Dansk energieksport falder for første gang i seks år
Danske virksomheder, der producerer forskellige former for energiteknologi, oplevede sidste år for første gang siden 2010 et fald i eksporten.
I 2015 eksporterede de således for i alt 71,4 milliarder kroner, hvilket er et fald på 4 procent i forhold til året før.
Læs også: Dansk eksport af grøn energiteknologi vokser med rekordfart
Det fremgår af en ny opgørelse, som Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, DI Energi og Dansk Energi har udarbejdet sammen.
Ifølge opgørelsen er det først og fremmest den grønne del af energiteknologieksporten - som udgør 57,4 pct. af hele energieksporten - som er faldet, mens den øvrige del kun er faldet ganske lidt.
Faldet i den grønne energiteknologieksport på 6 pct. stammer hovedsageligt fra nedgang i eksporten til EU-landene, som aftager knap 80 pct af den danske, grønne energiteknologi.
Læs også: Der er lige så mange ansatte i energiindustrien som i politiet og retsvæsenet
Til gengæld steg eksporten af grøn energiteknologi til landene uden for EU med 5,8 pct.
Afsætningen af de øvrige energiteknologier fordeler sig ligeligt mellem EU-landene og landene uden for EU.
Minister vil i dialog
Tallene dækker over, at energiteknologieksporten til lande som Tyskland, USA og Kina steg, mens der har været en tilbagegang på væsentlige markeder som Sverige og Storbritannien.
Læs også: Minister: Klimaaftale kan give dansk eksport for 50 milliarder
I en pressemeddelelse fra energi- forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) hæfter han sig ved, at eksporten af energiteknologi stadig udgør 11 procent af den samlede vareeksport. Det gør, at Danmark fortsat ligger nummer ét blandt EU-landene udi energiteknologieksport.
Læs også: Lilleholt lover Bill Gates at afsætte flere energiforskningspenge
»Det glæder mig, at Danmark til trods for en lille tilbagegang i eksporten fastholder sin klare førerposition i EU som nr. 1 for så vidt angår eksport af energiteknologi. Eksporttallene minder os om, at vi ikke må hvile på laurbærrene, og derfor vil jeg indlede en dialog med industrien og energibranchen om, hvordan vi i fællesskab kan styrke eksportmulighederne til gavn for klimaet, vækst og danske arbejdspladser,« siger han.
Læs også: Ny evaluering roser energiforskning, som regeringen barberer voldsomt ned
Regeringen har skylden
Hos Alternativet mener man, at der er en klar sammenhæng mellem tilbagegangen i eksporten og regeringens politik, der ifølge partiet 'markedsfører sig på den såkaldt grønne realisme og dropper klimamål på stribe':
»Det er katastrofalt for den grønne omstilling og fremtidens velfærd, at vores førende væksterhverv taber pusten. Det her får forhåbentlig regeringen på bedre tanker, så den går fra bagstræberisk til ambitiøs klimapolitik - om ikke for planetens fremtids skyld, så for økonomiens skyld,« siger Christian Poll, klimaordfører i Alternativet, i en pressemeddelelse.
Opgørelsen over eksporten af energiteknologi i 2015 er som nævnt lavet i et samarbejde mellem Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, DI Energi og Dansk Energi.
Den offentliggøres i forbindelse med DI Energis årsdag i Industriens Hus i København, hvor repræsentanter fra virksomheder, der producerer energiteknologiske løsninger, er samlet for at drøfte, hvordan de kan styrke eksporten.
