har haft hjernerystelse, har fysiske ændringer i hjernen.

Usikkerhed i hovedstødsforskning

Ifølge Anders Gade er der dog lige så mange studier, der konkluderer, at der ikke sker skader på de voksne spilleres hjerne, som studier, der konkluderer det modsatte. Han har tygget sig igennem en række internationale og europæiske undersøgelser på området, der både omhandler voksne- og børnefodboldspillere.

»Jeg er ikke imponeret over studierne. Det er ikke, fordi jeg vil forsvare fodboldsporten, men jeg synes, at evidensen er ringe for, at der skulle være et problem for de voksne spillere,« siger Anders Gade.

Ifølge professoren er problemet med de mange studier også, at de er relativt små. Samtidig skaber den gensidige falsificering usikkerhed omkring begge sider af sagen. Man kan dermed roligt sige, at det store gennemgående og grundige studie på området mangler.

»Man kan ikke konkludere noget endnu. Noget tyder på, at der kan ske noget, men intet har fastslået det. Jeg hælder til, at man kan se antydninger på noget, der ligner hjernerystelser, hvis man laver mange hovedstød. Men at det skulle give varige skader, er jeg ikke overbevist om,« slutter Anders Gade.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg ved ikke hvilke undersøgelser der mangler for at konkludere noget.

Men det virker indlysende, at hovedet om noget skal beskyttes mod slag og stød.

En sportsgren skal ikke have et element som indeholder grov behandling af de udøvendes hoveder. Derfor burde det kunne indskrives i reglerne i fodbold, at hovedstød var lige så 'ulovligt' som at bruge hænderne.

'Kamp'-sporte som boksning skulle i øvrigt slet ikke kunne kvalificere som sport.

  • 0
  • 0

Jeg ved ikke hvilke undersøgelser der mangler for at konkludere noget.

Det er indlysende at så længe hjerneskal og hjernen er under udvikling, bør selv små hjernerystelser tages alvorligt. Stød bør undgås for at undgå varige skader i udviklingen. At der sættes en grænse for hovedstød ved 12-års alderen, betyder ikke at hjernerystelser skal tages mindre alvorligt. Hjerneskader senere kan selvfølgelig være alvorligt, men er dog mindre sandsynlig i forbindelse med fodbold. Det er noget andet med at ramme hjørnestolpen med hovedet, det går aldrig godt. Altså ikke bolden men pæren.

  • 0
  • 0

http://www.dr.dk/Sporten/Fodbold/2013/06/1...

Ny forskning: Hovedstød kan give hjerneskader

Ifølge ny forskning kan hovedstød i fodboldkampe medføre hjerneskader på sigt.

...Undersøgelsen viser, at de spillere, der går forrest i luftduellerne og har flest hovedstød i løbet af en kamp, scorer dårligere resultater i hukommelsestest end de mere tilbageholdende spillere.

Forskningen, som den norske artikel henviser til, er lavet blandt 29 mandlige og otte kvindelige fodboldspillere. Resultaterne viser, at de mest ivrige headere havde tendens til ændringer i den hvide hjernemasse, som kan udvikle nedsat tankeevner. I nogle tilfælde viste resultaterne også dårligere resulater i hukommelsestest.

Sjældent hjernerystelse Selvom forskningen viser, at hovedstød på sigt kan have konsekvenser, så ender det sjældent med hjernerystelser, medmindre spilleren slå hovedet på noget andet.

Alligevel fortæller forsker Michael L. Lipton i en pressemeddelelse, hvordan det fysiologisk hænger sammen.

-Når du header til en fodbold, er kraften af sammenstødet ikke stor nok til at rive nervefibrene i hjerne i stykker. Men gentagende hovedstød kan sætte gang i en kaskade af reaktioner, der kan ødelægge hjerneceller over tid, udtaler Michael L. Lipton.

Lipton og hans forskerteam opfordrer derfor til, at man som spiller skal forsøge at begrænse sine hovedstød for netop at undgå og forebygge hjerneskader.

En mission der kan virke håbløs at få sat i søen, eftersom hovedstøddet er så intigreret del af fodboldspillet.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten