Dansk Energi: Højere støtte til havmøller truer ikke elregningen
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk Energi: Højere støtte til havmøller truer ikke elregningen

Danske elforbrugere vil ikke få en højere samlet regning for strøm som følge af, at støtten til vindmøller (PSO) sættes i vejret.

Forklaringen er, at PSO-betalingen justeres ind efter markedsprisen for el, og derfor vil en lav elpris give en høj PSO-betaling og omvendt.

Det påpeger brancheorganisationen Dansk Energi i en kommentar til en artikel i Berlingske, hvori det fremgik, at støtten til vindmøllerne over elregningen vil stige markant som følge af lave elpriser.

Læs også: Havmølleparker truet af billige CO2-kvoter

Derfor mente en række politikere, at det bliver det for dyrt for forbrugerne at realisere VE- udbygningen, som blev vedtaget i energiforliget.

»Isoleret set er det rigtigt, at støttekronerne stiger med en lav elpris, men det er bare ikke hele sandheden. For flere støttekroner er jo et udtryk for, at forbrugerne samtidig betaler en lav elmarkedspris,« siger adm. direktør Lars Aagaard.

Han tilføjer, at mekanismen oven i købet er indrettet sådan, at det bliver billigere samlet set for forbrugerne, når elprisen er lav. Det sker, fordi PSO-betalingen kun stiger med 0,5 øre, hver gang elprisen falder med 1 øre pr. kWh.

Lars Aagaard mener, at den reelle trussel ved lavere CO2-kvotepriser er ringere konkurrenceevne hos danske energi-intense virksomheder, fordi de ikke får gavn af de lave elpriser - sådan som deres konkurrenter i udlandet får.

I udlandet er støttesystemerne nemlig indrettet på andre og meget forskellige måder:

»Vi synes, det er et problem med forskellige støtteregimer i EU. Et fælles kvotesystem er det eneste rigtige, og derfor er det virkeligt vigtigt, at kvotesystemet kommer til at fungere, og de bliver en reel prisdannelse,« siger Lars Aagaard.

Han mener, at Danmark bør støtte klimakommissær Connie Hedegaards forslag om at holde 900 mio. CO2-kvoter tilbage og på den måde hæve prisen.

Men til Berlingske siger klima- og energiminister Martin Lidegaard (R), at regeringen ikke har bestemt sig endeligt for eller imod Hedegaards forslag.

Ministeren så gerne noget mere ambitiøst, og at kvoterne blev trukket tilbage mere permanent, så man ikke senere smadrer systemet med de tilbagetrukne kvoter.

*Men er det så ikke som at tisse i bukserne i frostvejr, som ministeren udtrykker det? *

»Jeg synes, man bør støtte det forslag nu og starte med at holde de nævnte kvoter tilbage. Det er trods alt nemmere at sløjfe nogle kvoter, som ikke er kastet på markedet, end at skulle trække nogen tilbage, som allerede er uddelt,« siger direktøren for Dansk Energi.

Liberal Alliance, som står uden for energiforliget, vil nu have klima- og energiminister Martin Lidegaard til at forklare, om den samlede økonomi i energiforliget fra 2012 overhovedet hænger sammen efter Berlingskes beregninger af, at den lave CO2-kvotepris vil få industrien og forbrugernes bidrag til energiforliget til at stige med mere end en milliard kroner årligt frem mod 2020.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

at lobbychefen Lars Aagaard vil godtgøre tabet ved prisstigningen (differencen) til hver eneste borger her i landet, hvis hans tro, mene og fejlbedømmelse vedr. PSO koster elforbrugerne (=skatteborgerne) penge ?

Er han et mandfolk og vil han via Dansk Energi erkende brøden samt udbetaler pengene - eller er han sælger af varm luft i metermål ?

PS! Elforbruger i DK er normalt også = skatteborger, da der kun er nogle virksomheder, som nok er elforbruger men ikke skatteborger.

 • 0
 • 0

Hvis det er så godt, så kan støtten vel afskaffes?

Vindindustrien skal af den danske skatte/afgift/pso betalte støtte. Det er vel det mindste man kan forlange efter 35 år. Pengene har de bedre hos borgerne.

Vh Troels

 • 0
 • 1

Så bliver løgnen gentaget, nemlig at vindkraft er billig. Det er rigtigt, at vindkraft presser elprisen ned i de vindkraftige perioder, hvor møllerne "synger i kort". Derved udløses endnu større PSO-midler, en udvikling der mildest talt er gået amok. Vindkraftel dumpes på elmarkedet og opnår derfor de gennemsnitlige laveste priser i markedet, dette kan bla. ses på kontraktpriser, intet mystisk idet.

Men ved vindkraft ser man bortfra de inddirekte omkostninger til bakcuo, hvor fjernvarmeforbrugerne gratis finansiere vindkraftens ulemper.

At DIK ikke kan se disse helt simple markedsmekanismer er en gåde, ligesom det er en gåde, hvorfor man ikke kan se de mange udflagede arbejdspladser.

Så jeg er helt enig med Troels, afskaf støtten til vindkraft.

 • 0
 • 1

Når artiklen skriver at: "PSO-betalingen justeres ind efter markedsprisen for el, og derfor vil en lav elpris give en høj PSO-betaling og omvendt" er det så ikke rendyrket planøkonomi a la den, der til sidst fik de socialistiske lande til at bryde sammen?

 • 0
 • 0

er det så ikke rendyrket planøkonomi a la den, der til sidst fik de socialistiske lande til at bryde sammen?

 • jovist; blot et enkelt blik på elregningen anskueliggør graden af planøkonomisk 'tænkning' (if any?) i dansk energipolitik! :)
 • 0
 • 0

PS! Elforbruger i DK er normalt også = skatteborger, da der kun er nogle virksomheder, som nok er elforbruger men ikke skatteborger.

Elforbruger i Danmark er altid lige med skatteborger, bare se på hvor størstedelen af pengene på din elregning går hen :-P

 • 1
 • 0

solcelle anlæggene heller ikke. De var en dråbe i havet, men det forhindrede ikke dem i at smadre markedet uden af anden grund end personligt mishag over privates tilfredshed.

 • 0
 • 0

At DIK ikke kan se disse helt simple markedsmekanismer er en gåde...

Gåde for hvem ?

Mennesker bliver blinde, når den månedlige lønudbetaling + bonus er afhængig af 1) det man ser 2) hvor man ser det 3) hvornår man ser det 4) det man aldrig ser.

Det utroligt (gåden) er, at man både ansætter og aflønner personer, som åbenbart ikke har de fornødne kvalifikationer på området.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten