Dansk firma bag verdensrekord for solceller
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk firma bag verdensrekord for solceller

En hel skov af solceller er langt mere effektiv end én flad. Det har det danske firma Sunflake vist ved at sætte uofficiel verdensrekord i effektivitet for de såkaldt III-V-solceller.

'Skoven' består af nanotråde opbyget af III-V-halvledermaterialer, hvilket vil sige, at de kommer fra gruppe tre og fem i det periodiske system. Solcellerne er supereffektive, og endnu bedre bliver det, hvis det er muligt at få de små III-V-solceller til at vokse på en plade af traditionelle siliciumsolceller.

Sunflake er i stand til begge dele, og de gør det faktisk så godt, at de for nylig har sat uofficiel verdensrekord i effektivitet, når det gælder denne type solceller: 10,2 procent for at være helt præcis. Og det slutter ikke her, fortæller Morten Schaldemose og Martin Aagesen, der er henholdsvis administrerende direktør og teknisk direktør i det lille firma, der holder til på Københavns Universitet, som firmaet har et tæt samarbejde med via et fælles projekt med Højteknologifonden:

Læs også: Danske Sunflake dyrker nano-solceller

»De 10,2 procent er målt på en enkelt tråd. Teorien foreskriver, at en hel skov af nanotråde vil have den dobbelte effektivitet,« fortæller Morten Schaldemose.

Mulighed for 40 procents effektivitet

Flere uafhængige forskere har beregnet den teoretisk maksimale effektivitet for denne type såkaldte tandemsolceller til over 40 procent, så der er stadig et stykke vej. Men allerede nu har det lille firma opnået en effektivitet på mere end det dobbelte af, hvad der tidligere er opnået med en kombination af III-V-materialer og silicium. Til sammenligning ligger effektiviteten for de bedste siliciumsolceller i dag på 16-21 procent.

En kombination af silicium og III-V-materialer har været eftertragtet i mange år, men materialernes vidt forskellige krystalegenskaber har indtil nu været en hindring for at opnå tilfredsstillende resultater. Årsagen til Sunflakes succes er bl.a. deres brug af nanotråde, som pga. størrelsen har de egenskaber, der er nødvendige for at kompensere for forskellen i krystalegenskaberne.

»Det, der gør vores resultater så banebrydende, er, at vi har kunnet tilføje fosfor til nanotrådene, hvilket betyder, at vi nu har den kombination af halvledermaterialer, der skal til for at kunne lave den - i forhold til pris og ydelse ideelle højeffektive solcelle,« forklarer Martin Aagesen.

Opbygningen med nanotråde betyder ydermere, at solcellen er mere fleksibel over for lysets indfaldsvinkel end almindelige flade solceller, som foretrækker direkte lys.

Billige materialer - dyr proces

Da der bare bruges nanomængder af III-V-materialerne, er materialeomkostningerne i forhold til effekt lavere end for den gængse siliciumcelle. Dog er selve produktionsprocessen omkostningstung. Derfor regner Morten Schaldemose heller ikke med, at Sunflakes solceller i første omgang vil være at finde på hustage. Anvendelsen vil hovedsageligt ske i produkter, hvor der er behov for en høj energitæthed:

»Det er for eksempel til satellitter og militære formål og til den type solceller, hvor man koncentrerer sollyset og dermed ikke har brug for meget store overflader af celler,« fortæller han. Sunflake ser også et interessant marked inden for forbrugerelektronik. Det kan for eksempel være på en mobiltelefon eller laptop:

»Man skal ikke regne med, at vores solceller vil kunne dække hele energibehovet i en smartphone, men de vil kunne levere strøm i nødsituationer. På simple telefoner derimod vil et panel af højeffektive tandemsolceller helt kunne eliminere behovet for ekstern opladning, hvilket vil have kolossal betydning i de egne af verden, hvor der ikke er udrullet et el-net,« siger Morten Schaldemose.

Sunflakes solceller forventes i starten at koste omkring 10-15 dollars pr. watt. Til sammenligning koster de traditionelle højeffektive solceller 150-250 dollars pr. watt. Solceller af polykrystallinsk silicium kan i dag købes til under 1 dollar pr. watt.

Martin Aagesen og Morten Schaldemose har netop været i Sydøstasien for at finde samarbejdspartnere og investorer. En introduktion på markedet ligger stadig nogle år ude i fremtiden.

Hej Bjørn,
du skriver følgende i din artikel:
"Solceller af polykrystallinsk silicium kan i dag købes til under 1 dollar pr. watt."

Det lyder rigtigt godt, men du kunne måske overtales til at informere om, hvor man finder en sådan pris.
Det er måske ved kvadratkilometer indkøb ;-D og jeg har kun brug for noget der passer til min villa.

Jeg fik en pris på et 2 kW anlæg på 86.000 kr. hvilket jo lander på omkring 43 kr pr. Watt. I dag er kursen 5,63880 kr. for en enkelt dollar, så en faktor 7,6 er da værd at gå efter.

Så vil tilbagebetalingstiden falde fra ca. 23 år til omkring 3 år.
Med en sådan udsigt er det jo bare med at komme igang. ;-D

Det er i øvrigt møgirriterende din mailkonto ikke kan modtage post. Den er tilsyneladende ikke oprettet hos @ing.dk

 • 0
 • 0

Hej Bjørn,
du skriver følgende i din artikel:
"Solceller af polykrystallinsk silicium kan i dag købes til under 1 dollar pr. watt."
[...]

Jeg fik en pris på et 2 kW anlæg på 86.000 kr. hvilket jo lander på omkring 43 kr pr. Watt. I dag er kursen 5,63880 kr. for en enkelt dollar, så en faktor 7,6 er da værd at gå efter.

Vil du bare have de rå solceller til at ligge på dit tag?

Eller vil du have et færdigt produkt, hvor de er bygget ind i paneler, gjort vejrsikre, forsynet med beslag til fastgørelse på taget, forbundet elektrisk osv.?

Det er helt tosset at forvente, at prisen er den samme i de to tilfælde.

 • 0
 • 0

Hej Erik
Det er korrekt at solceller kan købes til ca 1 usd. men dertil kommer udgifter til Kabler-oplægningsgrej-montage-fragt, og ikke mondst en Inverter. Prisen på 1 usd. er prisen ab fabrik i Kina eller deromkring.
Du skriver at du har fået et tilbud på et 2kwp anlæg til 86.000,- kr. Det er for dyrt. du må gerne kontakte mig på min mail blc@sigma-el-installation.dk, hvorefter du kan få en henvisning til et polykrystalinsk anlæg f.ex. 6kwp til 104.000,- incl moms og opsætning (REC 240wp) eller et 4,32 kwp anlæg til 84.000,- kr incl moms og opsætning eller et anlæg på 2,88 kwp til 64.000,- kr incl moms og opsætning.Øvrige anlæg også med RECmoduler og Danfoss-Invertere.Hilsen Bent Lenius.

 • 0
 • 0

Jeg har fundet dette indlæg på et radioamatørforum:
Bare til orientering

Citat/
"Skulle nogen her have kendskab til inverterfabrikater, der IKKE støjer på HF (i området 1,5 til 30 MHz)?

Jeg selv har (meget) dårlige erfaringer med en 2 kW Danfoss UniLynx, der udsender kraftig æterbåret støj for hver 45 kHz helt op til 50 MHz. Danfoss har meddelt mig, at inverteren overholder alle gældende EMC/EMI krav."
Citat slut/

Tråden nævner mange andre fabrikater der ikke støjer.
Se evt. http://ham.brugtgrej.dk/forum.php?mode=thr...

MVH

 • 0
 • 0

Det er utrolig glædeligt at danskerne stadig kan være med på teknologi området, og jeg glæder mig også til højeffektive og billigere produkter.

MEN det er sørgeligt at der allerede i forskningsfasen opereres med at produktionen skal foregå i Kina.
Tyske producenter har jo måtte give op og på den baggrund er det forståeligt at nystartede danske virksomheder kigger mod øst.

http://www.spiegel.de/international/busine...

Det må imidlertid nu være klart for enhver, at det er tågesnak at påstå, at Danmark i fremtiden vil kunne overleve på innovation og nytænkning!

Vores eneste chance ER imidlertid, at overleve på innovation og nytænkning, men det vil kun kunne kun lade sig gøre såfremt der sker grundlæggende ændringer hvad angår ophavsret lovgivningen.

http://videnskabeligindsigt.blogspot.com/2...

http://videnskabeligindsigt.blogspot.com/2...

 • 0
 • 0

tilbud på solpaneler i form af ruller ala tagpap til 50cent per watt excl. transport, moms, inverter osv...

Det gælder bare om at følge med hos leverandørerne...

1$ er normal prisen i dag.

 • 0
 • 0

Skomager, bliv ved din læst. Jeg må ærligt sige at den diskution der foregår er tågesnak. Som med alt andet i denne verden, kan man ikke prissætte et produkt ud fra købsprisen på en enkelt detalje. Hvis det var så let, skulle al dansk landbrugsjord sås til med celler til 0.5 $. Det ville, hold da fast, gi et godt miljø på landet.

 • 0
 • 0

Der er forskel på æbler, pærer og bananer. Almindeligvis er et ikke deffinerbart ord og burde ikke findes. Va med fragt, forsikring, inverter, beslag, moms, markedsføring, valutakurser, statsstøtter, told, transport, markedsføring, markedsføring, ejendomsforsikring og iøvrigt er tid jo også penge.Michael du bidrager med at gøre tågen tykkere :-)). Iøvrigt vil jeg tilslutte mig BLC indlæg.

 • 0
 • 0

Hørt Kristian
Der er mange omkostninger forbundet med import af Solpaneler, og det er med til at presse prisen opad.

Vi skal iøvrigt glæde os over at danske forskere er med til banebrydende udvikling indenfor dette, og det skal ikke flyttes til Kina, for at gøres billigere. Effektiviser istedet herhjemme, og accepter at prisen på dette super produkt bliver højere, det burde det kunne bære hvis det passer.

 • 0
 • 0

" quote " MEN det er sørgeligt at der allerede i forskningsfasen opereres med at produktionen skal foregå i Kina. "quote end"

Jeg er helt enig, der er en sørgelig sygdom af Kina syndrom

Hvis vi kan opfinde det så kan vi vel også producere det, vi må da have nogen stolthed tilbage , "" vi kan bedre end Kina hvis vi vil ""

Skamme dem der hele tiden render til Kina

 • 0
 • 0

Ja man kan købe et turn key 6kW anlæg i Bilka for 105,000kr
I Bauhaus kan man så købe et 6kW Bosch turn key anlæg for 124,000kr.
Om fem år kan man vel købe et sådan anlæg til det halve.

Kan i nu have en god weekend alle sammen.

 • 0
 • 0

Her kan man få 6kWp for 73.800 kr. - såhh 5 år er nok lidt længe at vente ;o)

http://www.vvs-eksperten.dk/?g...nD6A

Du sammenligner nøgle færdigt med gør det selv.

Virker det ok i dine øjne?

Jeg sammenligner ikke - jeg opgiver bare en pris fundet på nettet - da prisen er inklusive garanti på hele anlægget, ser jeg ikke forskellen som afgørende.

Jeg ville nyde at installere anlægget selv; men andre vil sikkert finde det en uoverstigelig forhindring.

Da det er et site for ingeniører, vil de fleste sikkert ikke finde lidt "gør det selv" en uoverstigelig opgave.

 • 0
 • 0