Dansk e-handel fordoblet på ét år

Stadig flere danskere klikker sig frem til butikker og virksomheders websider og køber varerne med få tastetryk og museklik. Det viser rapporten »Danske virksomheders brug af it 2002«, der torsdag blev offentliggjort af Videnskabsministeriet. Den er udarbejdet af Danmarks Statistik i samarbejde med ministeriet.

Rapporten skønner, at e-handlen blev fordoblet sidste år i forhold til 2001. Der blev købt ind for 25 milliarder kroner, hvor tallet hed 13 milliarder kroner året før.Det dækker blandt andet over, at hver fjerde virksomhed med mere end fem ansatte modtog ordrer via nettet.

Meget at gøre i små virksomheder

Imidlertid viser undersøgelsen også, at adskillige mindre virksomheder stadig mangler at få moderniseret deres it-systemer, så de gør det muligt at sælge over nettet.

Virksomhederne oplyser, at opdatering af it-systemerne er alt for dyr i forhold til det resultat, som de på kort sigt venter at få ud af investeringen. Derfor er PLS Rambøll Management på vej med en plan for, hvordan 60 mindre virksomheder kan få rådgivning i modernisering af deres systemer, så de kan handle elektronisk med kunder og leverandører.

Ifølge videnskabsminister Helge Sander (V) er det oftest svært for de mindre virksomheder at overskue de teknisk løsninger eller finde ud af, hvor de skal gå i gang med en øget digitalisering. Derfor har ministeriet sat penge af til initiativet, som PLS Rambøll Management står for udformningen af-

Firmaet vandt opgaven i efteråret 2002 et udbud fra Videnskabsministeriet - og er ved at udfærdige planen sammen med Håndværksrådet, Dansk IT og Foreningen for Dansk Internethandel.

Rapporten viser desuden, at de større virksomheder i vid udstrækning er langt fremme med integration af deres. Deres problemer med e-handel vedrører oftest sikkerheden.