Dansk Energi: Politikernøl med ny brændeafgift vil forsinke grønne kraftværker

Hvis den såkaldte forsyningssikkerhedsafgift ikke bliver vedtaget nu, så falder hele finansieringen af energiforliget fra foråret 2012 bort, og ombygningen af kulværkerne til biomasse kommer ikke i gang foreløbig.

Sådan advarer direktøren for Dansk Energi, som er elsektorens brancheforening, nu politikerne i en kommentar til artiklerne om lovforslaget til en ny forsyningssikkerhedsafgift på alle brændsler til opvarmning.

Læs også: Kritik: Ny skat på brænde bliver et bureaukratisk mareridt

»Det er farligt, hvis politikerne vakler nu, når det gælder afgift på brænde. Vi har ventet længe på denne her udmøntning, og jeg går da ud fra, at embedsmændene i Skat har overvejet, hvordan man bedst muligt kan inddrive afgiften,« siger Lars Aagaard.

Han tilføjer, at det for ham er vigtigt, at indtægtstabet til staten på grund af mindre brug af kul og gas – det tab, som nu skal finansieres med forsyningssikkerhedsafgiften – fordeles ligeligt til alle varmeforbrugere.

»Hvis afgiften på brænde til private droppes, så bliver forsyningssikkerhedsafgiften blot en skat på fjernvarme, og det vil være helt urimeligt,« siger han.

Flere organisationer har jo foreslået en nemmere administrerbar skorstensafgift – er det ikke en god idé?

»Jeg synes, at den ordning har den metodiske fejl, at den ikke afspejler, om man bruger meget brænde, eller om man sparer på det. Samtidig kunne sådan en afgift jo forlede folk til at bruge hygge-brændeovnen som primær varmekilde i stedet for blot bruge den engang imellem,« siger han.

Flere af de store kraftværker har ventet længe på, at loven om forsyningssikkerhedsafgiften skulle blive vedtaget, så man kunne komme i gang med forhandlinger med de lokale fjernvarmeselskaber om ombygning af værkerne til biomasse.

Størrelsen af afgiften har betydning for færdigforhandling af en finansieringsmodel, hvorefter kraftværk og fjernvarmeselskab deles om udgifterne til ombygning til grøn el og grøn fjernvarme.

Således har Dong Energy udskudt sine planer for ombygning af Studstrup-værket, indtil loven er vedtaget. Også Nordjyllandsværket og Fynsværket går i ombygningstanker, men afventer ligeledes, at lovgivningen falder på plads.

Læs også: Dong giver aarhusianerne et år mere med kulfyring

Lovforslaget er i høring indtil den 6. september.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Interessant, at kraftværkerne ønsker skat på udkantsdanmark og alle andre der ikke er deres kunder.

Kan man få tal på bordet? Hvad forventer staten at bruttoskatteindtægten bliver? Gerne i mia.kr.

 • 16
 • 1

Så ved vi da hvor forslaget tll skat på brænde og piller kommer fra

 • 19
 • 0

Man kan tvinge over på fjernvarme og varme baseret på el, jo nemmere er det at skrue på afgiftsskruerne i fremtiden. Smart men usmageligt og endnu en indgriben i det frie valg. Ordet miljø er efterhånden blevet endnu et udtryk for stigende skatter og afgifter.

 • 19
 • 1

»Jeg synes, at den ordning har den metodiske fejl, at den ikke afspejler, om man bruger meget brænde eller om man sparer på det. Samtidig kunne sådan en afgift jo forlede folk til at bruge hygge-brændeovnen som primær varmekilde i stedet for blot bruge den engang imellem,« siger han.

Skal det forstås således, at folk som allerede nu har en brændeovn kun til hygge, ved indførelse af en fast årlig afgift på skorstenen, som konsekvens vil begynde at bruge brændeovnen som primær varmekilde?

Det lyder lidt mystisk...

 • 2
 • 0

Når nu de er så ivrige for at få "grønne" kraftværker så må de vel også stilles over for en leveringspligt. Når alle der idag bruger brænde eller træpiller skal tvinges til at betale for kraftværker som de ikke kan kobles ( vi taler om fjernevarme delen) så må kraftværkerne være forpligtet til at levere varme til disse "kunder" i fremtiden.

Lyder mest af alt som om der er nogle politikere og embedsmænd der er kan se at folk netop spare på de fossile brændstoffer og dermed er der hul i kassen til nye fantast projekter og ministrepensioner. og straks må folket straffes for at spare. Vi mig et eneste milijø tiltag der har givet en negativ indtægt til staten som har fået lov at bestå og ikke er blevet lukket eller erstattet af en anden afgift. Efterhånden må det være et krav at hvert lovforslag skal indeholde afskedigelsen af et minimum af embedsmænd og/eller andre DJØF'er inden for det område lovforslaget omhandler, inden det kan vedtages.

 • 10
 • 1

Kraftværkerne står på spring til ombygning, men skal lige finde ud af hvordan de skal få pengene hjem. Hvorfor ombygge når det koster og gør det leverede dyrere? Jeg forstår heller ikke hvilken aktie de lokale fjernvarmeselskaber har i den ombygning. De skal vel blot sørge for den billigste varme til deres kunder, og hvis de ikke selv ejer værket, så er det ikke deres bord. Man har sikkert i sin tid delt produktion og distribution op for at få konkurrence (så det blev billigere), men når der kun er et værk til nettet, så er konkurrencen mere på skrømt, og når distributøren går i seng med producenten burde kommunens dyneløftere træde i karakter.

 • 7
 • 0

Så ville deres medlemmer selv se lyset og sørge for at finde billigere alternativer til deres PRIVATE kraftværker. det kan for pokker da ikke være en offentlig opgave at bygge deres lort om til den standart der er krævet i Danmark. PSO afgift er det rene gift i et demokratisk samfund.

 • 3
 • 0

Det lovforslag er noget af det mest amatøragtige, jeg længe har set. Hvordan har man tænkt sig at føre effektiv kontrol med handel med brænde, bortset fra statsskovene? I givet fald ville den lov aldrig for alvor slå igennem i Jylland. Det lovforslag er helt, helt til grin, og tjener åbenlyst kun elselskabernes interesser. Hvor ubegavede kan politikerne være?

 • 6
 • 0

"Han tilføjer, at det for ham er vigtigt, at indtægtstabet til staten på grund af mindre brug af kul og gas – det tab, som nu skal finansieres med forsyningssikkerhedsafgiften – fordeles ligeligt til alle varmeforbrugere."

Man forbløffes når man læser ovenstående. Skal en socialistisk regering gå ind for ligelig fordeling af skatter og afgifter? Det plejer da at være efter princippet om at de bredeste skuldre bærer de tungeste byrde. At lægge adfærdsregulerende afgifter på forbrug af produkter der har uheldige følger er OK, men at basere basal skatteinddrivning på ens skat for alle er ikke OK.

Alle har brug for at få varmet huset op, måske mest børnefamilierne, som også er de der bruger mest vand og el - igen ramt af ens skatteopkrævning.

Skat på brænde vil som en ovenfor nævnte ramme udkantsdanmark hårdest - og specielt blå Bjarne i udkantsdanmark. Det er ham der er mest ihærdig med fyring, mens de rige ikke gider.

Men fint nok: lad de fattige betale lige så meget som de rige. ;-)

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten