Dansk firma vil lancere 3D-printer til hjemmet

Forestil dig, at dit barn kan printe sit eget legetøj. Forestil dig, at du selv kan printe den lille plasticdims, der er gået i stykker i opvaskemaskinen, eller de plastickopper, der mangler til campingturen. Eller at du kan fremstille dine egne prototyper. Lige nu er det fremtid for de fleste, men et dansk firma forsøger at rykke den fremtid et stort skridt nærmere.

Additive manufacturing eller, lidt populært, 3D-printere, har eksisteret i mange år, men de har tidligere tilhørt store firmaer, folk med dybe lommer eller avancerede selvbyggere. Det skal en ny og billig dansk maskine ændre på.

Firmaet Create It Real, der udspringer fra Aalborg Universitet, forventer at lancere sin første 3D-printer i starten af 2012. Den første udgave vil ikke kunne købes for under 10.000 kroner, men det er ambitionen, at firmaet vil producere printere, der er så billige og nemme at håndtere, at de kan blive allemandseje og stå ved siden af de farveprintere, som de fleste allerede har stående i hjemmet eller i den lille virksomhed i dag.

Create It Reals 3D-printer kaldet Platon forventes at komme på markedet i starten af 2012. Den benytter sig af teknologien Fused Deposition Modeling, hvor den ved at smelte plastic opbygger 3D-emner lag på lag. (Foto: Create It Real) Illustration: Create It Real

Nemt at skabe

Printeren skal gøre det muligt for private - og billigt for virksomheder - at producere egne design og prototyper, og den skal frem for alt gøre det nemt at skabe.

»Når man har en 3D-printer derhjemme, begynder man automatisk at opfinde. Man bliver mere kreativ af det, og man kan lave former, som man ikke kan med anden teknik. Tidligere var CAD-programmer (Computer-Aided Design, red.) svære at lære, men det bliver nemmere og nemmere, og om ti år kan børn sikkert designe deres egne avatarer fra computerspil,« siger direktør i Create It Real Jeremie Pierre Gay, der i øjeblikket arbejder ulønnet sammen med ni andre for at få firmaets første produkt på markedet.

»Vores mål er en hjemmemodel til omkring 7.000 kroner, men vi vil lave forskellige maskiner med forskellige priser. Nogle bliver meget prisfokuserede og langsomme, andre hurtigere og dyrere.«

Maskinen fungerer ved, at den fodres med en 3D-tegning, en CAD-fil, som softwaren 'skærer' vandret over i hundredvis af tynde lag. Derefter printer maskinen hvert enkelt lag ved hjælp af teknikken Fused Deposition Modeling (FDM). Groft sagt smelter maskinen noget plastic, som sprøjtes ud af en dyse, der fungerer som et printerhoved.

Open source-3D-printere

Ideen til en 3D-printer til hjemmet opstod, da Jeremie Pierre Gay for flere år siden brugte enormt meget tid på at bygge sin egen 3D-printer ved hjælp af guider, han havde fundet on line.

På nettet og i diverse klubber og foreninger, for eksempel Labitat i København, findes der et større miljø omkring de såkaldte RepRaps. Det er open source-3D-printere, der kan printe diverse design i plastic, og som stort set kan replicere sig selv.

»Jeg brugte så meget energi og tid på det, at jeg tænkte, at jeg måske kunne lave et firma,« siger Jeremie Pierre Gay.

Han forklarer, at de selvbyggede 3D-printere kan fungere rigtig godt, men at de er vanskelige at samle og komplicerede at bruge.

Selv om reprap.org har udførlige guider og folk, der gladeligt hjælper til, hvis man støder på problemer, er det avanceret selvbyg, og så er softwaren kompliceret, fordi der er bunkevis af indstillinger, der skal pilles ved.

»Man skal virkelig vide meget om det, før man får et ordentligt produkt, og de er rigtig svære at bruge. Min idé er et out of the box-produkt, der bare fungerer. Også for almindelige mennesker og ikke bare ingeniører,« siger han.

Printeren, som Create It Real lancerer, er et redesign af de RepRap-maskiner, der allerede findes.

»Nogle af tingene er de samme. Vi bruger teknologien Fused Deposition Modeling, men vi har designet vores egen elektronik, hardware og software. Målet var en bedre kvalitet og en bedre maskine.«

Alt foregår automatisk

Det betyder, at softwaren til maskinen minder om den, man kender fra sin pc. Printermenuen er simpel og kræver ikke, at man udfylder en række indstillinger. Blot hvor mange eksemplarer man ønsker. Desuden følger der ikke et CAD-program med maskinen, for det kan folk hente gratis på nettet.

»Vi har ikke bygget software, hvor man kan designe objekter, for det findes der masser af. Vi importerer 3D-modellerne fra andre programmer, og så kan man modificere lidt småting, men det hele foregår automatisk,« siger Jeremie Pierre Gay og fortæller, at firmaet indgår i et EU-samarbejde om at udvikle nye plasttyper, der gør brug af vidundermaterialet graphen, som er ultratynde kulstoflag.

I dag er alle former for additiv fremstilling begrænset ved, at der kun arbejdes i et enkelt materiale. Hvis det lykkes at fremstille en plasttype, der indeholder lag af graphen, vil det åbne for helt nye muligheder.

»For os det rigtig interessant, for så kan man lave plast med ledende dele, og vi kan begynde at printe elektronik,« siger Jeremie Pierre Gay.

Ud over Create It Real arbejder også danske Blueprinter på at sende en 3D-printer på markedet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

der kan medfølge. Det kan evt. være en open source software, hvor der så doneres et beløb pr. solgt maskine.

At maskinen er åben overfor andre formater (så længe de overholder CAD standarder) er fint nok, men et program (og et community) der kommer med feedback til at øge brugervenligheden, så man evt. kan bruge det i børnehaven eller skolen vil være et stort skridt frem i at man kan "realisere" sin opfindsomhed.

Og held og lykke med projektet!

 • 0
 • 0

Der er mange leverandører af færdigsamlede 3D-printere i hobby-klassen. Det er ufatteligt at der ikke nævnes nogen af dem. Indlægget her kunne så have været en sammenlignende analyse af Create It Reals maskine.

Istedet giver artiklen udtryk for, at det eneste alternativ er en RepRap som man selv må samle. Der er ikke engang nævnt noget om udviklingen i designet af RepRaps, som selvfølgelig inkrementelt går mode bedre maskiner der er enklere at montere.

 • 0
 • 1

Der er mange leverandører af færdigsamlede 3D-printere i hobby-klassen. Det er ufatteligt at der ikke nævnes nogen af dem. Indlægget her kunne så have været en sammenlignende analyse af Create It Reals maskine.

Istedet giver artiklen udtryk for, at det eneste alternativ er en RepRap som man selv må samle. Der er ikke engang nævnt noget om udviklingen i designet af RepRaps, som selvfølgelig inkrementelt går mode bedre maskiner der er enklere at montere.

 • 0
 • 1

...lige så let at printe 3D-emner, som det er at printe A4-sider i dag.

Kunne den så bruge cellulose som som råmateriale, kunne man printe sine egne A4-sider, der kunne puttes i en 2D printer.

 • 0
 • 0

Fedt nok. Alt hvad der kan bidrage til at udbrede 3d printere til folket hilser jeg velkommen. Men konkurrencen er hård. Her er et par eksempler på de maskiner de skal konkurrere imod. De fleste af dem har deres egen software som alle kan læse .stl filer og slice dem og gøre de ting der nu skal gøres mht fyld, støttematerale osv.

UP! http://pp3dp.com/ http://www.youtube.com/watch?v=Xl0F2BZuuII (timelapse)

Makerbot Thing-o-matic http://www.makerbot.com/ http://www.youtube.com/watch?v=OzvCqc2jTX8 (Timelapse)

Ultimaker (Den der virker mest prof IMO) https://shop.ultimaker.com/ http://www.youtube.com/watch?v=EvPBcFfWvPE (Real time)

 • 0
 • 0

[quote] ...lige så let at printe 3D-emner, som det er at printe A4-sider i dag.

Kunne den så bruge cellulose som som råmateriale, kunne man printe sine egne A4-sider, der kunne puttes i en 2D printer. [/quote]

Faktisk er det ikke umuligt at arborm kan anvendes til 3D-printning?: http://da.wikipedia.org/wiki/Arboform

Måske kan arboform bioplasten Accoya-behandles, så det er vandfast: http://da.wikipedia.org/wiki/Accoya-tr%C3%A6

 • 0
 • 0

Thanks you for all the nice encouragements and suggestions, it is helping a lot. We are looking a lot into using different types of materials and especially bio-polymers to make a green 3D printer. Thanks for the link Glenn, we will have a look at Arborm. For the moment the software is proprietary but we intend to open lots of API for people to easily connect to it so let us know if you have any request for API and we will implement it. You are right Morten, there are other projects for hobbyist but they are still difficult to use so we focus on hiding this complexity to make it accessible to non-experts to use a 3D printers. So hopefully we will soon all have a 3D printer at home :-) Cheers -Jeremie Create It Real CEO

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten