Dansk ekspert: Kineserne får hurtigt styr på møllerne
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk ekspert: Kineserne får hurtigt styr på møllerne

Illustration: AP

Kineserne vil hurtigt få løst problemerne omkring korrekt nettilslutning af de rigtig mange vindmøller i Kina.

Læs også: Hver fjerde kinesiske vindmølle står stille

Det vurderer direktør i Deif Windpower, Christian Nielsen, som har været udstationeret i Kina siden marts måned.

Virksomheden har i fire år solgt styringer til kinesiske vindmøllefabrikanter - primært Dong Fang, som er blandt de største fabrikanter i Kina.

»Det er gået lidt stærkt for kineserne de seneste år, så mange af styringerne til vindmøllerne er lavet af lokale fabrikanter, som måske ikke rigtig har vidst, hvad de havde at gøre med. Mange har dog allerede den omtalte LVTR-feature indbygget,« siger han.

Læs også: Masser af fejl på kinesiske vindmølleparker

Han tilføjer, at det under alle omstændigheder hverken er en dyr eller stor operation at få dette installeret i møllerne, hvis det mangler..

LVRT (Low Voltage Ride Through) er møllens evne til at kunne forblive i drift, selvom spændingen falder markant i en periode.

»Der kom nye regler eller grid-codes i Kina august i år og det er dem, fabrikanter skal leve op til og godkendes efter. Både de nye og de eksisterende vindmøller. Og derfor er der en flaskehals omkring godkendelse af møllerne lige nu, som nok skal blive afviklet i løbet af et halvt års tid,« siger han.

Han mener, at der i Danmark godt kan være en tendens til at køre en hetz mod de kinesiske møller for at være dårlige, men det billede kan han ikke genkende:

»Vi er involveret i 30 kinesiske vindmølleparker, og de kører ganske godt og kan bestemt sammenlignes med en europæisk vindmøllepark i kvalitet, men det er jo ikke nogen god historie. Vi vil helst høre noget, der gør os glade for vore danske vindmøllefabrikanter,« siger han.

Han tilføjer, at også Goldwind - verdens fjerdestørste vindmøllefabrikant - fremstiller udmærkede vindmøller til halv pris af de europæiske.

Men tallene fra de kinesiske myndigheder siger jo selv, at kun 11 pc.t har LVRT-featuren?

»Lad mig sige det sådan, at det er en balance at holde sig til fakta her i Kina. Jeg er mere til at gå ud og kigge på vindmølleparker i virkeligheden og se, hvordan de virker. Og de virker fint,« siger han.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Nu kan det aktuelle LVRT problem jo løses ved at sætte fast acting capacitor banks ind i møllen - det koster knap 30 kEUR for en 2MW mølle - Det som kineserne får store problemer med, er at kunne levere reactive power i LVRT situationer, der er ingen quick-fix med mindre man løser det på substationsniveau med STATCOM's (hvilket koster kassen).

Hvis den kinesiske grid-code ligner den tyske, så kommer de møller ikke lovligt på grid inden for de næste 5 år. Kære Danske Expert, tilbage til skrivebordet.

Mvh
Casper

  • 0
  • 0

Kina - endnu et godt eksempel på at udbygning af vindenergi går hånd i hånd med stigende CO2 udledning og storforbrug af fossiler. Der ligner de jo Danmark.
Vindenergien opfylder feel-good behovet og kulkraften leverer energi til forbrugeren. Alle er glade.

  • 0
  • 0

Laboratorie test og efterfølgende fullscale field-tests af kinesisk producerede DFIG-møller (den i Kina mest anvendte mølletype) udstyret med DEIF WPT styringer har dokumenteret først teknologisk proof-of-concept senere fuld LVRT-compliance af nettilsluttede mølleparker. Yderligere information om LVRT-compliance af DFIG-møller med DEIF WPT styringer findes på vores hjemmeside; www.deifwindpower.com..

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten