Dansk firma hiver augmented reality ind på byggepladsen

Illustration: Dalux

Præcision er en utrolig vigtig faktor i bygning af store såvel som små bygninger. Et fejlplaceret vandrør, ledninger, der er ført forkert, eller blokeret ventilation kan skabe store skader på bygningen.

Derfor vil det være en betydelig hjælp, hvis man løbende kan sikre sig, at håndværkernes arbejde stemmer overens med bygningsplanen.

Et dansk firma har et bud på en løsning. Dalux har udviklet augmented reality som supplement til deres 3D-software. Så når man bevæger sig rundt på byggepladsen og skal se, hvor de forskellige installationer befinder sig – eller skal befinde sig – kan man åbne app'en.

Kalibreringen er en udfordring

Præcisionen er alfa og omega i situationer, hvor man udfra en model skal vurdere, om røret skal løbe lige dér, lidt til venstre eller måske en lille smule mere til venstre. Og hvis man skal kunne sætte sit lid til Dalux, skal app’en være meget præcis.

I firmaet arbejder man stadig på at optimere AR'en, så brugeroplevelsen bliver mere flydende. Men firmaet mener, at man er på plads med selve præcisionen:

»Det, den beder om i øjeblikket er et billede af to af rummets vægge, gulvet og en nogenlunde angivelse af, hvor på modellen, du befinder dig. Derfra er den meget præcis. Men vi arbejder på at skære det ned, så du måske kun skal lave én interaktion,« siger Bent Dalgaard Larsen, medstifter af Dalux.

Disse oplysninger bliver herefter sammenført med den 3D-model, som ligger inde i systemet (og som kan tilgås offline).

Brugervenligheden er nyskabende

Det nyskabende ligger heller ikke i at få projekteret modellerne op på væggene, men at sørge for, at de er det rette sted.

»Der, hvor hunden ligger begravet, er at få grafikken til at vise sig det helt rigtige sted i forhold til virkeligheden og være stabil i den visning,« siger Jakob Andreas Bærentzen, lektor på Institut for Matematik og Computer Science på DTU Compute.

»Men det er lidt ligesom Skype. Da de kom frem fandtes internettelefoni allerede. De opfandt bare en utroligt brugervenlig måde at lave det på. Det samme kan siges om Dalux. AR er på ingen måde noget nyt. Det nye er, at de har lavet en brugervenlig løsning,« siger Jakob Andreas Bærentzen.

Byggebranchen skal med

Hospitalsenhed Midt råder over 70.000 kvadratmeter patientbygninger med forskellige installationer over det hele. Men i 2009 besluttede man, at indholdet af bygningerne skulle digitaliseres, således at man fremover kunne forhindre nogle af de fejl, som sker ved renoveringer, hvis ikke man med sikkerhed ved, hvad der gemmer sig bag væggen. Her er afsnitsleder René Kjellerup meget begejstret for at kunne ajourføre installationerne via AR:

»Det er et omfattende projekt. Men vi tror på, at det kan lette vores hverdag og sikre en mere effektiv byggeproces fremover. Ombygninger er en stor del af hverdagen på et hospital af vores størrelse, og derfor vil der være mange penge at hente, hvis vi kan undgå overraskelser, når vi vælter vægge, piller lofter ned eller skifter installationer.«