Dansk firma skærer 900.000 kroner af prisen for PCB-prøver

29. november 2014 kl. 11:00
Ingeniørens Produktpris: Ved at undersøge molekylære vibrationer i meget små mængder af eksempelvis PCB kan danske Silmeco skære prisen på miljøprøver ned fra en million til godt 40.000 kroner. Silmeco vinder Ingeniørens Iværksætterpris 2014.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvis en bygning skal undersøges for skadelige industrikemikalier som PCB, kræver det udstyr, der hurtigt koster en million kroner. Og det kræver, at man indsender det stof eller materiale, man gerne vil have undersøgt, til et laboratorium.

Det danske firma Silmeco gør op med den tankegang ved at udnytte nanostrukturen i stoffer som PCB, melamin, diverse sprængstoffer og lignende. Med små lufttætte glas, der indeholder millioner af små guldklædte siliciumsøjler, bliver det at udføre en miljøprøve mere mobilt.

Per Elsted Hansen, direktør i Silmeco, har sammen med en række kolleger markedsført SERStrate som er udviklet på DTU Nanotech. Løsningen udnytter sammen med nanostrukturen i stoffer Raman-effekten. Direktøren uddyber:

»Raman spektroskopi er en måde at identificere molekyler på. Nanostrukturerne i SERStrate forstærker Raman effekten flere millioner gange. Dermed kan man med et relativt billigt spektroskop finde ud af, om der er f.eks. PCB i den prøve, man tager på eksempelvis en byggeplads.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Silmeco er vinder af Ingeniørens Iværksætterpris 2014, der er en delkategori under Ingeniørens Produktpris.

Substrater giver billigere løsning

Normalt kræver det teknologier som gaschromatografi og massespektrometri at analyse molekyler. Udstyr, der let koster tæt på en millioner kroner. Hver SERStrate-prøver koster 300 kroner plus et engangsbeløb for Raman-spektroskopiet, der koster godt 40.000 kroner. Dermed vil omkostninger pr. prøve være markant mindre, fordi der skal bruges færre penge på udstyr, mener Per Elsted Hansen fra Silemeco.

Et Raman-spektroskop sender lys i bestemte frekvenser gennem en spektrallampe eller en laser og videre gennem molekyler. Det afslører blandt andet molekylernes energitilstand og struktur.

Læs også: Haldor Topsøes katalysator til osende skibe løber med Produktprisen 2014

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Alt sammen noget, man i princippet kan gøre i felten frem for at skulle sende byggeprøverne forbi et laboratorium. Det gør løsningen noget billigere,« siger Per Elsted Hansen.

Det er de små siliciumssøjler i SERStrate analysen, der slår ud, når de kommer i kontakt med selv meget små mængder af stof, der indeholder skadelig PCB. Silmeco-firmaet har planer om, at blandt andre Arbejdsmiljøtilsynet kan udbrede SERStrate-prøverne, når de tester skoler, plejehjem og lignende.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger