Dansk ekspert: Ingen risiko ved sparepærer

Diverse internetsider, blandt andet videnskab.dk og Politiken.dk i har i de sidste dage bragt historien om at sparepærer kan udgøre en risiko for sundheden. Men Poul Erik Pedersen fra Center for Energibesparelser og ekspert i belysning slår en pæl igennem den risiko:

»Der er ingen akut fare ved at bruge sparepærer. De felter man bliver udsat for er ikke anderledes end hvad der kommer fra en række andre elektriske apparater. Hvad angår ultraviolet stråling, så indeholder direkte sollys 100-1000 gange mere ultraviolet stråling end en sparepære ved normal brug,« siger han til ing.dk.

Debatter blev sat i gang af en Schweizisk rapport fra det anerkendte institut IT'IS. Her har man udarbejdet en ny måleproceducere for elektriske felter, magnetfelter og ultraviolet stråling (som også er et magnetfelt). Rapporten konkluderer, at alle de testede sparepærer ligger langt under grænseværdierne for magnetfelter og kun i enkelte tilfælde overskrider grænseværdierne for elektriske felter. Målingerne blev foretaget i en afstand af 2 cm fra pæren. For LED-pærerne var både det elektriske felt og magnetfeltet langt under grænseværdierne.

Kombinationen af elektrisk og magnetfelt udregnes som en strømtæthed i den menneskelige krop (mA/m2) og her viser alle de testede pærer værdier som ligger på 5 til 50 procent af grænseværdien. I en afstand af 20 cm var strømtætheden faldet til mellem 2 og 10 procent af grænseværdierne.

De schweiziske sundhedsmyndigheder har alligevel udsendt en anbefaling om, at man holder sig i en afstand af 30 cm fra sparepærer. Samtidig afviser man ikke, at der kan være en langsigtede virkning, hvis man udsættes for sparepærer over en 20-års periode.

Poul Erik Pedersen mener ikke at der er nogen akut risiko for at opholde sig tæt på sparepærer:

»Jeg anser den schweiziske rapport for meget seriøs, og den beskriver jo heller ikke nogen fare. Man kan selvfølgelig godt teoretisere om, hvad der muligvis kan ske over 20 år, men det forudsætter jo nærmest, at man sover direkte oven på en tændt sparepære i 20 år,« siger han.

Dokumentation

Rapport fra IT'IS
De schweiziske sundhedsmyndigheder
Gode råd fra Center for Energibesparelser

Emner : El
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er sikkert en meget seriøs rapport, som er blevet forvansket af en sensationshungrende presse. Men forskerne er måske selv lidt ude om det ved at angive, hvornår grænseværdierne rammes tilsyneladende uden at fremhæve værdierne ved almindelig brug. Enhver journalist med respekt for sig selv (mere end for en afbalanceret sandhed) vil jo straks tænke: "Aha! Så der ER en mulig fare!! - og dermed artikel."

Jeg anbringer i hvert fald normalt ikke nogle af mine kropsdele i 2 cm afstand fra pærer i længere tid, så hvor relevant er dén værdi til andet end at understrege netop det ufarlige? Man skal måske være tekniker for at læse det på den måde.

 • 0
 • 0

Man kan jo spørge hvorfor man laver en sådan rapport. Mig bekendt har EU kommissionen i forbindelse med udfasning af glødepærerne været samme øvelse igennem, og resultatet var at der igen farer er ved spapærer.

Uden at være ingeniør er jeg næsten sikker på at der er magnetfeltet betydelig stærkere ved f.eks. ældre tv modeller og andet ældre elektrisk udstyr.

 • 0
 • 0

Jeg anbringer i hvert fald normalt ikke nogle af mine kropsdele i 2 cm afstand fra pærer i længere tid, så hvor relevant er dén værdi til andet end at understrege netop det ufarlige?

Sagen er jo nok, at forskerne var nødt til at gå ned til 2 cm for overhovedet at få nogle målbare felter.

 • Søren
 • 0
 • 0

Og så må vi jo også tænke på, at de sparepærere der er tale om (bygger på lysstofrør teknologien), bliver faset ud om et til to år. Diode pærerne er på vej frem, der er lige kommet virkelig gode produkter på markedet, så det er et spørgsmål om tid, før de er lige så billige som de andre.

 • 0
 • 0

felter?

snakkes der skak?

der er ikke mange, der har en AM-radio mere. prøv at holde en AM-radio nær(1cm-50cm -> 1m) en "spare"-pære, eller en fladskærms katoderør.

ja, det må da være AM-radioen der fejler noget, og ikke disse forskere og rapporter.

lad også dine børn slå et par i stykker og indånd de dejlige dufte.

når "fascister" siger det er ufarligt, så er det da sandt.

 • 0
 • 0

LED pære

Hvis man er usikker, kan man jo vælge at udskifte alle sine pære til LED pære, da der findes en erstatning til stort set alle type pære i LED udgave. Så spare man på strømmen, og får et bedre lys end ved sparepæren, og de kan jo også dæmpes fint.

 • 0
 • 0

Hvad er et fladskærms katoderør? Et panel i en fladskærm, bortset fra plasma er jo ikke et rør. På et billedrør er det magnetfelterne omkring afbøjningsspolen som giver bredde og højde på elektronstrålen, samt en meget lille mængde røntgenstråling man mest bekymrede sig om. Især ved PC monitorer hvor man sad tæt på skærmen i lang tid. Jeg tror mest felterne fra sparepærerne kommer fra switch mode elektronikken, da selve pæren blot er et ganske almindeligt lysstofrør. Lysdiodepærerne indeholder også elektronik for at få spændingen ned. Al eludstyr udsender elektromagnetiske felter, det gør en ledning med strøm i også.

 • 0
 • 0

En Am radio har en forstærkning på cirka 10^6 så det den samler op i en meters afstand er latterligt lidt, uV per meter!

Min gamle Ti30 lommeregner var særdeles aktiv på Mellembølge.

 • 0
 • 0

åh undskyld at jeg skrev fladskærms katoderør, jeg kan godt se det kan være uforståeligt, det var mest for at blande TV'et (CRT) udenom. Jeg tror jeg mente (på engelsk): "Double-ended metal halide arc discharge lamp with electrically isolated containment shroud" eller "kold katoderør"

man kan jo altid lave sin LCD tykskærm om til at bruge LED i stedet for et katoderør, men man får ikke helt de samme farver.

om det er kviksølvdampene, elektronikken, opfinderen, der er skyld i denne "spild" af energi og "forurening" af miljøet. Det kan være svært at finde ud af, men gal er den jo. Mine gamle "alm." glødetråds pære virker fint, selv om vinteren, når jeg har mest brug for kunstigt lys, tænk så bliver "spild" energien til dejlig varme.

meget elektrisk udstyr afgiver støj/forurening i alle mulige afskygninger der kan være uudholdeligt og det der er værre.

mine gamle gløde pære gav stort set ingen støj på min AM-radio, en spare pære giver meget støj - Om så signalet forstærkes eller ej, jeg har jo ligesom målt begge dele med samme udstyr. TV'et jeg målte 28tommer mener jeg, gav udslag i 0-2m, den værste sparepære jeg har til rådighed 8w, kunne måles op til 70cm væk. Alle kan måles længere væk når de tændes. det værste apparat jeg har målt var en trådløs hjemme telefon (DECT), der tit står tilsluttet ved siden af sengen, ca. 30-50cm fra hovedet af den sovende. Det kan mange Ambulance folk godt snakke med om.

mon måle udstyr forstærker signaler? gør et mikroskop?

og det var så lidt om min oplevelse, på det område.

kan felter være kraftige, på en måde så de er ligesom en boble med kraftigt signal inden i boblen og stort set intet uden for?

venligst rolf

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten