Dansk Energi: Tekniq har ret – nye solcelle-tariffer er gammeldags
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk Energi: Tekniq har ret – nye solcelle-tariffer er gammeldags

Brancheforeningen Tekniqs kritik af principperne i de nye solcelle-nettariffer rammer plet hos Dansk Energi, som står bag forslaget til de nye tariffer.

Chefkonsulent Torben Møller Pedersen fra Dansk Energi siger ligeud, at Søren Rise fra Tekniq bestemt har en pointe:

»Det er det maksimale effekt-træk, der belaster et elnet, og ikke kWh-forbruget, og det afspejler de foreslåede tariffer med tidsdifferentiering kun delvis. Derfor vil vi gå i gang med at kigge på en anden tarifering,« lover han.

Læs også: Brancheforening: Forslag til solcelle-afregning modarbejder et intelligent elnet

Torben Møller Pedersen peger på, at nettariffer, der afspejler det maksimale effektforbrug og ikke kWh-forbruget hos hver forbruger, er relativt nyt og ikke særlig udbredt, men at man enkelte steder i Norge arbejder efter princippet.

Allerede i 2011 foreslog et netværk af smart grid-aktører i en rapport bestilt af den daværende regering at anvende nettariffer, der afspejler, hvornår nettet er mest belastet. Forslaget var med i en buket af i alt ni hovedanbefalinger og 35 delanbefalinger, der skal få smart grid op at stå inden 2020.

Læs også: Regeringsbestilt rapport anbefaler lavere el-afgifter fra næste år

Torben Møller Pedersen forklarer videre, at enkelte netselskaber for en række år siden har arbejdet med effekt-tarifering for store kunder i Danmark, men har opgivet det igen, fordi det var for svært at kommunikere til kunder, hvad de betalte for.

»De gamle tariffer afspejler en tid, hvor man gik op i at spare på strømmen. Sådan ser verden ikke nødvendigvis ud mere, hvor vi har store mængder vedvarende energi til rådighed og gerne vil have den ind i transport og opvarmning,« siger han og tilføjer, at effekt-tariffer giver incitamenter til en mere effektiv udnyttelse af det eksisterende elnet.

Selv om Dansk Energi er enig i Tekniqs kritik, har man ikke tænkt sig at ændre på det foreliggende forslag, som – hvis det går igennem – tidligst får effekt fra 2016.

Det skyldes ifølge Torben Møller Pedersen blandt andet, at en omkalfatring af tariferingen skal analyseres grundigt og tænkes sammen med en stor ændring af detailmarkedet, der gennemføres i 2016.

Hvornår Dansk Energi har et nyt oplæg klar til effekt-tariffer, vides ikke.

Torben Møller Pedersen forklarer videre, at enkelte netselskaber for en række år siden har arbejdet med effekt-tariffering for store kunder i Danmark, men har opgivet det igen, fordi det var for svært at kommunikere til kunder, hvad de betalte for.

Toben Møller må jo mene vi er dumme. Det kunne selvfølgelig være at han havde et forklaringsproblem.
Folk i andre lande har intet problem med at forstå et flertarifsystem.

  • 10
  • 1

Det kan vel ikke blive meget mere kompliceret end nu, hvor elregningen kan bestå af
faktisk energipris, evt spotpris.
energiafgift
tilslutningsgebyr
målerleje
administrationsgebyr
moms
PSO-tarif
og hvad de ellers kan finde på at kalde det.

  • 6
  • 0