Dansk energiforskning lider under halvtom pengekasse

For få penge, ustabilitet i bevillingerne, utilstrækkelig koordination mellem pengekasserne og for ringe en sammenhæng i fødekæden mellem grundforskning og anvendt forskning.

Det er nogle af de kritik-punkter, som tre økonomi-professorer fra CBS fremfører af den nuværende organisering af dansk energiforskning i en ny analyse.

Analysen fremlægges i dag på en energikonference, arrangeret af Dansk Energi og Dansk Fjernvarme. Analysen er betalt af Dansk Energi.

Som alternativ til det bestående system foreslår professorerne i stedet, at de strategiske energiforskningsmidler fremover samles, prioriteres og fordeles i ét nyt centralt Danmarks Energiforskningsråd (DEF).

Konsulent hos Cowi, cand. polit. Camilla Rosenhagen, som også har arbejdet med på analysen, forklarer, at et nyt råd først og fremmest kan sikre, at der helt overordnet er nogle, der samler trådene og prioriterer de offentlige energiforskningmidler:

»Et sådant råd kan sikre et bedre flow i forskningen mellem grundforskning og helt frem til virksomhederne. Det kan sikre, at alle arbejder på de samme lange linier og ud fra samme prioriteringer, og samtidig kan det være et rådgivende organ for politikerne om, hvor vi skal satse og hvordan,« siger hun.

Hun tilføjer, at rådet også skal stå til ansvar for, at eventuelle øgede forskningsmidler til sektoren bliver brugt lige så godt og effektivt som inden for andre sektorer.

Langsigtet planlægning af forskning er svært i dag

Analysen fremfører, at mængden af energiforskningsmidler i dag udgør 7-8 pct. af de samlede offentlige forskningsmidler, hvilket kun svarer til OECD-gennemsnittet. Og at det ifølge professorerne ikke er udtryk for en særlig prioritering.

I analysen uddybes kritikken af det forskningsfinansierende system, som over en længere årrække har været kendetegnet ved en stop-go effekt i bevillingerne, hvilket svækker mulighederne for langsigtet planlægning i forskningen.

Også mange forskellige små kasser i forskningsstøtte-systemet gør det svært at koordinere indsatsen og svært for ansøgeren at finde rundt i systemet. Og så savnes der ifølge de tre professorer klare kriterier for prioritering af de offentlige forskningsmidler.

Mange små forskningsmiljøer betyder ligeledes svære vilkår for opnåelse af kritisk masse for relevante aktiviteter i velfungerende forskningsmiljøer, herunder seminarer, workshops, konferencer m.v. Ligesom de små forskningsmiljøer har generelt svært ved at indgå i ansøgningerne om store forskningsbevillinger, herunder EU-midler.

Professorer: Opret nyt råd

Som nævnt mener eksperterne, at man kunne løse mange af problemerne ved at samle de strategiske energiforskningsmidler fra de mange små kasser i én stor, hvorfra de fordeles af et nyt paraply-organ ved navn Danmarks Energiforskningsråd (DEF). Undtaget er basismidler samt Frie midler til uddannelsesinstitutionerne.

I praksis skal tildelingen af midler fra DEF ifølge analysen ske via underråd eller programkomiteer, som nedsættes og tildeles midler i overensstemmelse med vigtigheden af forskning inden for de pågældende områder.

Analysen er udarbejdet af Camilla Rosenhagen og professorerne Svend E. Hougaard Jensen, Peter Møllgaard og Søren Bo Nielsen fra Copenhagen Business School.

Dokumentation

CBS analysen
link

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Af deres analyse kan man se at de vitterlig mener hele støtten til energiforskningen - inkl. PSO midler. Det ser jeg virkeligt frem til. Nuværende system af støtteordninger er som at stå på 10 tivoli-karusseller med hver deres konger.

  • 0
  • 0

Jeg ved ikke hvordan andre har det, men jeg oplever det nuværende system som fragmenteret, ineffektivt og ude af stand til at opstille og forfølge langsigtede mål. Desuden giver den generelle uigennemsigtighed naturligt ly for særinteresser af enhver art.

Da det samme system fungerer som naturlig spydspids i rådgivningen af det politiske system, er den naturlige følge at politikerne farer rundt som forvildede høns.

Jeg opfatter kort sagt dette her som et kerneproblem - og undrer mig over den ringe respons. Er der nogen, der er bange for at træde evt. sponsorer over tæerne???

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten