Dansk Energi advarer: Udbudsmodel er ikke tænkt igennem

En ny udbudsmodel – som er introduceret i den politiske aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti – kan ifølge brancheorganisationen Dansk Energi risikere at ende som en fiasko, hvis en ny administrativ praksis ikke bliver etableret hurtigst muligt.

Den nye model kræver nemlig, at projektmagere selv skal betale for nettilslutning af både vind- og solkraftværkerne – og derfor også skal kende prisen for denne nettilslutning.

Læs også: Her er tallene: Ny aftale mere end halverer udbygningen af sol og vind på land

Men det er processerne slet ikke designet til, siger Anders Stouge, der er vicedirektør i Dansk Energi til netmediet Energiwatch:

»Man kan ikke bare gå hen til distributionsselskab X og sige, at man skal opstille nogle møller og gerne vil have en pris for tilslutningen,« forklarer han:

»Så vil de sige, vent lige et øjeblik, for vi skal snakke sammen med de andre, og så skal vi regne på det.«

Månedlang proces

Ifølge Anders Stouge kan det godt tage mange måneder, og så kan det være, at udbuddet allerede er løbet af stablen.

Derfor har Dansk Energi sendt et brev til Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet og gjort opmærksom på, at den nye model vil kræve en helt ny administrativ praksis.

Hos Dansk Energi undrer man sig i øvrigt over, at ministeren ikke for lang tid siden har hevet fat i branchen for at løse problemet.

Brancheforeningen foreslår derfor, at man straks nedsætter en arbejdsgruppe, der kan få et grundlag på plads.

Løsning er bydende nødvendig

»Jeg er desværre lidt bange for, at man har sagt, det fikser vi hen ad vejen. Men så har man ikke gjort sig forestilling om, hvor omfattende et arbejde det egentlig er at lave det om. Derfor har vi sagt, at vi er nødt til at sætte os ned nu og løse det her,« siger Anders Stouge, der kalder det for bydende nødvendigt at finde en løsning.

»Ellers kommer den her to-årige forsøgsordning med udbud ikke til at virke ordentligt,« siger han.

Hvis der ikke bliver fundet en løsning, frygter Anders Stouge nemlig, at udviklerne står med en så stor uvidenhed om, hvilken pris de kan byde ind, at det vil afholde flere fra at byde.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det var vel forudsigeligt at blå blok indgik en aftale der på flere måder sætter udbygningen af VE anlæg ned i et meget lavere tempo. Hvilke fordele mon de har af det?

 • 6
 • 2

Det var vel forudsigeligt at blå blok indgik en aftale der på flere måder sætter udbygningen af VE anlæg ned i et meget lavere tempo. Hvilke fordele mon de har af det?

Fordelene man ønsker at opnå, er givetvis andre, selvom effekten måske bliver, som du forudsiger.

Fx:

At opbygge en uafhængig tilslutningsindustri, der kan gøre sig både i Danmark og internationalt, og dermed billiggøre processen på grund af stordriftsfordele og ekspertiseopbygning.

Eller at producenter af energianlæg med store tilslutningsarbejder selv kan stå for den nødvendige projektering af disse, og således forstærke den internationale konkurrenceevne.

Fjerne produktionsspecifik projekteringsarbejde fra monopolet, for ikke at forvride konkurrencen mellem de enkelte energiformer.

Billigere energi.

 • 4
 • 2

Er det her ikke bare endnu et eksempel på folketingets lovsjuskeri, hvor lap på lap på lap, til sidst ender med at være et kludetæppe ingen rigtigt kan huske hvad skulle bruges til ?

Regelforenkling og lovrenovation. Kræver der rives ned til grunden og fundamentet efterses, for at fastslå om der kan bygges nyt på det gamle fundament - kan det gamle fundament ikke bruges, må grunden ryddes fuldstændig for at kunne etablere et nyt..

I dag forgår lovgivning og cirkulære og regel tilføjelser, som knopskydninger og underlige beskæringer til nye lapper, der viser sig at se forfærdelige ud, og hæmmer det den var tiltænkt skulle fremmes og tydeliggøres

 • 4
 • 1

Hele grundlaget for aftalen er ikke tænkt igennem medmindre målet er effektivt at saboterer den grønne omstilling Læs artikelen fra EnergiWatch: "Jeg forstår ikke rationalet bag den danske regering" Regeringen bryder med den danske tradition for at gå forrest med grøn energipolitik, kritiserer en af Europas mest indflydelsesrige energipolitikere, der kalder den nye VE-aftale "systemisk nonsens". http://energiwatch.dk/secure/Energinyt/Pol...

 • 4
 • 2

Hele grundlaget for aftalen er ikke tænkt igennem medmindre målet er effektivt at saboterer den grønne omstilling Læs artikelen fra EnergiWatch:

Jamen der sker jo ingen reduktion af kraftværkernes brædselsforbrug uanset hvor mange møller der opstilles, det er jo det samme uanset hvor meget strøm udlandet og møllerne afsætter til nettet. Det giver jo ingen menig af opstille flere møller, når kraftværkerne godt nok afsætter mindre strøm, men de bruger det samme eller mere brændsel..

Se https://ens.dk/sites/ens.dk/files/Statisti...

I 2015 tilføres der landets el-net 121 Pj el.

Møller og udlandet afsatte hele 72 Pj el.

For at producere 49 Pj fra danske kraftværker bruger værker sammen med fjernvarmeproduktionen samlet 215 Pj brændsler.

De 49 Pj el burde bruge under 100 Pj, når en stor del af brændslet kunne være naturgas.

Hvis ønsker et dansk el-system som er fossilfri så ville det da give mere mening at nedlægge alle møllerne omlægge de sidste 3 centrale kulkraftværker til biomasse så er (næsten) hele det danske el og varmeforbrug fossilfri. De 215 Pj som kraftværkerne i dag bruger årligt kan sammen med udlandet uden problem producere landets el-behov fossilfri.

 • 1
 • 11

Det er nemt at kritisere en løsningsmodel. Andre lande har andre afregningsmetoder for betaling af net tilslutning. I hvert fald for havvind. Lad os få nogle faktuelle oplysninger, så vi kan sammenligne, uden at skulle genopfinde den dybe tallerken. Naturligvis kan den megen jammer skyldes at nu, BEKLAGELIGVIS, vil en del af udgifterne ikke ’sådan bare’ kunne fejes ind under gulvtæppet. En ærlig diskussion og en god løsning kræver lige vilkår – level playing field.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten