Dansk Folkeparti: Havmølle-bejlere må bare vente

Se tiden an et par måneder.

Det er beskeden fra Dansk Folkepartis energipolitiske ordfører Mikkel Dencker til de fire selskaber, som har ansøgt om prækvalifikation til at byde på den første af energiforligets to havmølleparker, Horns Rev 3, men som på grund af politisk uro om forliget ikke ved, om udbuddet gennemføres eller ej.

Læs også: Fire selskaber vil byde på Danmarks næste havmøllepark

I modsætning til brancheorganisationen Vindmølleindustrien finder Mikkel Dencker det slet ikke kritisabelt, at virksomhederne efterlades i uvished:

»Når selskaber opererer på et marked med så stort et element af støtte som havmøllemarkedet, så må man være klar til, at der kan sker ændringer i vilkårene undervejs,« siger han.

Dansk Folkeparti er sammen med Venstre parat til at opsige energiforliget, fordi partierne mener, at samfundets udgifter til blandt andet vindmøller er blevet for høje:

»Vi er sådan set klar til at aflyse byggeriet af begge havmølleparker af hensyn til danskernes pengepung. For os er det ikke vigtigt at reducere det danske CO2 udslip. Det er alligevel så lille i forhold til resten af verdens,« siger han.

Forhandlingerne omkring de såkaldte PSO-udgifter og energiforliget løber parallelt med forhandlinger om afskaffelse af forsyningssikkerhedsafgiften og en kommende vækstpakke, der foregår blandt henholdsvis skatte- og finansordførere. Mikkel Dencker skønner, at forhandlingerne kan være færdige inden sommerferien.

Når I er villige til at bryde et indgået forlig, er I med til at så tvivl hos investorer og selskaber om projekterne. Og tvivl betyder øget risiko og dermed øgede afkastkrav. Dyrere havmølleparker er vel ikke i jeres interesse?

»Det er muligt, at det får den virkning. Men så er det op til os politikere at sørge for, at konkurrencen om udbuddet bliver så effektiv, at vi får mølleparkerne billigst muligt,« siger han.

Mikkel Dencker har ikke noget problem med, at en række virksomheder spilder tid og penge på at forberede deltagelse i et udbud, som måske aldrig kommer:

»Der er jo altid en risiko ved at deltage i et udbud, som virksomhederne vel i forvejen kalkulerer med. Og det er jo set før, at man helt aflyser et udbud,« siger han.

Emner : Vindmøller