Dansk ekspert: Kineserne får hurtigt styr på møllerne

21. december 2011 kl. 09:442
Dansk ekspert: Kineserne får hurtigt styr på møllerne
Illustration: AP.
Direktør i Deif Windpower, Christian Nielsen, som for tiden bor i Kina og netop sælger styresystemer til kineserne, mener ikke, at situationen omkring de kinesiske vindmøllers nettilslutning er så kaotisk
Artiklen er ældre end 30 dage

Kineserne vil hurtigt få løst problemerne omkring korrekt nettilslutning af de rigtig mange vindmøller i Kina.

Læs også: Hver fjerde kinesiske vindmølle står stille

Det vurderer direktør i Deif Windpower, Christian Nielsen, som har været udstationeret i Kina siden marts måned.

Virksomheden har i fire år solgt styringer til kinesiske vindmøllefabrikanter - primært Dong Fang, som er blandt de største fabrikanter i Kina.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er gået lidt stærkt for kineserne de seneste år, så mange af styringerne til vindmøllerne er lavet af lokale fabrikanter, som måske ikke rigtig har vidst, hvad de havde at gøre med. Mange har dog allerede den omtalte LVTR-feature indbygget,« siger han.

Læs også: Masser af fejl på kinesiske vindmølleparker

Han tilføjer, at det under alle omstændigheder hverken er en dyr eller stor operation at få dette installeret i møllerne, hvis det mangler..

LVRT (Low Voltage Ride Through) er møllens evne til at kunne forblive i drift, selvom spændingen falder markant i en periode.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Der kom nye regler eller grid-codes i Kina august i år og det er dem, fabrikanter skal leve op til og godkendes efter. Både de nye og de eksisterende vindmøller. Og derfor er der en flaskehals omkring godkendelse af møllerne lige nu, som nok skal blive afviklet i løbet af et halvt års tid,« siger han.

Han mener, at der i Danmark godt kan være en tendens til at køre en hetz mod de kinesiske møller for at være dårlige, men det billede kan han ikke genkende:

»Vi er involveret i 30 kinesiske vindmølleparker, og de kører ganske godt og kan bestemt sammenlignes med en europæisk vindmøllepark i kvalitet, men det er jo ikke nogen god historie. Vi vil helst høre noget, der gør os glade for vore danske vindmøllefabrikanter,« siger han.

Han tilføjer, at også Goldwind - verdens fjerdestørste vindmøllefabrikant - fremstiller udmærkede vindmøller til halv pris af de europæiske.

Men tallene fra de kinesiske myndigheder siger jo selv, at kun 11 pc.t har LVRT-featuren?

»Lad mig sige det sådan, at det er en balance at holde sig til fakta her i Kina. Jeg er mere til at gå ud og kigge på vindmølleparker i virkeligheden og se, hvordan de virker. Og de virker fint,« siger han.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
24. december 2011 kl. 12:09

Laboratorie test og efterfølgende fullscale field-tests af kinesisk producerede DFIG-møller (den i Kina mest anvendte mølletype) udstyret med DEIF WPT styringer har dokumenteret først teknologisk proof-of-concept senere fuld LVRT-compliance af nettilsluttede mølleparker. Yderligere information om LVRT-compliance af DFIG-møller med DEIF WPT styringer findes på vores hjemmeside; www.deifwindpower.com..

1
21. december 2011 kl. 12:22

Nu kan det aktuelle LVRT problem jo løses ved at sætte fast acting capacitor banks ind i møllen - det koster knap 30 kEUR for en 2MW mølle - Det som kineserne får store problemer med, er at kunne levere reactive power i LVRT situationer, der er ingen quick-fix med mindre man løser det på substationsniveau med STATCOM's (hvilket koster kassen).

Hvis den kinesiske grid-code ligner den tyske, så kommer de møller ikke lovligt på grid inden for de næste 5 år. Kære Danske Expert, tilbage til skrivebordet.

Mvh Casper