Dansk Fjernvarme: Ny lov fører til fordoblet affaldsimport og højere forbrugerpriser

Plus28. februar kl. 05:085
Dansk Fjernvarme: Ny lov fører til fordoblet affaldsimport og højere forbrugerpriser
Argo i Roskilde er Danmarks tredjenyeste affaldsforbrændingsanlæg og håndterer affald for ca. 20.000 virksomheder og 420.000 borgere på Sjælland. Illustration: Argo.
En liberalisering af affaldssektoren kan betyde, at det bliver attraktivt at importere mere affald fra udlandet, mener Dansk Fjernvarme.
Artiklen er ældre end 30 dage

Brancheforeningen Dansk Fjernvarme advarer om, at et nyt lovforslaget om liberalisering af affaldssektoren kan ende med at få den stik modsatte effekt, end vurderingen er fra ministeriet selv.

Klima- og Energiministeriet skriver i et lovudkast til en omfattende liberalisering af sektoren, at det både vil give lavere affaldstakster, lavere fjernvarmepriser og færre klimaudledninger samt mindre import af affald til forbrænding, hvis de kommunale affaldsforbrændingsanlæg frigøres fra det nuværende hvile-i-sig-selv-krav og får lov til at konkurrere frit.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
1. marts kl. 02:18

Uden at have undersøgt det virker det utroligt at der er så mange penge i affald. Fra en forbruger et sted i Europa smider deres pose i en spand, til den bliver forbrændt på et Dansk anlæg er der brændt meget diesel af til transport?</p>
<p>

Sådan kan du selv finde ud af det:

Research hvor langt en lastbil kører på en liter diesel. Lad os sige 3 km/l.

Antag, hvor langt den skal køre. Lad os sige 300 km. Den bruger altså 100 liter diesel.

Antag, at en trailer kan indeholde 20 ton komprimeret plastik. Altså 200 gange så meget som det forbrugte diesel.

Antag, hvis du ikke gider undersøge det, at CO2-udledningen fra et kg plastik er den samme som fra en liter diesel. Det er ikke meget forkert.

Så kommer du frem til, at transporten tillægger 0,5% CO2 udledning (mellem 0,2 og 1,0%). Størrelsesordenen ændrer sig ikke nævneværdigt ved ændrede forudsætninger.

4
28. februar kl. 16:16

Uden at have undersøgt det virker det utroligt at der er så mange penge i affald. Fra en forbruger et sted i Europa smider deres pose i en spand, til den bliver forbrændt på et Dansk anlæg er der brændt meget diesel af til transport?

Kigger man på CO2 udledningen i hele kæden, eller fokuserer man kun på det led som man skal købe aflad til? F.eks. at det lokale kraftværk sparer så meget kul ( og CO2) ved at bruge affald regnet som CO2 - billigt, men ikke regner transporten med, da den er konteret under fjernelse af affald?

Hvor bliver alt slaggeret af? Det må jo være enorme mængder? Spredes det på marker hvor landmanden senere bliver beskyldt for at have forurenet jord? Jeg tænker at det bliver undersøgt for de stoffer man har kendskab til lige nu, men pludselig opdager man et nyt stof - som PFAS - og finder ud af at det har slaggeret indeholdt i mange år.

1
28. februar kl. 08:36

Det er altså for at der mere plads til forbrænding af importeret affald, at jeg skal indsamle plast, som køres til forbrænding i Tyskland?