Dansk Fjernvarme: Power to X-anlæg bør ligge på kraftværkernes arealer

Plus5. februar 2020 kl. 17:159
Dansk Fjernvarme: Power to X-anlæg bør ligge på kraftværkernes arealer
Esbjergværket vil være velegnet til etablering af et Power to X anlæg, mener Dansk Fjernvarme. Illustration: Ørsted A/S.
Power to X-anlæg laver brændstof og afgiver store mængder varme, der kan gå direkte i fjernvarmen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Alle taler om Power-to-X på konferencer og møder i energibranchen lige nu – som en vigtig brik til omstilling af transportsektoren til flydende og gasformige ve-brændsler, baseret på grøn strøm og elektrolyse.

Læs også: Virksomheder i fælles opråb: Danmark kan blive Power-to-X-frontløber

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
6. februar 2020 kl. 10:03

Smertegrænse ? Det afgørende kan være, om disse anlæg tåler variationer i effektforbruget, så de kan følge en rimelig leveringskurve (vind + vand) OG drosle ned mellem kl. 8 og 15. Se på energinet.dk's kurver over produktion og forbrug. Det gælder om at bruge overkapaciteten - istedet for at sælge den på elbørsen.

Det kan jo være en design-parameter for disse nye produktioner, at de kan tåle effektvatiation. Var det bedre at køre 100%: ja, men så får el en helt anden pris.

7
6. februar 2020 kl. 09:31

Selvfølgelig skal vi udnytte varmeproduktionen ved fra elektrolysen eller katalysen. Hvis vi helt undlader dette, vil det betyde, at vi skal etablere unødigt meget mere vind og sol kapacitet. Og med vores veludbyggede fjernevarmenet i DK, så er det jo oplagt at bruge det her. Evt. regler og afgiftsforhold må ændres, så vi opnår den fælles mest fordelagtige løsning.

6
6. februar 2020 kl. 08:32

"Kim Behnke tilføjer, at omkring halvdelen af energien i et elektrolyseanlæg bliver til varme, så derfor er det vigtigt for økonomi og energiregnskabet,"

I kan lige så godt stoppe dette projekt, for med de afgift-regler der er på vej for genbrug af overskudsvarme, så er der med garanti ingen økonomi i projektet. I må vælge nogle andre politikere som kan opstille nogle regler der gør det muligt at bruge overskudsvarmen. Det er vores demokrati der skal i aktion her.

5
6. februar 2020 kl. 00:57

Min bolig kunne godt blive til sådan en virksomhed. Jeg erstatter blot mit gasfyr med elvarme, så bliver der 1:1 lige så meget gas til rådighed for ædlere formål, hvor el ikke rigtig kan bruges. Det er billigt og det har en virkningsgrad på 100%.

4
5. februar 2020 kl. 21:05

Uanset det gode formål, må der være en smertegrænse for hvor mange kWh el og anden energi man kan bruge til fremstilling af 1kWh brændstof. Er der nogle bud på forholdene?

3
5. februar 2020 kl. 18:50

Ja - der virker til at vaere lidt Københavneri lobby interesser i hvad ingeniøren skriver om - tror flere skibe kommer forbi Frederikshavn end Århus.

Re dette citat "Knudepunkt for landtransport Aarhus er en stor containerhavn med potentiale for afsætning af brændstof til skibene dér"

2
5. februar 2020 kl. 18:11

Og hvorfor er Odense ikke nævnt? Der er et af landets største fjernvarmeværker/-ledningsnet.

1
5. februar 2020 kl. 17:33

Måske man lige skulle kontakte nogle myndigheder før man synes det er en god ide. Der er ret skrappe krav og restriktione på salg af "overskudsvarme". Det skulle jo nødig blive en forretning at lave overskudsvarme af afgiftsfritaget el.