Dansk Folkeparti åbner op for alternativ til vindmølle-loft

Illustration: Siemens Gamesa

Dansk Folkeparti bløder op i deres holdning til vindmølleloftet. Til Politiken udtaler partiets klimaordfører Morten Messerschmidt, at han er klar til at undersøge alternativer til loftet, så længe der sikres erstatning til de borgere, der bliver generet af møllerne.

Loftet blokerer for opsætning af nye landvindmøller, så længe de gamle stadig er i brug. Det har skabt problemer, efter at det har vist sig, at de gamle møller kunne køre i længere tid end forventet.

I sidste uge udtalte Morten Messerschmidt udtalt til Ingeniøren, at partiet ikke var villig til at ændre aftalen.

»Hvis der skal nye og større vindmøller op i et nyt udbud, så skal der pilles gamle vindmøller ned til gengæld, sådan som vi har aftalt det i forliget,« sagde han.

Branchen glæder sig over løsning

I vindmøllebranchen glæder man sig over, at der ser ud til at være fundet en løsning, så der kan bygges flere landvindmøller.

»Det er fint for os, hvis der kommer flere penge til de lokalområder, hvor vindmøllerne bliver stillet op,« siger Jan Hylleberg, direktør i brancheorganisationen Wind Denmark, til Politiken.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Naboer til vindmøller "bidrager med deres herlighedsværdi" så derfor bør de kompenseres med en del af vindmøllens indtjening i en periode. Kunne det være en model for at holde naboerne fornøjede? Og måske vende stemningen omkring landvindmøller i positiv retning (hey, free money!) Så kan der forhandles om procentsatser, periodelængde osv.

 • 16
 • 2

ikke også kun et tiltag for at tilfredsstille "klimatosserne"? ;o)

Eller med andre ord: Hvorfor gider nogen (medier) overhovedet bekymre sig om, hvad en anløben type som Morten Messerschmidt (og et parti som DF) mener om emnet? Lad nu blot deres holdninger lide den stille død, de fortjener - - -

 • 9
 • 18

Problemet er dansk politik. De har jo indgået et "forlig" og det kan kun ændres, hvis det er af alle aftalens parter eller meldes ud at forliget bliver opsagt ifm. valg.

At det så i ren praksis er en lidt absurd løsning er jo bare ærgerligt for os, når dem på borgen har god tid til at spille deres spil

 • 9
 • 4

Mon der er så stor modstand, og så mange problemer med vindmøllerne som DF giver udtryk for? Eller er det bare en lille gruppe højtråbende der giver det indtryk. Fra min brors gård nord for Randers kan man se op mod 10 større og mindre grupper af vindmøller på afstande fra omkring 1 til 10 - 15 km. Så der er mange møller i det område. Men jeg hører ikke nogen der brokke sig. De fleste møller har stået en del år. Ofte er der en del modstand før møllerne kommer op, men når de så er der opdager folk at de generer meget mindre end det folk havde regnet med. Så få nu droppet det loft.

 • 15
 • 1

Hvs man bor indenfor bymæssig bebyggelse, så får man ikke kompensation for at der bygges lige foran foran en, selvom det koster enormt på værdien, hvis det f.eks. tager udsigten - det hedder alm. bymæssig udvikling.

Samfundet har også en udvikling udenfor byerne, så hold nu op med det hyleri over nogle flotte funktionelle skulpturere :-)

Der skal ikke gives kompensation for samfundsmæssig udvikling når det ikke er en væsenligt gene. Væsentlig gene kan fastsættes efter objektive kriterier: En afstand inden for en cirkel som er proportional med højden^0.5. Hvorfor kvadratrod? - fordi en ny høj stor mølle larmere relativt mindre, og kører langtsomt - det er en mindre gene at den rager op end en lille fuglehakker-mølle på 25kW. Nuvel det kan være noget andet end ^0.5 men det skal være bedre end ^1.0. Ikke så meget pis med vurderinger og djøfferi med sagsbehandling. Udenfor cirkel, nul erstatning. Indenfor cirkel, xx. kr. erstatning pr. opstlle kW. Radius under 50% af cirkelen, og alle indsigelser medfører at møllen ikke opstilles. Så kan alle regne på om det er rentabelt at opstille møllen, og evt. købe de tætteste naboers godkendelse.

Folk på landet og evt. købere af en bolig kan umiddelbart se om der potentielt i fremtiden kan opstilles møller i deres område, så der er ikke nogen overraskelser.

 • 7
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten