Dansk Folkeparti klar med flere penge til supersygehuse

19. oktober 2009 kl. 14:40
Dansk Folkeparti klar med flere penge til supersygehuse
Illustration: wikimedia commons.
Flere penge til nye sygehuse kan blive en realitet efter Dansk Folkeparti nu åbner op for at bryde anlægsrammen på 40 mia. kr. Men regionerne skal bevise, at ekstra penge giver bedre økonomi på langt sigt.
Artiklen er ældre end 30 dage

Regeringens stramme greb om regionernes sygehusplaner ser nu ud til at blive løsnet.

Regeringen har gennem kvalitetsfonden og en aftale med Danske Regioner lagt den samlede anlægsramme til nyt sygehusbyggeri og renoveringer fast på 40 mia. kr. frem til 2018. Rammen er blevet skarpt kritiseret af Danske Regioner, der i 2007 skønnede, at en opgradering af sygehusvæsenet ville koste 100 mia. kr. På trods af heftigt bombardement fra regionerne er regeringen ikke veget en tomme på de økonomiske betingelser.

Men nu åbner regeringens støtteparti og forligspartner bag kvalitetsfonden, Dansk Folkeparti, op for, at der alligevel kan findes flere penge.

»Udgangspunktet er, at vi skal se projekter, der ligger inden for de rammer, der er meldt ud. Men hvis man kan vise, at nogle bestemte ting giver god økonomisk mening, så skal man ligge dem med i sin ansøgning: Så må vi sammen med regeringen vurdere, om vi vil købe det. Vi er jo kun interesserede i, at vi får alle gode ideer frem,« siger finansordfører Kristian Thulesen Dahl (DF), der også er formand for Folketingets finansudvalg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er særligt ekstra energibesparende anlæg, som er relevante at få frem, mener Kristian Thulesen Dahl.

»Der er nogle ting, som det er smart at tage stilling til tidligt i processen. Eksempelvis er energiforsyningen vigtig at få på plads tidligt i processen, mens det er muligt senere i processen at tage stilling til, om der skal bygges en fløj mere end planlagt.«

Flertal for flere penge kan være på vej

Åbningen betyder ikke nødvendigvis at statskassen bliver lænset. For de ekstra penge kan også komme fra private, som formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S) foreslog i fredagens udgave af Ingeniøren.

Eksempelvis kan private opføre og drive parkeringshuse, betale for køkkenafsnit på hospitalerne eller finansierer eksempelvis jordvarmeanlæg mod at sygehusene betaler en afgift oveni deres energiregninger. Hvis regionerne får lov til at bruge alle indtægter fra frasalg af eksisterende sygehuse, vil det også kunne øge budgetterne uden, at det koster staten noget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men før sygehusdirektører og regionspolitikere blusser kontorerne op med julelys i øjnene, advarer han dog om, at muligheden for flere penge ikke skal ses som en invitation til at bryde budgetterne.

»Vi har to kasketter på her. Det primære mål er at lave nogle sygehuse, hvor patienterne hurtigere kan få behandling, og hvor de ansatte kan arbejde mere effektivt. Det taler for at bruge flere penge på sygehusene. På den anden side skal vi også have økonomien til at gå op. Derfor skal vi også være forsigtige med at slække på rammerne så tidligt i processen, som vi er nu.«

Bent Hansen (S) er glad for DF's åbning.

»Det ser vi meget positivt på. Vi har i lang tid forsøgt at overbevise regeringen om, at det var en god ide, men indtil videre har de totalt afvist ideen om at udvide totalrammen for byggerierne.«

I Bent Hansens optik kommer Regeringen nu under pres, fordi oppositionen går ind for flere penge til sygehusene. Når Dansk Folkeparti nu også åbner for det risikerer regeringen at komme i mindretal.

Dokumentation

Læs Regeringens sygehusplan
Læs Danske Regioners sundhedsplan
Læs mere om Det Nye Universitetshospital i Århus

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger