Dansk droneprojekt skal advare om byggesjusk
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk droneprojekt skal advare om byggesjusk

Illustration: Flai

Droner, der overvåger, at håndværkerne følger arkitekternes modeller, er drømmen for en gruppe iværksættere hos firmaet Bygkontrol, som netop har fået støtte fra Innovationsfonden til at realisere deres ide.

Iværksætterne Martin Haurballe Niminski, Jesper Weber Jeppesen og Anders Kjærsgaard vil udvikle en drone med navnet Drona, der ved hjælp kunstig intelligens skal kvalitetssikre byggeri. Ideen er, at dronen skal følge den daglige byggeproces på større projekter og udsende en advarsel, når den opdager en afvigelse mellem arkitektens 3D model og det faktiske byggeri.

Alene inden for det offentlige vurderer Statens Byggeforskningsinstitut, at byggesvigt koster i omegnen af seks milliarder kroner årligt. Innovationsfonden tror derfor på, at drone-kontrol af byggeri kan spare samfundet for en årlig milliardregning.

Det er fjerde gang, at Innovationsfonden har udnævnt en række iværksætterpiloter, som vil modtage økonomisk støtte og vejledning til deres projekter.

Blandt dette års 178 ansøgninger har innovationsfonden valgt at støtte 11 projekter, som fra 1. september og et år frem får mulighed for at realisere deres iværksætterdrømme med støtte fra fonden.

To af de heldige projekter i 2016 arbejder med droner og ser allerede på tegnebrættet ud til at kunne drage fordel af hinanden. Hvor Drona fra Bygkontrol vil kvalitetssikre byggeri ved hjælp af droner, så er virksomheden Flai er i fuld gang med at lancere Aircase, der er et antikollisionssystem for droner.

Bag Flai står Mathias Flindt, Patrick Stolc og Hans-Joachim Krauchhar, der alle har rødder i Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet.

Flai lover, at Aircase gør dronen både lettere og sikrere at styre, når kunstig intelligens indsamler og anvender sensoriske data under flyveturen. Systemet er udviklet med henblik på, at droner selv skal kunne udføre opgaver som geo-mapping, visuel inspektion og transport.

Kan måske bruge AirCASE

Et af de store problemerne med byggepladser og droner er netop at undgå kollisioner, så her håber der to projekter at supplere hinanden.

»Vi har allerede haft kig på et andet antikollisionssystem, så vi kommer da helt sikkert til at stikke hovederne sammen, når vi nu mødes hos Innovationsfonden til september,« siger Martin Haurballe Niminski.

Læs også: Robot-studerende: »Jeg vil have hænderne i virkeligheden«

En af fordelene ved kontrol-dronerne fra Drona bliver netop, at de kan komme frem de steder på byggepladserne, hvor det i dag kan være både svært og farligt at lave kvalitetssikring, forklarer Martin Haurballe Niminski.

Erfaringerne fra byggebranchen har Martin Haurballe Niminski og Jesper Weber Jeppesen hentet i deres uddannelse til bygningskonstruktører. Anders Kjærsgaard er datamatiker og hjælper med at omsætte drone-ideerne til programmering.

Alle tre iværksættere bag Drona får fra september støtte fra Innovationsfonden og er på vej med udviklingen af deres første prototype.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten