Renault har i al hast sendt fire tekniske eksperter i bilbrande til Nykøbing Mors for at undersøge en udbrændt elbil af mærket Renault Fluence, der i nat gik i brand, mens den stod til opladning. To af dem er fra Frankrig med speciale i henholdvis batteribande og generelle bilbrande. De to øvrige er fløjet ned fra Stockholm.
»Vi står lige og kigger på bilen, men jeg kan endnu ikke sige, hvad der er årsag til branden,« siger Renaults danske informationschef, Søren Hyltoft, på telefonen fra Morsø, hvor han står med teknikerne.
Oplysningerne er indtil videre sparsomme. Bilen er ejet af Morsø Kommune, og den stod til opladning ved sin stander, der er leveret af Better Place. Alarmen gik ifølge Morsø Folkeblad klokken 3.22 i morges, hvor vinden i de tidlige morgentimer drev røgen ud over Klosterfjorden, så ingen kom noget til.
Niels Pedersen, der er beredskabschef i Nykøbing Mors, oplyser til Ekstra Bladet, at branden er begyndt 'inde i bilen', og mener dermed, at branden ikke er påsat, men er begyndt enten i selve batteriet eller i ladeenheden - måske pga. en kortslutning.
Men da Ingeniøren får kontakt til beredskabschefen, er beskeden lidt mindre skråsikker. Siden udtalelsen til Ekstra Bladet har Renault stillet med sine fire eksperter, og nu er beskeden, at man reelt endnu ikke kender årsagen til branden.
»Reelt ved jeg ikke noget,« siger Niels Pedersen nu.
Informationschef Søren Hyltoft oplyser, at der er tale om den første brand, Renault endnu har oplevet i sine elbiler. Der er ifølge Hyltoft solgt 2.500 af mærket Fluence, mens Renault i alt har solgt 20.000 elbiler.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Du har HELT ret i, at der er vigtigere ting end elbiler i denne verden. Rom blev heller ikke drukket på én dag.
@Dan Frederiksen: Netop mine argumenter er jo, at elbiler ikke er et alternativ, der kan bruges til noget kontra konventionelle biler. Rækkevidde er alfa og omega i trafikken.
Hvad koster en Tesla? Jeg har IKKE råd til den; men jeg har behov for at køre til Paris af og til. Så kan du kalde det tåbeligt, og hvor ER ladestationerne? Det er menneskets ret til at vælge selv, der er vigtig for mig.
Steen, en elbil bliver øjeblikkeligt varm i modsætning til de primitive forbrændingsbiler og effekten på rækkevidden ved at bruge varme er ganske ubetydelig. Hvis det var så stort et problem som du så spektakulært ignorant og tankeløst postulerer, mon så ikke nogle af de 3% af alle biler solgt i Norge ville have opdaget det. Start med at læs Sørens kommentar og derefter kan du evt læse andre elbilsejeres erfaringer. Rigtige elbiler, ikke underdimensioneret hjemmebyg. Brug af varme påvirker kun rækkevidden ganske lidt. Selv hvis du holder i trafik i 4 timer.
Og lær af det så du ikke siger noget ligeså forkert til næste artikel.
Hvad angår din tåbelige tur til Paris, en Tesla Model S85 kan gå turen med 2 opladninger på 45 minutter, dog forudsat at der er ladestationer.
Og prøv om du kan samle dit sind til at indse hvad der er på spil. Vores helbred, vores betalingsbalance, forsyningssikkerhed, krige og jordens helbred. Du ved, den planet vi er 100% afhængige af og som du tankeløst tager for givet.
Tænk at vi som race er så dumme at vi ikke kan se vi graver vores egen grav.
Kig bu på elbilen som den lækre skruemaskine den er, i stedet for at insistere på at bruge den som hammer:
Når det kommer til iMiEV trillingerne (og AFUTURE EV200 der startede med denne feature) så har de alle et overdimensioneret varmeapperat (1-3kW) der på 5-10 minutter kan koge kabinen igennem og ligefrem smelte sneen af vinduerne - modsat de fleste nyere dieselbiler der i dag stadig er kolde når de kommer frem. Og de maks. 3kW i 10 minutter koster blot 500 Wh eller maks. 5km på rækkevidden, og derefter koster det bare 100-250W at holde temperaturen.
Og ligesom der til dieselbilen kan købes en forvarmer, er der i iMiEV 2012 lavet en funktion der tillader opvarmning mens stikket er sat i, så man kommer ud i en dejlig varm elbil med fuld rækkevidde.
Problemerne med elbilerne løses løbende og i hastigt tempo - til paris kan du komme med elbil om få år på flere forskellige måder (hurtigladere, rangeextender, etc.), men hvorfor man ikke tager (bil)toget eller flyver dertil, og lejer en elbil i Paris i stedet forstår jeg stadig ikke - medmindre det er autocamperen eller lastvognen du vil have elektrisk og så går der nok et par år til: Rom blev ikke bygget på én dag og der findes trods alt vigtigere projekter end elbiler i denne verden...
I øvrigt, så brænder en dieselbil ikke sådan uden videre, det kan ikke lade sig gøre.
Hmm var det ikke 400 busser der gik ild i i tyskland alene?http://ing.dk/artikel/133195-hvert-aar-udbraender-400-busser-i-tyskland
Min elbil fra 1996 har fint løst det problem med et 5kW Eberspächer oliefyr. Hvis man er for meget purrist til at bruge fossilolie til fyret, så kan man jo bruge biodiesel... Eller rapsolie (kræver opvarmning af olien).Uanset hvor dygtige I allesammen mener at være, så er der stadig ingen af fabrikkerne, der har en god løsning på et effektivt defroster- og varmesystem, som ikke vil koste 25 - 50% yderligere på rækkevidden.
Hvorfor dog gøre det - det er jo ikke optimalt - lej en bil til lejligheden, eller tag toget/flyet. Der er jo ingen der påstår at elbilen kan løse alle problemer. Det er jo også kun en klamphugger, der benytter en skruetrækker som mejsel.Jeg vil gerne se én af entusiasterne køre en tur til Paris en god kold vinterdag. Det vil sikkert være en kold tur, og det vil nok tage tre - fire dage.
Men hvorfor skal man nødvendigvis bruge spildvarme til det - det er jo utroligt ineffektivt.Det kan vi bare ikke bruge til noget. Der SKAL være noget, der producerer varme, som kan bruges i kabinen.
Togbranchen er en elendig sammenligning. Dieselelektriske godslokomotiver er MINDRE effektive end hvis de bare havde en helt almindelig gearing. Man kan bare ikke lave et nogenlunde fornuftigt mekanisk gearsystem som kan få et godstog i gang fra stilstand.Skel lidt til togbranchen, der har kørt diesel-elektrisk i mere end 80 år.
Dieselelektriske godstog laver godt nok teknisk set regenerativ bremsning, men al energien brændes af i nogle enorme modstande med god køling.
Alt dette spild giver rigeligt varme til rådighed, men vi skifter jo ikke til hybridbiler for at køre kortere pr liter brændstof.
Anyway, det er ikke noget problem at skaffe varme nok. Start med at lave ratvarme og sædevarme, så føles en lavere lufttemperatur komfortabel. Sæt derefter en varmepumpe ind. Der er varmepumpe i min tørretumbler, det må også kunne installeres i en bil. Vupti, så kommer du rigtig langt med 1kW,. og 1kW er stort set en afrundingsfejl sammenlignet med den nødvendige effekt til motoren ved alt fra 50km/h og op. Selv med et sølle batteri som det i Renault Fluence har du strøm til 22 timer ved 1kW.
Uanset hvor dygtige I allesammen mener at være, så er der stadig ingen af fabrikkerne, der har en god løsning på et effektivt defroster- og varmesystem, som ikke vil koste 25 - 50% yderligere på rækkevidden.
Jeg vil gerne se én af entusiasterne køre en tur til Paris en god kold vinterdag. Det vil sikkert være en kold tur, og det vil nok tage tre - fire dage.
Det kan vi bare ikke bruge til noget. Der SKAL være noget, der producerer varme, som kan bruges i kabinen.
Brint-biler, og gerne brint-elektrisk-mekanisk drevet ville være en bedre ide. Skel lidt til togbranchen, der har kørt diesel-elektrisk i mere end 80 år.
her kan du se chassiset i Tesla's nyeste bil <a href="http://www.teslamotorsclub.com...0079">http://www.teslamotorsclub.com…;
som om det var noget, kom med på en kikker, her slæbes der knæ med MotoCzysz's gamle 2010 model:http://www.youtube.com/watch?v=Mv0STFzqXt4&feature=player_embedded
Erik, det var knusende ringe logik. Det kunne midlertidigt tage livsmodet fra mig og jeg måtte skjule mit ansigt i mine hænder for at finde styrke.
At en blybaseret golfbil fra din fjerne fortid også var simpel er selvfølgelig ikke basis for at konkludere at en moderne elbil er andet end simpel. Simple private folk bygger deres egne lithiumbaserede elbiler der virker fortrinligt. I dens grundbestanddele er det blot en simpel motor, en boks med regulerende effektelektronik og en batterikæde. Ofte mere elegant og potent end selv dit håbløse eksempel.
her kan du se chassiset i Tesla's nyeste bil http://www.teslamotorsclub.com/attachment.php?attachmentid=3800&stc=1&d=1325530079Trumlen på venstre side er den 440hestes motor, trumlen på højre side er effektelektronikken. Den flade bund er batterierne. Der er kun fast gearing og motoren spinder op til 15000rpm
Hvis ovenstående er afhængigt af...Allan, vi vil genoprette SS og tvinge Jer til at købe dyre elbiler der løber tør for strøm når du mindst venter det og vi vil skyde Jer med Luger hvis der bliver noget pyller : )
...tager jeg det med ophøjet ro....en vildt succesfuldt elbilsfabrik...
You don't know the power of the electric force
I så fald har jeg bare været heldig, det har da givet mig brød på bordet i 36 år + total gældfri + lidt på bogen, incl. det der forsvandt i en jysk hæk ;-)
Erik, det er ganske enkelt. En elbil kan være super simpel, meget simplere end en benzinbil og batterierne vil falde meget mere end allerede og vi er omkring 200$/kWh nu. Så vi ender med simple, billige, meget pålidelige biler der kan køre på solskin og ikke ødelægger vores lunger og planet. Det er et knusende faktum.
Dan, det er ganske enkelt. En elbil HAR været super simpel, du taler om fremtiden fom fakta, men beskriver fortidens fakta
Min ærede læremester ud i det elektromekaniske var i 70'erne forhandler af Melex elbiler, det var netop (relativt) billige, simple (falsmodstandsreg.) og driftsikre biler med Blyakkumulatorer, vi brugte den ene til servicebesøg så jeg har en del erfarring med at køre elbil, solgte desværre ingen, tror de gik tilbage til importøren da Mester solgte biksen
Bortset fra den korte rækkevidde der jo altid hang i baghovedet og den lave fart (reg. som traktor) var det et udemærket køretøj, let at komme ind og ud af eller rettere af og på - og så gik der ikke det mindste ild i den!
Se det er historie, det kan ingen padle tilbage og ændre, det er et knusende faktum
..var CC formfaktor af den her:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8a/Melex.jpg
Erik, det er ganske enkelt. En elbil kan være super simpel, meget simplere end en benzinbil og batterierne vil falde meget mere end allerede og vi er omkring 200$/kWh nu. Så vi ender med simple, billige, meget pålidelige biler der kan køre på solskin og ikke ødelægger vores lunger og planet. Det er et knusende faktum. Jeg har beskæftiget mig med det her i 6 år og jeg er ikke helt ubegavet. Jeg har kigget på ingeniørregnskabet og det tegner en nådesløs trend for fremtiden. Elbilen vil knuse alt. Dog er menneskeheden dum nok og bilfabrikanterne inkompetente og onde nok til at det i princippet kan undgåes. Gud ved de gør deres bedste for at undgå det. Men trods deres modstand sker overgangen med knusende styrke. Der er lang vej endnu pga dumheden men det er stort set sikkert at det vil ske. Det er ligeledes sikkert at HFC ikke vil ske trods bilfabrikanternes loven og promovering i årtier. Og de gør det stadig. Således vil det blive.
You don't know the power of the electric force
at der bliver ved med at være indgroede kværulanter der er så skråsikre på at elbiler skal slåes ihjel med ild og kæp igennem hjertet : ) utroligt så tankeløse I er.
Måske er "I" ikke tankeløse, måske har "I" bare tænkt tanken til ende og konkluderet at elbiler ikke kan redde verden, det synes jeg du skulle læse lidt over
Renewable Energy: The Vision And A Dose Of Realityhttp://theautomaticearth.com/Energy/renewable-energy-the-vision-and-a-dose-of-reality.html
Sustainable Energy – without the hot airhttp://www.withouthotair.com/Contents.html
Allan, vi vil genoprette SS og tvinge Jer til at købe dyre elbiler der løber tør for strøm når du mindst venter det og vi vil skyde Jer med Luger hvis der bliver noget pyller : ) Og I skal fryse om vinteren og beskattes 100% blot for at tage Jeres penge og brænde dem.
Det er grusomt som amerikanersygen også har grebet nogle danskere.</p>
<p>Det kunne være humor at lave en vildt succesfuldt elbilsfabrik vis tema er stærkt kommunistisk med rødt logo og hammer og segl. For at provokere dem for hvem fornuft og ansvar er et fascistisk angreb.
Du er sgu underlig!
- arbejder du for DONG eller BP eller ?
Allan, vi vil genoprette SS og tvinge Jer til at købe dyre elbiler der løber tør for strøm når du mindst venter det og vi vil skyde Jer med Luger hvis der bliver noget pyller : ) Og I skal fryse om vinteren og beskattes 100% blot for at tage Jeres penge og brænde dem. Det er grusomt som amerikanersygen også har grebet nogle danskere.
Det kunne være humor at lave en vildt succesfuldt elbilsfabrik vis tema er stærkt kommunistisk med rødt logo og hammer og segl. For at provokere dem for hvem fornuft og ansvar er et fascistisk angreb.
skal iflg. de "røde" tvinges til at oprette ladestationer.. Tankstation og ladestation og brand = bum ! tsk tsk
Hvordan bliver de el-biler egentlig testet? Bliver man "grillet" i et uheld, når spoler, batterier, servoer osv bliver mast?
Elbiler er ganske sikre at sidde i under en kollission, uanset om du spørger testcentre eller kørere i uheld - og ja, de testes med fuldt batteri:
Nissan LEAF NCAP: http://www.euroncap.com/results/nissan/leaf/2012/432.aspx
Mitsubishi iMiEV NCAP (og dermed også Peugeot Ion og Citroën C-zero): http://www.euroncap.com/results/mitsubishi/imiev/2011/422.aspx
Chevrolet Volt / Opel Ampera NCAP: http://www.euroncap.com/results/chevrolet/volt/2011/451.aspx
Tesla + Prius: http://www.wired.com/autopia/2009/10/totaled-tesla-driver/
Tesla: http://goldsilver.com/article/mike-maloney-in-horrible-car-crash-with-tesla/
at der bliver ved med at være indgroede kværulanter der er så skråsikre på at elbiler skal slåes ihjel med ild og kæp igennem hjertet : ) utroligt så tankeløse I er. Der er over 1 million normale biler der bryder i brand om året i verden. Om året. Men hvis en elbil bryder i brand så er det de hovedløses fest : )
Og Better Place har jo ikke bygget den her bil og der er ikke tale om hjemmebyg. Renault har lavet den og det gør sagen lidt interessant fordi det er en masseproduceret bil fra en stor fabrikant som man normalt forventer har styr på sagerne. Med en elbil er der som jeg ser det ca 2 hovedområder der kan lede til brand, en kortslutning/overophedning af normal elektronik eller et problem med batteriet som enten skyldes 'misbrug' eller mere sjældent (ikke eksisterende) et celle problem der leder til brand. Det bliver interessant at se om der er tale om et designproblem eller et enkeltstående tilfælde. Normalt skal et batteri mishandles for at bryde i brand, enten overophedet hvilket er meget tvivlsomt i nat, eller også overopladning hvilket kan ske hvis elektronikken glemmer at slukke opladningen. Dette er den mest hyppige brandårsag i en elbil men ikke noget man skulle forvente fra en stor fabrikant. Jeg vil faktisk gætte på problemet opstod et andet sted end batteriet her.
Der et to hovedtyper lithiumbatterier, dem ved 3.6 og dem ved 3.2V (lifepo). Lifepo kan ikke bryde i brand selv ved misbrug. De har også længere levetid men mindre energitæthed. Pga robustheden tror jeg faktisk lifepo vil vinde for det er ganske rart at vide at ligegyldigt hvor galt det går kan de ikke starte en brand. du kan knuse dem, kortslutte, overoplade og stikke igennem med metal, de går ikke i brand. Men overoplader du en 3.6V celle så er brand stort set garanteret.
En opladning af et batteri vil altid udgøre en risoko. Ved bly, er det udvikling af brint og ilt ved polerne, der skal tages i ed. Ved litium er det for det meste overladning der giver problemer. Jeg har følgende punkter/krav til en litiumlader:Mon ikke sikkerhedssystemerne i en elbils batteri er lavet både redundante og uafhængige af hvad der sker på ligegyldige CAN busser? Det vil en risikoanalyse umiddelbart diktere, men man ved selvfølgelig aldrig.
- En lader til en elbil med litium batterier, bør være koblet sammen med en enhed, der kender batteriet omtrentlige ladestand. Derved er det en simpel multiplikation, der skal til for at finde en omtrentlig øvre ladetid. Laderen bør da sættes til aldrig at overskride denne ladetid.
- Dernæst bør der været et uafhængigt system til sikring mod overladning - dette kan være individuelle cellespændinger/temperaturer eller middel ditto for moduler og/eller hele batteriet. Ideen her er at det skal være uafhængigt af laderen, men bestemmende for om laderen må tændes og med mulighed for at slukke helt for laderen. Typisk vil et relæ på laderende AC-indgang kunne gøre dette. Der skal selvfølgelig være en detektion af et svejst relæ.
- En sidste ting er at laderen i sit grundlæggende design skal være sikker. Dermed forstår jeg at den kun vanskeligt skal kunne bringe et sundt batteri ud i en tilstand, hvor overlandning bliver en risiko. For litium, vil jeg blot lave en CC/CV lader (constant current/constant voltage), hvor CV tiden er tidbestemt og laderen slukker af sig selv efterfølgende (lidt ala mit punkt 1).
CAN bussen er en glimrende kommunikationsbus og er et udmærket valg til formålet. Som man kan forstå af ovenstående bør den ikke stå alene. Men det har som sådan ikke noget med CAN bussen at gøre. Under alle tilfælde skal laderen slå fra, hvis den mister bare et af sine kommunikationskredsløb.
@Niels Danielsen: Batteriet i en Fluence er så vidt jeg husker LMO baseret og dermed er temperaturen for termisk "runaway" ca. 250 grader og ikke 150 som du skriver. De 150 grader er kun tilfældet med LCO celler, som typisk vælges til laptops og mobiltelefoner og lign. på grund af den gøjere energitæthed. LCO vil aldrig bruges af bilindustrien af samme grund.
Angående CAN bus og analog styring... Altså, en analog styring, i den forstand at analoge signaler sendes over seperate ledninger til en styring, er da noget mere sårbar over for indstråling og kabelproblemer, end digital kommunikation?
Det er jo ikke sådan at én CAN bus håndterer alle bilens funktioner, fra speeder pedal til en pære er sprunget sensorer. Det er mig bekendt delt op, så man har separate systemer til sikkerhedskritiske og mere bekvemmelighedsorienterede funktioner. En defekt regnsensor der ikke spiller efter reglerne og lægger CAN bussen ned, skal altså ikke kunne gøre bilen livsfarlig.
Mon ikke sikkerhedssystemerne i en elbils batteri er lavet både redundante og uafhængige af hvad der sker på ligegyldige CAN busser? Det vil en risikoanalyse umiddelbart diktere, men man ved selvfølgelig aldrig.
Det er naivt at tro at det at integrere to systemer med hinanden via. analoge signaler er mere simpel end at anvende kommunikations signaler.</p>
<p>
Kald mig bare naiv fordi jeg er overbevist om at det ville være smart at tage et lille teknologisk skridt af gangen..... og når det virker, så tager vi et til.....
Du kaster højteknologiske produkter sammen i en bil fra mange forskellige underleverandører, store som små, og går ud fra at alle overholder deres egne produktspecifikationer.... men små fremadstormende firmaer har måske en sikker og fantastisk tyrkertro på at deres produkt er failsafe... og pludselig er der et engelt parameter der ikke bliver fejlmeldt på og så har vi balladen.....
Jeg har intet imod CAN-bus i e bil, hvor det er udviklet og afprøvet i gennnerationer af bilmodeller fra de enkelte fabrikker... men nej, jeg stoler ikke på CAN-bus når produktet kommer fra en ny aktør på markedet så som f.eks. REAP systems der leverede systemet til vores Nissan Qashqai. En fejl var der i det..... og det var iøvrigt umuligt at komme ind i systemmet, når noget gik galt... og sjovt nok havde REAP altid en opdatering til systemmet, som så krævede en ny kode som vi sjovt nok kunne få mod betaling....
Men nok for nu....
Et brændtæppe havde nok været mere nyttigt i dette tilfælde, måske er det et sådant bisidderen sidder klar med, for vi ved jo at man ikke må reppe på en el-bil uden en sådan førstehjælper er til stede...i modsætning til biler med eksplosionsmotorer
Det er naivt at tro at det at integrere to systemer med hinanden via. analoge signaler er mere simpel end at anvende kommunikations signaler.
Mange systemer i dag har så komplekse krav, at dem der betjener og vedligeholder systemerne ikke kender funktionerne af hver enkelt signal i detaljer. Derfor er det vigtigt at systemet har indbygget diagnose til at hjælpe med at finde fejl.
To automations systemer der er integreret via. analoge signaler, er umuligt at få til at se ud som et sammenhængende system udefra. Derfor vil fejlfinding ofte kræve personer der har fuld indsigt i begge systemer som er udstyret med datalogger eller oscilloskop.
Et andet problem er at det kan være svære for systemerne selv at dektere sovende fejl, hvorved systemet kan blive farligt, uden at det opdages.
Første trin at få systemerne til at hænge sammen er at de kan kommunikere med hinanden, men derfra til at det virker i alle situationer er der lang vej. Specielt er 'Dynamic interoperability' svært da det kræver detaljeret modellering, og denne type fejl vil være af den type som forsvinder hvis systemet genstartes.http://en.wikipedia.org/wiki/Levels_of_Conceptual_Interoperability
Så, Nej det er ikke et tilfælde af 'over-engineering', men et tilfælde af 'under-engineering', eller 'Erroneous-engineering', i forhold til kompleksiteten af den opgave man vil løse.
Hvordan bliver de el-biler egentlig testet? Bliver man "grillet" i et uheld, når spoler, batterier, servoer osv bliver mast? Hvor længe er brænden en elektrisk brænd?
Du skal se statistisk på problemet, og så er el-bilerne ikke sikre, og meget meget mere usikker end benzinbilerne!
Nu har jeg ikke en kilde for de rå tal, og det skal da sikkert være ganske givet, at der er færre benzin og dieselbiler der bryder i brand pr. 100.000 biler end pr. 100.000 elbiler. Lige nu.
Jeg kiggede i en rapport fra National Fire Protection Association, som groft viste at antallet af bilbrande i USA blev reduceret omkring 30% mellem 1980 og 2002, så noget har de lært i mellemtiden.
http://www.nfpa.org/assets/files/pdf/osvehicle.pdf
Det er et ingeniørproblem at lave ting, så de er brandsikre. Renault skal finde fejlen og rette den, hvis bilen selv var skyld i problemet. Længere er den ikke.
Det er at stikke halen mellem benene at sige, at vi hellere må skrotte elbilerne, når der nu altså kommer et tidspunkt, hvor store dele af verden ikke får noget andet valg.
Elbiler er under en rivende udvikling og om 5 år kan brandstatistikken være halveret, efterhånden som sikkerhedssystemerne udvikler sig. De enkelte fabrikanter kan variere sikkerhedsmæssigt.
Måske lærer Renault ikke at lave en brandsikker bil, men så må man vælge en mere sikker Nissan Leaf:
http://www.nytimes.com/2011/12/22/business/tsunami-reveals-durability-of-nissans-leaf.html
Havde Peter Hansen's holdning været gennemtrængende for 120 år siden, ja, så var benzinbilen aldrig kommet på gaden, for der går jo som regel ikke ild i heste!
Når benzin og dieselbiler bryder i brand er det typisk det elektriske system der er synderen. Ikke altid, men typisk.
Så, hvis det allerede er svært at lave et sikkert elektrisk system til 12V blybatteri, så er det nok ikke lettere at gøre det til en elbil med et batteri der har meget større kapacitet, større spænding, større strømformåen, plus er lavet med en kemi der er noget mere sart og eksplosionslysten end blybatteriet er. Det kan sikkert lade sig gøre, men det er ikke let.
Elbil = farlig og dyr teknologi
Henrik du har ikke helt ret.
Du glemmer at tage i betragtning af hvor mange benzin/diesel biler der kører på de danske veje, eller for den sags skyld rundt i Europa. Det skal du sammenholde med de relativt få uheld med brand i disse biler der er. Altså du skal se procentuelt på problemet. Du skal se statistisk på problemet, og så er el-bilerne ikke sikre, og meget meget mere usikker end benzinbilerne!
Desværre er det tit at det er her kæden ryger af, og der går politik i det.
I øvrigt, så brænder en dieselbil ikke sådan uden videre, det kan ikke lade sig gøre.
Men hvor mange benzin eller diesel biler bryder spontant i brænd for hver 100.000 solgte?
Iøvrigt en pæn overrepræsenting af franske biler i de artikler :-) Renualt holder vel bare standarden her! :)
En strøtanke herfra ang. de brænde i el-biler: Den relative høje driftsspænding, en stor strømstyrke, og dertil en kraftig ensretter til opladningen - alt sammen pakket ned i et lille lukket rum. Det lyder altså ikke skidesmart. Hvordan holdes systemet nedkølet i en kø på motorvejen i 35 graders bagende sol? Asfalt temperaturen kan nemt ramme de 45-50 grader! og hvad holder mig nedkølet?!
Jeg må indrømme jeg nok hellere vil sidde på 4-5 kg brint i stedet!
/Martin
@Bent
Utroligt med al den teknik styret opladning mv. At kontrolcenter ikke Blot har stoppet opladning da de så temp stige... NOT BP er nok ikke så avanceret som vi tror
Nu ved vi jo ikke hvad der er sket i denne sag, så vi kan jo kun gætte. Men kombinationen af El, og store mængder af kemisk bunden energi er problematisk, og jeg kan forestille mig at et effektivt batteri design er en balancegang op mod hvad der er (brand) sikkert.
Problemet er at hvis der sker en fejl i et område af en celle, så vil den elektriske energi fra nabo områderne, samt fra opladning foretage en lokal opvarmning. Når denne opvarmning når ca. 150°C så fortsætter branden, selvom opladning afbrydes.
Hvor mange sensorer (temperatur, lysbue, strøm, tryk etc) skal der være i en bil batteri pakke for at detektere et problem før det er for sent?.
Hvis man basere brand beskyttelsen på aktiv (Functional Safety), så må man leve med at nogle af bilerne bryder i brand, når man i hver bil har mange 100 elementer, og populationen af biler er mange tusinde. Det er et spørgsmål om svigt-, detektions-, og fejlisolations sandsynligheder.
Jeg har før skrevet om problemet med ufærdige elbiler. Jeg troede det var nok, de ikke kunne køre særligt langt. Det her gør ikke situationen meget bedre.
Kilde: http://simpelenergi.dk/297/problemet-med-ufaerdige-elbiler/
Et par stykker mere fra 2012:
http://www.media-naestved.dk/bilbrand-180412
http://www.media-naestved.dk/bilbrand-040912
http://aoh.dk/galleri/bilbrand-ved-hammerum
http://roskilde.lokalavisen.dk/bilbrand-i-morgentrafik-/20120910/artikler/709119511/1620
http://www.media-naestved.dk/bilbrand-010812
http://www.nordjyske.dk/nyheder/bilbrand-paa-thylandsvej/a1656641-1aeb-4c94-87c8-0bae671661fd/4/1513
http://www.fyens.dk/article/2084600:Odense--Kraftig-roeg--Bilbrand-kunne-ses-over-hele-Odense
http://www.mja.dk/artikel.php?node_id=117278&click_origin=bottom_news_box
http://www.fyens.dk/article/2046720:Kerteminde--Bilbrand-ved-rasteplads
http://albertslund.lokalavisen.dk/kvinde-omkommet-i-bilbrand-/20120305/artikler/703059887
Lad os hoppe på den.
Men når det nu er så vigtigt, at vi dropper elbiler i en fart pga. brandfare, så bør vi også droppe benzin og diesel biler iflg. disse danske nyhedshistorier fra 2012:
http://www.sn.dk/Kortslutning-i-motorrum-antaendte-doedsbilen/Faxe/artikel/203433
http://www.tv2nord.dk/artikel/211495
http://www.nordvestnyt.dk/artikel/170869:Odsherred--Familie-paa-fire-slap-heldigt-fra-bilbrand
http://www.tv2east.dk/artikler/bilist-stak-af-fra-bilbrand
http://folketidende.dk/artikel/bilbrand-t%C3%A6t-p%C3%A5-s%C3%A6tte-ild-til-butik
Og en fra 2011:
http://politiken.dk/tjek/bilerogmc/ECE1266660/parkeret-bil-skyld-i-bilbrande/
Lithiumbatterier tåler ikke varme, så bryder de spontant i brand. Vi har set det samme fænomen i laptopbatterier. Det var da godt den ikke stod til opladning i en garage eller P-hus.
Mon ikke renault har lidt samme skæbne som vores nissan qashqai (WWW.AFUTURE.DK), hvor BMS´et højst sandsynligt har skylden....
Jo finere det skal være og jo flere ingeniører der skal deltage i udviklingen af BMS´erne jo være har jegen ide om at det går. For ifølge alle de kloge skal al kommunikation imellem lader, batterier, motorstyring o.s.v. selvfølgelig skal alt foregå via CAN-bus, -for det er ufejlbarligt....
Hvad er der galt med ganske almindelig analog styring ? Hvis noget er galt så afbryder et eller flere små relæer.... Næ, nej, en fejl omsættes i BMS´et til en CAN-bus kode, som så sendes til en anden controlunit som så skal fortolke dette signal inden der alligevel afbrydes et relæ ?????
CAN-bus burde være navngivet CAN-NOT. Og jo da, CAN signaler virker i nutidens biler, og har gjort det de sidste 30 år... men her er det nok bilfabrikkernes fordel at de altså har rodet med det siden den spæde start. Og ja, renault "står bag" fluence, men lur mig om ikke de har fået hjælp udefra...
Nå, men nok sure opstød fra mig.... jeg er jo heller ikke langtids-teoretisk uddannet, men bare en dum klejnsmed fra bøh-landet.
Hilsner til alle Søren fra Møn
Utroligt med al den teknik styret opladning mv. At kontrolcenter ikke Blot har stoppet opladning da de så temp stige... NOT
BP er nok ikke så avanceret som vi tror