Dansk drone-forsker tigger om nyt stort legetøj
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk drone-forsker tigger om nyt stort legetøj

Tiden er inde til, at Danmark investerer i en stor drone. En rigtig stor en. Sådan en på 150 kg og til en pris på omkring seks mio. kroner. En, som forskningsinstitutioner landet over kan gøre brug af.

Sådan lyder det højeste ønske fra Aalborg-forsker Anders la Cour-Harbo, og den virker mere realistisk nu, hvor Uddannelses- og Forskningsministeriet har offentliggjort en rapport om og idékatalog til ‘Dansk Roadmap for Forskningsinfrastruktur 2015’.

Et af de foreslåede indsatsområder er nemlig en generel oprustning med droner til dataindsamling, og heri indgår anbefalingen om et 10 mio. kroners kæmpedrone-setup i Aalborg.

Ønsker at teste ufærdige løsninger

»I dag er der en masse forskellige mindre droner rundt omkring, men udfordringen er løftekapacitet til at teste ufærdige løsninger, før vi presser dem sammen i mindre enheder,« siger Anders la Cour-Harbo.

En stor drone vil f.eks. gøre det muligt at teste en serie af forskellige teknologier til at undgå kollisioner i luften og bringe strømforsyning med sig.

De droner, han har kig på, har en løftekapacitet på omkring 25 kg og en flyvetid på 4-6 timer. Et muligt mærke er Apid One fra firmaet Cubaero, men det kan sagtens være andre typer.

Drone med tilhørende varevogn kan nå landet rundt

Med til planerne hører anskaffelsen af en stor varevogn, der både skal benyttes som mobil jordstation og til at bringe dronen rundt i landet. Forslaget går ud på at indrette varevognen med computere, antenner, strømgenerator og storskærm samt naturligvis transportplads til dronen, når den skal fragtes ad landevejen.

»Ideen er, at dronen placeres i Aalborg og flyves af vores folk. Men andre vil kunne leje tid på den, og vi vil have mulighed for at flyve dér, hvor behovet er. Skal der f.eks. flyves tæt på vindmøller, over marker eller endda i udlandet, kan helikopteren og jordstationen selv transportere sig derhen,« fortæller Anders la Cour-Harbo og opfordrer til at se det som en mulighed med landsdækkende perspektiver:

»Dronen er en national investering, så alle universiteter og virksomheder kan få afprøvet deres udstyr og ideer. Den vil derfor være et stærkt bidrag til Danmarks placering som et af de førende lande, når det gælder droneforskning og udvikling.«

Jeg kiggede paa datoen, men vi er ikke i naerheden af den 1. april.

Det er jo et stykke legetoej - til 10 millioner skattekroner. Hvordan er det lige, at det vil goere os foerende i forskning og droneudvikling. Har man et konkret bud herpaa?

  • 2
  • 8