Dansk eksport af grøn energiteknologi vokser med rekordfart

30. april 2014 kl. 11:401
Med en vækst på 17,6 procent i forhold til sidste år har eksport af grønne energiteknologier slået alle vækstrekorder.
Artiklen er ældre end 30 dage

Eksport af teknologier, der udnytter vind, sol og biomasse eller sparer energi, voksede 17,6 procent til 38 milliarder kroner sidste år, den største vækst nogensinde i branchen.

Det viser tal fra den eksportopgørelse, som DI Energi og Klima-, Energi- og Bygningsministeriet offentliggør onsdag. Til sammenligning er den samlede vareeksport kun vokset med 2 procent.

Kikker man på den samlede eksport af energiteknologier, som også inkluderer teknologier til indvinding og udnyttelse af fossile brændsler, er den steget med knap 11 procent og lå ved udgangen af 2013 på 67,6 milliarder kroner.

Det er dog stadig mindre end rekordåret 2008, hvor eksporten nåede op på 70 miliarder kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De fine tal betyder også, at eksport af energiteknologier nu udgør 10,8 procent af den samlede vareeksport.

Branchedirektør i DI Energi Hans Peter Slente kalder væksten på 11 procent i 2013 for ’et flot opsving for branchen’:

»Statistikken viser, at den danske energibranche er en vækstmotor for Danmark,« siger han.

Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) mener, at tallene viser, hvordan den politiske beslutning om at omstille vores energisystem er med til at skabe nye muligheder for danske virksomheder:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det giver anledning til at understrege vigtigheden af en stabil energipolitik i Danmark,« siger han.

Væksten i eksporten skyldes især en stor fremgang på det europæiske marked, hvor eksporten af energiteknologi til Tyskland blev næsten fordoblet sidste år. 22,8 procent af eksporten går til Tyskland.

Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika (Briks-landene) aftog tilsammen dansk energiteknologi for 6,9 milliarder kroner i 2013, hvilket er næsten 25 pct. mere end i 2012. Samlet set udgør den danske energiteknologi 10,8 procent af den samlede vareeksport til disse lande.

Tallene i analysen dækker alene Danmarks vareeksport, og eksport af services er derfor ikke med i analysen.Tallene dækker heller ikke værdien af lokal produktion fra danske virksomheder i udlandet.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
1. maj 2014 kl. 08:24

Den herskende økonomiske forståelse baserer sig på at vi skal støtte og hjælpe erhvervslivet så meget som mulig for at det skal gå godt for dem og for landet. Ovennævnte eksempel er en demonstration af at det ikke forholder sig sådan. Den grønne energi teknologi har netop udviklet sig gunstigt for Danmark, fordi staten tidligere end andre lande har lagt afgifter og restriktioner på energi området. Da der i sin tid blev lagt afgifter på vandforbruget reducerede/effektiviserede eksempelvis Danisco på kort tid sit vandforbrug med over 90 %! Da strømpriserne i Sverige blev hævet begyndte de store papirfabrikker at generere strøm på basis af sin spildvarme. Udbyttet fra denne produktion udgør nu anslået 20 % af deres overskud! O.S.V. Det kan synes som et mindre vigtigt forhold at fremsynede og rimeligt balancerede krav til erhvervslivet fører til vækst, men det er i virkeligheden en helt afgørende faktor for landets overlevelse.