Dansk firma sætter prisbelønnet selvhejsende kran i serieproduktion

Illustration: Liftra

Det har taget sin tid, men den danske kranproducent Liftra har nu så godt gang i salget af sin selvhejsende vindmøllekran, at man har etableret en form for serieproduktion i Aalborg med én produceret kran pr. måned.

Liftra vandt i 2013 globalprisen i Ingeniørens produktpriskonkurrence for sin selvhejsende kran, som kun fylder én container, og som kan hejse komponenter som gear, aksler og generator op og ned fra vindmøller.

Læs også: Produktprisen: Selvhejsende vindmøllekran kan være i en container

Efter flere års tilløb har man nu solgt otte kraner til det amerikanske marked, og Liftra har yderligere fire kraner i produktion. Onshore-møller i USA er det primære marked, da tilkørselsforholdene til møllerne ofte er besværlige. Desuden har det hjulpet, at det store amerikanske energiselskab NextEra var det første til at investere i Liftras kraner.

»Det har taget os tre år at køre igennem. Fra juli sidste år til nu har vi solgt lige så mange kraner som i de foregående tre år,« fortæller direktør Per Eske Fenger og tilføjer, at tre af verdens fire største vindmølleproducenter har givet teknologien det grønne stempel. Hvem det er, må man selv gætte sig til, men Siemens Windpower er én af dem – så meget må Per Eske Fenger godt sige.

En del læsere undrede sig over Liftras koncept, da Ingeniøren skrev om det i 2013. Flere påpegede, at bl.a. Vestas allerede havde udviklet en lignende kran – Vestas Tower Crane.

Lettere design

Det er helt rigtigt, medgiver Per Eske Fenger, men der er én væsentlig forskel på Liftras koncept og de andre:

»En kran, der hejser sig op på en mølle, er ikke nyt. Men måden vi gør det på, er helt ny. Vestas’ kran vejer cirka 55 ton, hvor vores kran inklusive platform vejer 8 ton. Jeg mener, der er en væsentlig forskel på, om man kravler op med godt 50 ton eller 8 ton.«

Per Eske Fenger tilføjer, at Liftra har taget tre patenter på konceptet. Kranen fungerer indtil videre på fem vindmølledesign – Vestas’ V80 og V82, Siemens’ 2,3 MW samt General Electrics 1,5 MW og 1,6 MW. Hvert design kræver nemlig en individuel interface-pakke for at fastgøre kran og platform til møllen.

Når muligheden byder sig

Skiftet fra enkeltkran-producent til noget, der ligner serieproduktion, har naturligvis betydet visse ændringer i Liftras setup. Virksomheden har dels købt en produktionshal på 2.000 m2 med et tilsvarende størrelse lager i Aalborg, dels udvidet medarbejderstaben i både administration og montage.

Liftra køber som regel komponenter ind til adskillige kraner og interface-pakker ad gangen, og det kræver nøje koordinering på tværs af virksomheden. Kun selve montagen sker i Aalborg – alle komponenter og materialer købes hos underleverandører. Stålet kommer fra Kina og Polen, mens el og hydraulik primært købes i Vesteuropa, herunder Danmark.

»Vi har også øget vores testfaciliteter, da vores eksisterende testtårn til overlast ikke var beregnet til alle kranpositioner. Men vi har forstærket tårnet og fundamentet, købt ballast og ekstra testudstyr, så vi nu kan overlastteste kranerne hele vejen rundt med over 24 ton,« forklarer Per Eske Fenger, som fortæller, at selv om man godt øge kapaciteten, går Liftra i første omgang efter én kran om måneden.

»Vi tror på, at den vil blive solgt, inden den er færdigproduceret.«

Var det ikke sikrere bare at lave ordreproduktion?

»Jo, men der er time-to-market. Vores kunders businesscase er ofte baseret på aktuelle projekter, der er lagt i udbud fra vindmølleparkejerne. Derfor kan en for lang leveringstid overskride deres tidsfrist, og dermed ryger businesscasen. På sigt vil det være af mindre betydning for os, men for et nyere produkt som vores er det vigtigt at være med, når muligheden byder sig.

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Citat 1: "fortæller direktør Per Eske Fenger og tilføjer, at tre af verdens fire største vindmølleproducenter har givet teknologien det grønne stempel. Hvem det er, må man selv gætte sig til..."

Citat 2: " Kranen fungerer indtil videre på fem vindmølledesign – Vestas’ V80 og V82, Siemens’ 2,3 MW samt General Electrics 1,5 MW og 1,6 MW."

Tja, hvem gætter vi på?

;-)

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten